Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Brita Zackari och Parisa Amiri startar podd – om populärkultur och aktualiteter

14 dec, 2018 
AvLisa Arnell
Brita Zackari och Parisa Amiri är välkända röster från både radio och tv – och i Britas fall även från blogg och podd. Nu har de slagit sina välformulerade, och (enligt oss) briljanta hjärnor samman och startat en gemensam podd.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Namn: Parisa Amiri
Ålder: 28 år
Bor: Stockholm och i perioder New York.
Familj: Stor familj och pojkvän.
Gör: Frilansjournalist, delvis från New York, och programledare, mest på SVT i Kobra, Parisa pratar Metoo med killar och egen talkshow.

Namn: Brita Zackari

Ålder: 36 år

Bor: Radhus i Stockholm och hus i Sorunda

Familj: Man, barn och hundar.

Gör: Programledare, bloggare, poddare.

* * *

Äntligen! säger vi om detta. Är det er dominerande känsla också?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Brita: – Absolut. När man jobbar med radio, vilket vi båda gjort, får man för vana att samla på sig ämnen som behöver diskuteras även om dom kanske inte är debattartikel-material (mer fikarum-snack, och det menar jag på det allra finaste sättet jag vet). Så här har vi nu suttit alldeles för länge med en massa prat som bara måste UT, äntligen får det flöda fritt.

Parisa: – Håller med. Det känns som att jag är sist i Sverige med att skaffa pod, så jag har nog längtat mest? Saknat så enormt mycket, speciellt efter mina år i P3 och med Brita känns det självklart.

Annons

Det finns 1000 poddar, varför ska man lyssna på er?

Parisa: – Men ingen som vår! Förutom att jag älskar att prata sönder all populärkultur och snackisar med Brita är hon en av mina roligaste personer. Och vi är tillräckligt osams, viktigast av allt.

Vem borde lyssna på den här podden – och vem vill ni ska lyssna?

Parisa: – Alla, bara. Dels ni som också slukar tv-serier, musik, filmer, men gärna även om man inte har stenkoll och vill bli vägledda? Sen hoppas jag att du som saknar två smartas perspektiv på samhällsdebatten hittar hit.

Brita: – Den som har lika stort behov av att bearbeta känslorna efter A star is Born som att avhandla Lena Dunhams benzoberoende eller huruvida man ska klippa lugg eller inte (spoiler alert: det ska man oftast inte) eller dom senaste turerna i #metoo-USA. Min dröm är att man efter en lyssning ska känna sig lite lite mer allmänbildad inom nåt helt onödigt. Fast nu ljuger jag, i första avsnittet lär man sig minst tre skitviktiga saker.

Annons

En mening vi absolut inte kommer att få höra?

Brita: ”Här kommer ett recept på mina overnight oats”.

Hur fann ni varandra?

Parisa: – Upptäckte att Brita är ett fynd via vår vän Klara Svensson, bakom podden Trettio plus trevar. Skulle säga att isbrytaren var gemensamma besattheten för Parks & Recreation med Amy Poehler.

Brita: – Precis som Parisa skrev, genom Klara Svensson och delvis Amy Poehlers karaktär Leslie Knope, men vår relation kanske fördjupats genom vår gemensamma kärlek till amerikanska kvinnliga komikers biografier.

Hur kompletterar ni varandra?

Brita: – Parisa är så sinnessjukt uppdaterad kring allt som händer på internet, medan jag är mer känslostyrd och kan passionerat dyka in hårt på en enda grej. Båda lika delar smart som intresserade av trams.

Parisa du är delvis baserad i NYC, och du Brita i söderort – vem konsumerar mest kultur?

Parisa: – Fastän det är mitt jobb att bevaka kultur skulle jag säga att det är lika mycket? Hur hinner du Brita?

Annons

Brita: – Jag tror vi båda konsumerar rätt lika, men på olika plan: Parisa har nog en bredare bild och är mer ute och upplever grejer på scen och vita duken medan jag mest håller mig hemma och läser böcker, streamar serier och googlar Tracee Ellis Ross.

Vad är det första ni tänker på om jag säger kulturskymning?

Parisa: – Horace, bara.

Akademin eller Beyonce?

Parisa: – Beyoncé-akademin.

Lever någon av er efter ett ordspråk?

Parisa: – Tog sig in i premiäravsnittet! What would a mediaman do? Starkt överlevnadstips.

Kulturtips i helgen?

Brita: – Jag delar med mig av ett jätteviktigt kulturtips i första poddavsnittet, ett samtal mellan (komikern) Hannah Gadsby och (Transparent-skaparen) Jill Soloway som jag tycker alla bör se. Mycket citatvänligt. Annars tycker jag man ska passa på att försöka se norrsken om man har möjlighet, eftersom vi befinner oss i slutet av en cykel som kommer göra dom mindre synliga en stund framöver. Är det kultur förresten? Äh.

Annons

Parisa: –HURRA, älskar att ägna mig åt tipsverksamhet. Julia Roberts gör sin tv-debut i thrillerserien Homecoming av Mr Robot-skaparen Sam Esmail och Ben Stiller regidebuterar för tv-serier med fängelsedramat Escape at Dannemora! Där har ni lyxiga skärmtimmar.

* * *

Brita och Parisas podd hittar du där poddar finns – och på acast.com/brita-parisa. Lyssna på första avsnittet här – och gå in och prenumerera på podden direkt.

Om du gillar poddar (och ELLE) så rekommenderar vi även:

Elsa Billgren och Sofia Woods podcast om trender

Kakan Hermanssons samtalspodd med nya gäster varje vecka

Anja Forsnor och Alexandra Kamperhaugs podcast om

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons