Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Så gör du för att lyckas med din jobbansökan

13 jan, 2018 
AvSanna Hallert
Så skriver du ett cv på bästa sätt.
Att hamna överst i högen av alla jobbansökningar är en konst som inte alla besitter – men det finns enkla knep att ta till för att rekryterarna ska få upp ögonen för dig så att du hamnar ett steg närmare drömjobbet.
Annons

– I dag sker de allra flesta jobbansökningar digitalt. Därför är det första du bör göra att se över vilka nyckelord du använder dig av. Många företag använder sig idag av olika bemanningsföretag som gör sökningar efter satta kriterier. Då kommer de inte söka efter ”social” utan kanske snarare efter ”personalansvarig” om det gäller en chefstjänst, säger Viveka Andersson som arbetar som karriärcoach.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Om du ändå vill framhäva dina personliga egenskaper är Viveka Anderssons tips att använda konkreta exempel. Istället för att skriva att du är social, kan du exempelvis berätta att du har ett brett kontaktnät och gör 20 kundmöten varje vecka.

Att vara tydlig med vad man vill uppnå och vilka mål man har

– Jag har träffat en del klienter som är frustrerade över att de bara får samma typ av tjänster utan utökat ansvar eller möjligheter. Men här gäller det att vara tydlig med vilka mål man har – rekryteraren eller arbetsgivaren kan inte gissa dina målsättningar, du måste vara tydlig. Att visa hur man vill utvecklas framåt kan också väga upp om du inte har exakt rätt kvalifikationer.

Annons

Nästa steg är det personliga brevet, det som ska locka rekryteraren att kontakta just dig. Så hur ska man skriva?

– Ett vanligt misstag är man skriver långa och personliga brev, man vill berätta allt och visa sig duktig, men det är ingen rekryterare som orkar läsa så långt – eller som har den tiden. Se brevet som ett säljmaterial – det mer personliga om din livssituation kan du ta på en intervju. Först och främst ska du berätta vad du kan tillföra och på vilket sätt du kan lösa företagets behov. Kort och koncist är nyckeln. Här är det viktigt att vara lyhörd och läsa annonsen noga. Vad exakt är det som företaget söker?

Att vara aktiv och uppdatera din profil på Linkedin samt konton på bemanningsföretagens sidor är också en god idé. Större bemanningsföretag kan ha över en miljon cv:n i sin databas och det är inte alltid en rekryterare har tid eller ork att söka genom samtliga, utan söker genom de senast tillagda. Om du uppdaterat din profil hamnar du automatiskt högre upp.

– Förr var det viktigt att ha en nära vän eller släkting som kunde hjälpa dig att få en fot in på drömföretaget. Nu finns det så många fler möjligheter att marknadsföra dig själv och vad du vill göra, slår Viveka Andersson fast.

Läs mer:

Annons