Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Bokaktuella Siduri Poli ger sina bästa karriärtips

31 aug, 2020 
AvRedaktionen
Siduri Polis bästa karriärtips
Vi bad bokaktuella Siduri Poli dela med sig av sina bästa framgångstips. För att du ska slippa omvägarna hon själv tvingades ta för att nå toppen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Tech-entreprenör, föreläsare och nu även författare. Siduri Poli som skrivit boken Hur du lyckas i en vit värld har fler saker på sitt cv än de flesta hinner med under en livstid. Hon hjälper dessutom andra att lyckas i karriären – som medgrundare och chef på det så kallade förändringsimperiet Changers Hub, som stöttar över 2 000 personer att driva igenom sina idéer. Bland annat genom en akademi, en musikstudio och två coworking spaces i Stockholm.

– Jag drivs av att skapa ett mer jämställt och inkluderande näringsliv genom att se till att nya idéer får förverkligas. I det ledet har jag skrivit boken Hur du lyckas i en vit värld för att kunna stötta fler i sina resor mot framgång.

Siduri Poli
Siduri Poli.

Siduri Poli, som är född och uppvuxen i Botkyrka, har grundat och drivit flera techbolag, varit frilansande teknikjournalist och studerat kriminologi på Stockholms universitet, journalistik på Poppius och gått diplomutbildningen Interactive communication på Berghs.

Annons

– Just ja, jag är nybliven mamma också! Lilla Ilo! Stort år detta, säger hon.

”Jag vill att boken ska bli en motorväg för dig som läser”

Berätta kort om din nya bok!

– Det är en självbiografisk framgångshandbok för underdogs! Till oss som avviker från normen, har föräldrar som invandrat, bor på landsbygden eller orten, eller på andra sätt inte föddes med de perfekta förutsättningarna att lyckas. I boken skriver jag om alla otraditionella sätt jag har lärt mig hittills – som faktiskt funkat för att ta mig fram i karriären. Till exempel om man vill starta ett företag utan ekonomiska muskler som ju de flesta av oss inte har från dag ett. I ett kapitel som heter När ens startkapital är cirka noll kronor berättar jag om hur man kan göra för att få siffrorna att bli större snabbt.

Vad vill du ge den som läser boken?

– Under min resa har jag blivit tvungen att ta många omvägar för att ta mig fram, jag vill att boken ska bli en motorväg för dig som läser. Jag vill att den ska få dig att våga drömma större, våga satsa på drömmen och våga bjuda med dig fler på vägen. Samtidigt som jag hoppas att den ger dig ett nytt perspektiv vad gäller samhällsutmaningar, rasism och framtiden.

Siduri Polis bok Hur du lyckas i en vit värld
En guide till framgång: Hur du lyckas i en vit värld.

Siduri Poli om att skriva boken

Varför ville du skriva den?

– Jag märkte ett stort behov av stöd från oetablerade talanger som inte gått en traditionell väg in i entreprenörskap eller karriären. Det visade sig att många trampar i samma fällor och står inför liknande utmaningar. Framför allt när man är en minoritet i branschen man vill in i eller befinner sig i. Jag har helt enkelt skrivit boken som jag själv hade behövt läsa när jag startade min resa. Den hade underlättat något så enormt, framför allt för att inse att jag inte kämpar ensam. Men jag har även skrivit för att den i majoritetssamhället ska få ett fönster in i min värld där jag behövt möta rasism, sexism och fördomar – samtidigt som en kämpar med att förverkliga sina drömmar. Den här boken borde ha skrivits för länge sedan, men ingen har gjort det. Så jag känner ett ansvar, för jag har en röst som betyder något. Av samma anledning som jag startade Changers Hub, kände jag att jag behövde skriva den här boken. Den är till för oss som behöver det trygga utrymmet som ger oss vägledning, stolthet och energi.

Annons

Siduri Polis 10 bästa tips: Så lyckas du i en vit värld

1. Assimileras ej

Du behöver inte smälta in för att lyckas. Tvärtom, stå sann mot den du är.

2. Lämna skådespeleriet

Du behöver inte heller spela en roll som tilldelats dig utifrån någon annans fantasi om vem du borde vara.

3. Äru expert eller?

Du behöver inte agera expert inom frågor som berör ditt community bara för att det förväntas av dig.

4. Reppa dig själv

Du behöver inte representera hela din grupptillhörighet. Du representerar dig själv.

5. Lek inte livräddare

Du behöver inte rädda företaget du jobbar på från att se dåligt ut.

6. Hajpa din local

Du behöver inte spendera dina hårt ihoparbetade kronor på företag som inte visat att inkludering och jämlikhet är viktigt för dem.

7. Tacka inte, tack

Du behöver inte känna tacksamhetsskuld varje dag för att du fått ta det utrymme du har.

8. Educate (y)ourself

Du behöver inte glömma var du kommer ifrån.

9. Sluta vara over polite

Du behöver inte ta emot råd du inte bett om.

10. Bygg din tribe

Du behöver inte jobba mot framgången ensam.

LÄS MER:

Gina Dirawi i exklusiv intervju: ”Jag har mod att bestämma vem jag är”

ELLE träffar Arbilina Nissan och Nina Akbari bakom Dashl

Karriärcoachen Andra Farhad: ”Jag har aldrig lärt mig hur man ger upp”

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons