Artikeln innehåller reklamlänkar

Hur gör man en blöjtårta? Se guide och allt du behöver här

03 jan, 2023 
AvJenny Lundberg
Blöjtårta
Vill du göra en egen blöjtårta inför dopet, födelsedagen eller baby shower? Nedan hittar du en stor guide för hur du gör en egen, samt kit med allt du behöver.
Annons

Funderar du på att ge bort en blöjtårta i present inför ett kommande kalas, baby shower eller gender reveal? Då har du hamnat helt rätt! Vi har nämligen gjort en komplett guide för hur du gör en blöjtårta, samt listat det du behöver köpa in för att kunna göra en tårta till babyshowern i den stil du önskar.

Toppa blöjtårtan med en fin dekoration! En liknande variant som den ovan med den guldiga texten Oh Baby hittar du här (reklamlänk).

Guldig skylt med texten Oh Baby till blöjtårta
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

DIY blöjtårta – så gör du

Att ge bort en egengjord blöjtårta med allt som den blivande mamman och bebisen behöver är den perfekta gåvan som garanterat kommer att uppskattas.

Annons

Vad är en blöjtårta?

En blöjtårta är en populär present att ge bort under en babyshower eller en gender reveal till föräldrarna som väntar barn (eller som precis har fått barn). Som namnet antyder består den till största delen av just blöjor som rullats ihop och satts ihop till vad som ser ut som en tårta. Blöjtårtan behöver dock inte bara innehålla blöjor, utan det får gärna gömma sig dekorationer och små presenter i de olika lagren.

Vad behövs för att göra en blöjtårta?

 • Cirka 80 blöjor
 • Fyllning i form av små presenter
 • Gummiband
 • Satinband
 • Sax
 • Tejp
 • Tomma rullar från hushållspapper eller toapapper
 • Övrig dekoration

Hur gör man en blöjtårta?

 • Det första steget för att göra en blöjtårta är att välja vilket tema du vill ha på tårtan. Ska den till exempel gå i rosa eller blå toner, eller i mer naturnära nyanser som grönt och beige?
 • Öppna upp alla blöjor från paketet, rulla ihop dem löst och fäst sedan ett gummiband runt varje blöja.
 • Ställ fram ett stort fat och börja bygga din blöjtårta på det. Fatet gör det enklare att flytta blöjtårtan när det är dags.
 • Placera en rulle i mitten av fatet (till exempel en toarulle). Sätt ett större gummiband runt rullen och fäst sedan blöjor runt rullen.
 • Gör flera lager med blöjorna tills du har fått den form du önskar av det understa lagret. Göm gärna små presenter i de olika lagren.
 • Placera en rulle i mitten ovanpå det understa lagret och börja sedan med lager två. Gör likadant med lager tre.
 • När basen är klar är det dags att knyta ett satin- eller sidenband runt varje tårtlager. Förutom att det blir fint så döljer det också gummibanden.
 • Fortsätt att dekorera blöjtårtan med små presenter. Det kan vara allt från en body eller babyfilt till nappar eller ett gosedjur som du fäster på tårtan.
 • Placera sist av allt något på toppen av blöjtårtan, till exempel en skylt eller en nalle.

Tips! Istället för att rulla ihop blöjorna kan du lägga dem omlott. Spana in videon för att se hur du gör:

Blöjtårta inspo

Fundera på hur du vill att din blöjtårta ska se ut innan du sätter igång. Om du vill göra en annorlunda variant i andra nyanser än rosa och blått eller i mer neutrala toner går det minst lika bra.

Annons

Du kan enkelt sätta en lite mer lantlig och rustig känsla på blöjtårtan genom att knyta med juteband eller remsor av jutetyg runt våningarna. Stick in några konstgjorda blommor och låt girlanger av murgröna ringla sig runt tårtan.

Girlang murgröna

Med det här flerpacket girlanger kan du pynta både blöjtårtan och resten av babyshowern. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Murgröna-girlang
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Rosgirlang

Med den här girlangen med konstgjorda vita rosor kommer blöjtårtan att bli firandets centerpiece. Se mer och köp girlangen här (reklamlänk).

Annons
Girlang med rosor
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Blomgirlang

Denna variant har rosa blommor som kan hänga ned fint från sidorna av blöjtårtan. Se mer och köp girlangen här (reklamlänk).

Girlang med konstgjorda blommor
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Juteväv kan du enkelt klippa i lagom stora remsor för att vira runt de olika lagren och blir fint mot de gröna växtinslagen. Se mer och köp juteväv här (reklamlänk).

Annons
Juteväv
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Nalle, Bukowski

Låt en underbar teddybjörn eller annat gosedjur pryda toppen på blöjtårtan för garanterad succé. Se mer och köp nallen här (reklamlänk).

Bukowski-nalle att ha på blöjtårta
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Blöjtårta pojke

Om babyshowern kommer gå i klassiskt rosa eller blått är det fint att låta blöjtårtan få ha liknande nyanser. Utgå från färgerna och komplettera med fint pynt som du vill dekorera den med.

Annons

Blått satinband till blöjtårta

Ett perfekt band i satin att knyta runt blöjtårtan. Det finns att köpa här (reklamlänk).

Babyblått sidenband
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Skylt till toppen av blöjtårtan

En skylt att placera högst upp på blöjtårtan med texten "Baby". Den finns att köpa här (reklamlänk).

Cake topper med guldig text Baby
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Annons
Blöjtårta med blått prickigt satinband, grått satinband samt turkos konfetti

Blöjtårta tjej

Det är givetvis inget måste att blöjtårtan ska gå i rosa eller blå toner, men om du ändå vill ha ett klassiskt färgtema hittar du de finaste tipsen här.

Rosa sidenband till blöjtårta

Ett band i satin i rosa nyans att knyta runt blöjtårtan. Välj bredd och klicka hem det här (reklamlänk).

rosa satinband till blöjtårta
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Dekoration till toppen av blöjtårtan

Det är också fint att låta en dekoration pryda toppen på tårtan. Den här elefanten i papier mache kommer omålad så att du själv kan anpassa den till temat. Varför inte sprida ut flera stycken likadana på babyshowern – ett fint sätt att få dekorationerna att hänga ihop. Se mer och köp elefanten här (reklamlänk).

Annons
papier mache-elefant till blöjtårta
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Cellofan till blöjtårta

Klä in blöjtårtan med cellofan när den är klar och knyt ett band runt toppen. Ett enkelt sätt att få den att kännas ännu mer lyxig! Dessutom är den då enklare att frakta hem, utan att riskera att något ramlar av eller att blöjorna blir blöta av regn, om det inte är den blivande mamman ni är hemma hos. Här hittar du en prisvärd rulle med cellofan (reklamlänk).

Blöjor till blöjtårta

Tänk på att köpa rätt storlek på blöjorna som du använder till blöjtårtan. De flesta brukar använda sig av blöjor som passar de flesta nyfödda bebisar för 0-3 månader. Köp blöjor till din blöjtårta här (reklamlänk).

Annons
blöjor till blöjtårta
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Svar på vanliga frågor om blöjtårta

Hur många blöjor till blöjtårta?

Det beror helt på hur stor du vill att din blöjtårta ska vara, men ofta behövs cirka 70–80 blöjor för att skapa en blöjtårta hemma.

Hur lång tid tar det att göra en blöjtårta?

Hur lång tid det tar att göra en blöjtårta beror lite på erfarenhet samt hur stor den ska vara. Men det brukar sägas att det tar ungefär mellan 1 till 1,5 timme att skapa den.

Vad kostar det att göra en blöjtårta?

Priset på en blöjtårta styrs av hur många blöjor du använder samt vilka dekoration du väljer att ha. Generellt brukar en klassisk hemmagjord blöjtårta kosta ungefär mellan 300 och 700 kronor. Med andra ord är det perfekt att gå ihop några stycken för att köpa in allt som behövs – dessutom blir det en mysig stund att göra den tillsammans!

7 lekar att göra på babyshowernBrand logo
7 lekar att göra på babyshowern
Annons