Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Så blir du bättre på att dejta – och hitta kärleken

14 maj, 2020 
AvKatarina Matsson
Så blir du bättre på att dejta
Att ta en paus 
från dejtandet kan 
faktiskt vara 
det bästa som hänt 
ditt kärleksliv. 
Dejtingcoachen Linnea Molander förklarar 
varför!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så blir du bättre på att dejta – och hitta kärlekenBrand logo
Så blir du bättre på att dejta – och hitta kärleken
Smarta tips som gör att du kan dejta rätt – och öka chanserna till äkta kärlek.

Samtidigt som världen runtomkring oss skakar pågår livet, ett liv som fortfarande rymmer alla känslor – även längtan efter kärlek. Men när social distansering är begreppet på allas läppar och även kärlekslivet tycks vara satt i karantän, är det lätt att drabbas av dejtingpanik. Linnea Molander är dejtingcoach och grundare av Happy Dating, som kombinerar lyckoforskning med kärlekscoachning. Ta det lugnt, menar hon – och ta chansen att fokusera på dig själv.

Linnea Molander happy dating dejtingcoach
Linnea Molander är dejtingcoach och driver Happy Dating. Foto: Anna Gustafsson

Ta chansen att reflektera över hur du vill leva

– Det här tvingar folk att göra det jag alltid förespråkar i min coachning; möta sig själva och verkligen reflektera över hur de vill leva när allt det här är över, säger Linnea Molander.Sedan barnsben är vi matade med rosaskimrande historier om ”den rätta” som sveper in i våra liv och gör allt bra. Men både Linnea och lyckoforskningen menar att vi inte kan delegera bort det jobbet till en främling vi precis har träffat. Meningen ”Jag vill dela mitt liv med någon” är komplex. För att förtydliga delar Linnea upp den i tre delar.

Annons

1. Jag vill

– De flesta har ingen aning om vem de är och vad de vill. Vilka är mina utmaningar, mina styrkor? Vad längtar jag efter? Vad är härligast med att dejta just mig? är några av frågorna du behöver kunna svara på.

2. Dela mitt liv

– Det är ofta inte sant att man vill dela sitt liv med någon. De flesta tror att livet ska bli annorlunda när de träffar en partner och vill att någon ska dyka upp och förändra livet. Det är därför viktigt att vara klar över vilket liv du vill dela med någon innan ni ses och leva det redan nu.

3. Med någon

– Att vilja träffa ”någon” är alldeles för ospecifikt och får många att gå på dejt med nästan vem som helst. Du behöver ha en bild av vem som matchar dina värderingar, personlighetsdrag, drömmar, sexuella preferenser med mera.

Otrygg anknytning i familjen kan leda till relationsproblem

Att relationer är svåra har inte bara att göra med samhällets idéer om kärlek. De flesta av oss har dessutom dåliga förutsättningar med oss hemifrån.

Annons

– Många växte upp i familjer där kärlek uttrycktes på skeva sätt vilket skapade otrygg anknytning. Vi behöver därför lära om hur man skapar sunda relationer, säger Linnea Molander.

Ett första steg är att besvara frågorna ovan. Identifiera också dina nuvarande idéer om hur dejtande och kärlek fungerar och hur de förhåller sig till hur ni relaterade till varandra i din familj.

– Var det ”förbjudet” att utrycka vissa känslor? Att visa sig sårbar? Att säga nej? Väldigt ofta förhåller man sig till personen man dejtar på samma sätt som man förhöll sig till sina föräldrar när man växte upp, även när det inte fungerar alls, säger Linnea.

Om dina gamla idéer om vad som skapar kontakt inte längre håller är det viktigt att utforska nya, sundare sätt genom att öva på att göra tvärtom.

Om du är van vid att säga ja, provar du att säga nej

– Dina dejter och relationer förändras när du börjar bete dig annorlunda rent praktiskt. Om du är van vid att säga ja, provar du att säga nej. Är du van vid att hålla tillbaka dina känslor, provar du att uttrycka hur du känner. Är du ovan vid att visa dig sårbar, provar du det, säger Linnea.

Annons

Superläskigt, såklart, för även om din känslomässiga trygghetszon är dysfunktionell så känns den mer välbekant än att göra något nytt som skulle funka bättre.

– Det kommer vara jobbigt ibland, precis som att exempelvis gå till gymmet, så du får se detta som ett psykologiskt och socialt träningspass. Kom ihåg att du ju redan har det jobbigt om ditt kärleksliv inte fungerar! Om du i båda fallen kommer att ha det jobbigt är det ju smartare att göra de förändringar som leder till att det på sikt slutar vara jobbigt, säger Linnea.

Lär dig detta innan du hoppar in på Tinder

Men börja inte att öva på personen du är intresserad av. Det kan också vara klokt att undvika dina föräldrar, eftersom så mycket av våra relationsmönster kommer från dem. Hitta i stället någon annan du känner dig trygg med; en vän, ett syskon, en kollega eller rentav en främling. I ett första skede kan det till och med räcka med att identifiera ditt beteende och dina känslor för dig själv, eftersom vi är många som lever i förnekelse.

Annons

– Du behöver lära dig detta innan du hoppar in på Tinder. Det är därför det är ett så bra läge att ifrågasätta gamla mönster och förhållningssätt just nu.

Var också beredd på att ditt nya jag kan väcka känslor i andra relationer.

– Dominanta människor som gillar en undergiven person som alltid säger ja kommer kanske inte att acceptera en självsäker version av dig som är trygg i sig själv och kan uttrycka sin egen sanning. Det innebär att du kan växa ifrån vissa vänner och plötsligt sluta attrahera självupptagna personer, vilket är ett jättegott tecken!

När du känner dig själv kommer du i kontakt med spännande människor

Först när du är bekväm med ditt nya beteende i ditt vanliga liv – bland vänner, på jobbet, i butiken – är det dags att implementera det i ditt dejtande.

– De flesta är tveksamma innan de provar, men responsen hos mina coachingklienter som testat dessa nya beteenden är nästan alltid: ”Vad kul det var, och så mycket lättare än jag trodde”. Nyckeln ligger i att testa, för det här är inte en hypotetisk process, utan en praktisk.

Annons

Och om du trodde att du hade ”en typ”, glöm det. När du tydliggjort vem du är, vad du vill och vad du behöver från en partner samt identifierat och reparerat dina trasiga relationsmönster blir du också intresserad av nya sorters människor.

– 50 procent av alla relationer består av dig, vilket innebär att när du förändras, förändras dynamiken i alla dina relationer. När du känner dig själv väl, har sunda mönster, prioriterar din glädje och redan lever det liv du vill dela med någon kommer det naturligt att sätta dig i kontakt med spännande människor som matchar det. Det är dem du ska dejta, inte någon olycklig person som hoppas att en partner ska göra livet roligt medan de själva bara sitter hemma i soffan och swipar, säger Linnea.

Foto: Imaxtree

LÄS MER

Josephine Bornebusch gör relationsserie om social distansiering

18 kändisars kloka ord om kärlek och relationer

Klassiska kändispar genom tiderna – kärlekshistorierna vi minns

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons