Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Begravning i Storkyrkan – Sara Danius förs till sista vilan

08 nov, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Sara Danius begravning
Den 12 oktober 2019 tystnade en av de viktigaste kulturella rösterna i Sverige. Sara Danius gick bort i sviterna av bröstcancer och nu förs hon till den sista vilan. Begravningen hölls i Storkyrkan i Stockholm.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor
Brand logo
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor


Sara Danius gick bort den 12 oktober i år i sviterna av bröstcancer och nu får hon slutligen sin sista vila. Begravningen hölls i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm under en gråtung himmel och strilande regn.

Det var ärkebiskop Antje Jackelén som höll i begravningen och i sitt gripande griftetal sa hon bland annat:

”Sara fick möjligheter och utmaningar i livet utöver det vanliga. Och hon tog dem. Hon erövrade en självklarhet i allt – och berörde. Sällsynt styrka och lyskraft, stilistisk och intellektuell glans, modig beslutsamhet, hög integritet – sådana är beskrivningarna av Sara som vi har hört och läst, särskilt nu efter hennes död.

Trots alla dessa fantastiska ord var även Sara varken mer eller mindre än just en människa, sammansatt och komplex. Också hos henne kämpade bra och mindre bra, gott och ont med varandra. Hon var en offentlig person, den första kvinnan på en traditionstyngd post, en skarp litteraturvetare, lärare, författare och vän. Och i allt detta storasyster i en stor släkt, dotter och framför allt mamma.”

Annons

Begravningen hade flera hundra gäster och utöver Sara Danius egen familj sågs, enligt Expressen, tidigare akademiledamöter som Sara Stridsberg, skådespelare som Ewa Fröling och Johan Rabeus, modeskaparen Camilla Thulin och krögaren Carl-Jan Granqvist bland gästerna. Blomsterarrangemangen i kyrkan gick i rosa och orange, likt Sara Danius berömda klänning från Nobelfesten 2018.

Valdes in i Svenska Akademien 2013

Det var 2013 som Sara Danius valdes in som ledamot av Svenska Akademien. Utöver det var hon verksam som professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och hade doktorerat både vid Uppsala universitet och vid Duke University i USA.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Sara Danius var också en mycket uppskattad författare och skrev flera böcker om kopplingen mellan litteratur och samhälle. Också många av hennes essäer och artiklar har givits ut i bokform.

Turbulent tid i Svenska Akademien

Sara Danius blev känd för en bredare allmänhet under sin turbulenta tid som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Hon blev första kvinna på posten 2015 och klev av 2018 efter de många skandalerna inom Akademien.

Annons

Turbulensen gällde turerna kring den så kallade kulturprofilen, där många kvinnor i kretsen kring honom och Akademien utsattes för sexuella övergrepp. Sara Danius valde till slut att kliva av sin post efter påtryckningar från andra ledamöter. Kulturprofilen dömdes senare för två fall av våldtäkt.

Det som fick många att ilskna till var det faktum att flera manliga ledamöter i Svenska Akademien med koppling till kulturprofilen fick sitta kvar, medan kvinnorna tvingades lämna.

Sara Danius signaturplagg knytblusen blev snabbt en symbol för Saras arbete mot den patriarkala miljön i Svenska Akademien och tusentals människor delade bilder i sociala medier med hashtag #knytblus eller #backasara.

Sara Danius är inte bara en saknad profil, utan är naturligtvis också en saknad vän och mamma. Sara lämnar efter sig sonen Leo Jonsson Danius, 19, som hon har tillsammans med författaren Stefan Jonsson.

– Idag tog vi farväl av en högt uppskattad, inspirerande och modig kvinna. Det är en stor förlust för oss alla, säger Cia Jansson, chefredaktör för ELLE.

Foto: Elisabeth Toll Stylist: Naomi Itkes

LÄS MER:

4 feministiska gärningar vi minns Sara Danius för

Sara Danius knytblus ställs ut på Nordiska museet

Anna Wahlgrens känslosamma ord efter dottern Sara Danius död

Annons