Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Barnpsykologen: Så lär du ditt barn integritet

25 okt, 2017 
Så lär du barn om integritet.
Att prata om sexualitet och integritet med ett barn kan kännas tabubelagt och snårigt, men det är samtidigt otroligt viktigt. Ämnet går dessutom att ta upp på flera, enkla sätt i vardagen. Här är barnpsykologens bästa tips för att ta upp ämnet hemma.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att prata om sexualitet och integritet med barn kan kännas ovant, läskigt och till och med tabubelagt. Barnpsykologen och författaren Jenny Jägerfeld gästade TV4 Nyhetsmorgon för att diskutera hur man som förälder tar upp det med sitt barn. Hon menar att det är ett ämne som man ska ta upp på ett okomplicerat sätt redan från tidig ålder.

– Det handlar mycket om utforskan av den egna kroppen och andras kroppar. Ett sätt att tala om det är att benämna kroppsdelar så man har ord för alla sina kroppsdelar och att man vet att det heter snippa eller snopp. Det blir ett sätt att beskriva sin kropp, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Jenny Jägerfeld råder föräldrar att svara på barns frågor, men att göra det på deras nivå. Om ditt barn frågar dig om hur barn blir till behöver du exempelvis inte ge dem all fakta. Integritet och gränser är även något man kan lära barnet i små vardagssituationer.

Annons

Lyssna och respektera barnet

– Om barnet ber om att bli kliad på ryggen kan man fråga var det känns skönt och uppmärksamma när barnet säger ”sluta” eller ”där, men inte där”. Man ska inte tvinga barn att krama eller pussa någon eller sitta i någons knä. Det måste barnet få bestämma själv och om barnet säger nej ska man acceptera och respektera det. Man ska också markera tydligt om barnet inte respekterar ett annat barns gränser, säger Jenny Jägerfeld i TV4 Nyhetsmorgon.

Hon påminner även om att man inte ska skuldbelägga normalt sexuellt beteende och att det är fullt normalt för barn att vilja utforska och fundera över sin egen kropp och titta på andras.

Även könsrollerna i samhället spelar en viktig roll och är något som föräldrar kan påverka. I föräldrarollen kan man exempelvis tänka på att inte anta att barnet ska vara heterosexuell och ge utrymme för barn att vara olika. Det samma gäller när det kommer till kläder och att barn ska få gilla vilka färger och plagg de vill. Som förälder kan man dessutom påverka genom att reflektera över vad man säger och vilka signaler man ger tjejer respektive killar, exempelvis om man alltid berömmer tjejens yttre och killen för något han gjort.

Annons

– I och med #metoo-kampanjen kommer det fram hur könsrollerna är problematiska. Det är ju så att tjejer och killar uppfostras på olika vis. Generellt lär sig killar att det är bra att vara stark, modig, ta för sig och vara framåt och tjejer lär sig att vara söta och snälla. Det är gamla traditionella roller så det är klart det uppluckras, men det finns kvar och det gör kanske också att en viss typ av beteende tolereras när det kommer från en kille och att man som tjej lär sig att tolerera det beteendet, säger Jenny Jägerfeld i TV4 Nyhetsmorgon.

Se klippet med barnpsykologen i TV4 Nyhetsmorgon här.

Foto: Shutterstock

Läs mer:

Mila Kunis: ”Därför får våra barn inga julklappar i år”

Så hjälper du ditt högkänsliga barn – 5 saker att tänka på

Mamman tröttnade på att ”tjejshorts” var så korta – har perfekta lösningen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons