Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Att ha en bucket list ger livet en djupare mening

05 okt, 2022 
AvFelicia Hovryd
AvFelicia Hovryd
FotografTT
Personer som har en bucket list upplever större mening i livet, det menar ekonomen Micael Dahlen.
Här är tipsen på hur du kommer igång med din bucket list!
Annons
Video: Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlistBrand logo
Video: Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlist

Fenomenet ”bucket list” har de senaste åren blivit ett allmänt känt begrepp efter att Morgon Freemans och Jack Nicholsons film med samma namn hade premiär. I filmen myntades begreppet ”kick the bucket” där två dödssjuka patienter ska tillvara på deras sista tid i livet genom att bocka av alla äventyr de inte vågat göra.

Ekonomen Micael Dahlen skriver i en artikel på Svenska Dagbladet att av 1000 slumpmässigt tillfrågade personer i Sverige mellan åldrarna 18 till 79 upplevde 73 procent av personerna som hade en bucket list sitt liv som mer meningsfullt.

Vad står på folks bucket lists?

Men vad står det på personers bucket lists som gör att livet får en djupare mening?

I topp är det 31 procent som skriver in olika typer av resor till hela världens alla hörn, stora städer och tropiska stränder de vill besöka innan de dör.

Som nummer två på listan skriver 23 procent kommer sociala mål, det kan vara alltifrån att hitta kärleken, bilda familj och välgörenhet.

Annons

På tredje plats kommer de personliga önskningarna, starta företag, springa ett lopp eller kanske skriva en bok med 11 procent.

10 procent av personerna hade upplevelser utöver det vanliga som fjärde grej på sin bucket list, det kan vara äventyr så som att ta dykcertifikat eller åka luftballong.

Längst ned på personernas bucket list hamnar ekonomi på 8 procent, många hoppas på att vinna på lotto eller att bli ekonomiskt oberoende.

Hur gör man en bucket list?

Vill du bestiga Kebnekaise? Skriv upp det på din bucket list, inga mål är för stora! Ju större drömmar desto bättre menar Micael Dahlen som även pointerar att de mer kittlande målen på listan skapar en större upplevd mening i livet.

Så vad ska man ha med på sin livslånga ”att göra”-lista? Ett bra första steg är att bara skriva ner allt du vill och inte bara allt du ”kan” göra, gör en lista antingen i anteckningar i telefonen eller på papper. Dela sedan upp listan i olika kategorier så som personliga mål, ekonomi, sociala mål, äventyr och resor för att lättare få en översikt på din bucket list.

Annons

Här kommer några förslag på vad varje kategori kan innehålla:

Personliga mål – våga prova en ny frisyr eller hårfärg, spring ett lopp, byta jobb, skaffa ett husdjur, hitta din stil (antingen klädstil eller inredningsstil), gå i terapi, lära dig ett nytt språk.

Sociala mål – starta eller gå med i en bokklubb, gå på en kompisdejt, skriv till en gammal kompis du har tappat kontakten med, gå på en blind date.

Ekonomi – börja spara pengar (till en resa eller kanske pensionen), flytta eller köp bostad, spar och köp den där dyra saken du suktat efter.

Resor – ta en spontan weekendresa till en ny stad (i Sverige eller Europa), åk på en roadtrip med vänner eller en partner, åk till varje kontinent, besöka Grand Canyon i USA.

Äventyr – bestiga Kebnekaise, hoppa fallskärm, snorkla eller dyka på en tropisk ön, gå hela vägen upp i Eiffeltornet i Paris, se pingviner eller späckhuggare, flytta utomlands.

Källa: Svenska Dagbladet, Foto: Imaxtree

Annons