Ashley Graham i stor intervju och på omslaget av nya ELLE

Hon har kontrakt med beautyjätten Revlon och flera pågående designsamarbeten. Nu drömmer amerikanska Ashley Graham om ett eget livsstilsmärke. I ELLEs exklusiva intervju berättar supermodellen om sin tro, hur hon håller äktenskapet vid liv med sex och när hon träffade idolen Oprah Winfrey.
13 mars, 2019

Av: Allie Jones

Foto: Carin Backoff

Graham har en naturlig och sprudlande nyfikenhet. Genom hela intervjun får jag frågor om vilken sorts träning jag gillar, var mina systrar bor, om jag har några favoritcitat, om jag ska gifta mig med min pojkvän och var mitt självförtroende kommer ifrån. Hon berättar att den enda sortens frågor som hon inte ställer i sin podcast, Pretty big deal with Ashley Graham, är de rent skvallerartade.

– Jag är ingen tabloidblaska som bara vill åt det smaskiga, säger hon. Jag gör det här för att prata om saker som betyder något. Om du sen råkar ha typ fem galet kända före detta pojkvänner, okej, toppen. Vill du prata om någon av dem? Okej! Jag bryr mig inte.

Hon avslöjar inget smaskigt för egen del heller. När jag frågar om bröllopet mellan väninnan Karlie Kloss (de är båda hängivna stammisar på New York-gymmet Dogpound) och Joshua Kushner i höstas, med en liten exklusiv skara på runt 80 gäster, avfärdar hon mig vänligt.

– Hon är så gullig, jag älskar henne! säger hon om supermodellkollegan. Men vet du? Jag tänker inte prata om Karlies bröllop.

När vi inte har haft sex på ett tag så ser vi knappt varandra, men om vi har sex oftare så blir det svårt att vara isär.

Ashley Graham i klänning från Dolce & Gabbana

Klänning, Dolce & Gabbana. Örhängen och armband, Tiffany & Co. Foto Carin Backoff

Ett mer än välkommet samtalsämne är däremot det egna äktenskapet med Justin Ervin – paret firade nyligen sin åttonde bröllopsdag och jag frågar hur de håller liv i relationen.

– Man måste ha sex! tjuter hon så det hörs över hela den morgonlugna restaurangen och ler stort. Ha sex hela tiden. Även om du inte känner för det, se till att ha sex. Jag har märkt att när vi inte har haft sex på ett tag så ser vi knappt varandra, men om vi har sex oftare så blir det svårt att vara isär. För oss är det typ, ”Åh, vi kan väl ha sex”, och sen är vi alltid tillbaka på banan igen.

Faktum är att Graham och Ervin väntade med sex till efter själva bröllopet, ett beslut som Graham skrev om i sina memoarer från 2017, A new model: What confidence, beauty and power really looks like. De träffades i kyrkan när Graham var 21 och vid det laget hade hon hunnit bo själv och jobba som modell i fem år.

– Jag hade sett världen, berättar hon. Och legat med halva New York. Jag hade gjort allt, bokstavligt talat!

Tanken på att ta det lugnt tilltalade henne helt enkelt.

– I stället byggde vi upp vår vänskap och stärkte tilliten och samspelet, fortsätter Graham. Självklart var vi sexuellt attraherade av varandra, vi grovhånglade järnet. Allt det där fanns och jag oroade mig aldrig för hur det skulle vara att ha sex med honom. Det var mer, ”Kan jag lita på honom? Vill jag tillbringa resten av mitt liv med honom?”

Graham berättar att den gemensamma kristna tron fungerar som ett kitt mellan henne och Ervin.

– Min man är uppfostrad i en superkarismatisk evangelisk församling och jag bland sydstatsbaptister, alltså där man inte ens typ lyfter händerna, förklarar Graham och skrattar.

Nu har paret hittat en församling som är en sorts mellanting där båda trivs. I bilen på väg till Shape House, en ultrahet bastuinrättning och kändisparadis, berättar hon att de dessutom har börjat fasta tillsammans en dag i veckan.

– Fasta och bön gör oss mer lyhörda inför Gud och det var precis vad vi ville åt, säger hon. Vi tänkte liksom, ”Okej, vi vill kunna lyssna mer på Gud i de stora besluten”. Vi gör det ihop för det finns en vers i bibeln som lyder, ”Ty där två eller tre är samlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem”. Så när vi gör det tillsammans blir det ännu starkare.

Självförbättring verkar vara den stora grundbulten i det äkta parets relation.

– När vi gifte oss såg jag det inte som att stanna upp, jag såg det som en byggprocess. Att inleda ett förhållande med Justin var som, ”Okej, vad ska vi bygga tillsammans?”

Det var också han som fick Graham att tänka bortom modellkarriären.

– Vårt första år som gifta bara gick, han kom hem från jobbet och jag låg fortfarande kvar i soffan och kollade Real housewifes, minns hon. Han undrade, ”Är det här vad du vill göra med ditt liv?” Jag typ, ”Vad menar du? Jag är modell, jag jobbar …” och han sa, ”Men vill du inte något mer? För det här kommer inte att vara för evigt.” Det var först då jag frågade mig själv, ”Vad vill jag egentligen få ut av livet?”

Hon började prata med sina modellkompisar om deras kontrakt.

– Som modell får man alltid rådet att inte ta upp sånt med andra modeller, förklarar Graham. Man ska inte prata om vad man tjänar, vilka jobb man fått eller olika samarbeten. Det har alltid varit väldigt mycket hysch-hysch och tävlingsinriktat. Men så började jag och några vänner prata om allt det där och vi typ, ”Jisses, tjänar du så mycket?” Nu peppar vi varandra.

Att ha ett livsstilsmärke är ett av mina stora mål.

Ashley Graham i klänning från Brandon Maxwell.

Klänning, Brandon Maxwell. Örhängen, Roberto Coin. Foto Carin Backoff

I dag har Graham lukrativa samarbeten i nästan alla skrymslen och vrår av såväl mode- som skönhetsindustrin. Förra året kontrakterades hon för Revlon och är kosmetikajättens talesperson för kampanjen Live boldly. Förutom att fronta kampanjer designar hon underkläder för Addition Elle, bikinis för Swimsuits for all och denimplagg för Marina Rinaldi. Men planen är att inom kort placera alla designprojekt under ett och samma paraply.

– Att ha ett livsstilsmärke är ett av mina stora mål, avslöjar Graham när vi ligger sida vid sida i en sorts sovsäckar med infraröd värme inne på Shape House och tittar på Americas funniest home videos utan ljud (klippen med hundar är särskilt poppis).

– Min manager och jag jobbar på det nu.

Graham började arbeta med managern Scooter Braun och hans team förra året och sällade sig därmed till ett klientel bestående av bland andra Justin Bieber och Ariana Grande. Enligt Braun är Ashleys största tillgång det faktum att hon är så lätt att relatera till och en person som går att identifiera sig med.

– Jag kände redan efter några sekunder att hon var någon jag kunde bli vän med, berättar han.

Hennes energi smittar av sig. När Ashley kommer in i ett rum får man en stor kram och någon att skratta med.

Mängder av varumärken intresserar sig för den sortens äkthet och Graham får konstant erbjudanden om produktsamarbeten. Hon har förståelse för varför vissa kändisar sätter sitt namn på nästan vad som helst.

– De där Instagrambilderna bekostar folks privatplan, skämtar hon.

Men Graham är väldigt försiktig med vad hon uppmanar sina följare att köpa.

– Om jag inte har det på mig, om jag inte använder det, om det inte är en del av min dagliga rutin, då vill jag inte heller marknadsföra det, intygar hon.

Vad gäller det stundande imperiebyggandet har Graham förebilder som Kathy Ireland, 55-årig före detta supermodell som blev livsstilsentreprenör, och givetvis Oprah. Graham berättar om premiärfesten för filmen Ett veck i tiden förra året, när hon faktiskt fick tillfälle att träffa mediamogulen.

För mig, som hustru och kvinna, är lycka inte likställt med att ha barn

– Det var helt fantastiskt, berättar Graham och ser alldeles salig ut. Jag kom dit och då var Gayle King [bästis med Oprah, reds. anm.] där. Jag sa, ”Gayle, jag måste få träffa Oprah. Jag måste.” Hon sa bara, ”Visst.” Så plötsligt står jag vid entrén och Oprah skrider in som … [här sjunger Graham, reds. anm.] aaaaaahhh! Och jag, ”Hej, Oprah. Hej. Du är min stora förebild.” Oprah svarade typ, ”Trevligt att träffas.” Jodå, jag har träffat Oprah …

Efter vårt möte ska Graham åka tillbaka till lägenheten i Brooklyn och packa inför några dagars välförtjänt ledighet. Hon ska hälsa på sina systrar i Nebraska, en av dem har precis blivit mamma. Visst ser hon fram emot att få träffa sin nya systerdotter, men än så länge finns inga planer på att utöka den egna familjen.

– För mig, som hustru och kvinna, är lycka inte likställt med att ha barn, resonerar hon. Barn kommer när de kommer. Lycka just nu är att bygga vidare på livet tillsammans med min man och att bygga vidare på karriären.

Och givetvis att få prata om alltsammans.

Omslag ELLE nr 3/2019 med Ashley Graham.

ELLEs marsnummer 2019 kommer ut i butik den 13 mars. Foto Carin Backoff

Teamet bakom bilderna: Stylist: Anna Trevelyan Fotograf: Carin Backoff Makeupartist: Georgi Sandev Hårstylist: Ben Skervin Modell: Ashley Graham/Agentur Manikyr: Naomi Yasuda/ Management + Artists Produktion: Izzy Cohan & Zada Clarke Set design: Lucca Zeray