Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Världens bäst betalda artister 2016 – Taylor Swift på första plats

06 dec, 2016 
AvJoel Linde
You go, Taylor Swift.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Forbes har släppt listan över de artister som tjänade mest pengar under året 2016, och det är inte helt utan att vi höjer lite på ögonbrynen. Av de 16 artister och band som tjänade mest är 12 manliga, men på topp fem är fyra av dem kvinnor. Överlägset mest tjänar amerikanska Taylor Swift, som under 2016 drog in över 1,5 miljarder kronor.

Här är topp 15 (men eftersom två artister delar på plats 15 är det 16 platser på listan).

15. The Weeknd, 506 miljoner kr (delad plats)

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Abel Makkonen Tesfaye, känd som The Weeknd, exploderade ut i den absoluta världseliten med sitt album Beauty Behind The Madness, och årets nyligen släppta album, Starboy, ser ut att säkra den platsen åt honom.

15. U2, 506 miljoner kr (delad plats)

När U2 var ute på sin 360 Tour mellan 2009 och 2011 spelade de in 700 miljoner dollar. I år nådde de inte samma höjder, men för ett 40 år gammalt band är 55 miljoner dollar (506 miljoner kronor) inte heller särskilt illa.

Annons

13. Kenny Chesney, 515 miljoner kr (delad plats)

I Sverige säljer Håkan Hellström ut varje arena han väljer att spela på, men frågan är om han skulle fylla mycket mer än ett mellanstort ölhak utanför Sveriges gränser. Den amerikanska country-artisten Kenny Chesney turnerar inte utanför Nordamerika, men under årets turné hade han nära 800 000 besökare och sålde totalt 95 procent av biljetterna. Det gav 56 miljoner dollar, 515 miljoner kronor på kontot.

13. Justin Bieber, 515 miljoner kr (delad plats)

22-årige Justin Bieber gick från pojk till man i musikvärlden när han 2015 släppte albumet Purpose. I år är han ute på en turné med samma namn och pengar rullar in, så att säga.

12. Paul McCartney, 520 miljoner kr

Sedan 2002 har den nu 74 år unga Paul McCartney bara tagit paus från turnerandet två år och är för tillfället ute och härjar med sin One on One-turné. Klart att det ska betala sig.

11. Bruce Springsteen, 556,5 miljoner kr

Bruce och The E Street Band drog under 2016 runt på turnén The River Tour, som är en homage till hans första album som hamnade etta på Billboard-listan i USA. Och folk gillar dem fortfarande lika mycket.

Annons

10. Diddy, 571,5 miljoner kr

Kärt barn har många namn. Sean Combs, Puff Daddy, P. Diddy, enbart Diddy, som han går under sedan 2005. Han gjorde sig känd som rappare och producent men tjänar nu merparten av sina pengar genom ett samarbete med Diageos Ciroc vodka.

9. Calvin Harris, 581 miljoner kr

Han är världens bäst betalda dj och tjänar merparten av sina miljoner på spelningar i Las Vegas. Han vet även hur man skapar en hitlåt tillsammans med andra världsartister, vilket han påminner oss om ett par gånger varje år.

8. Rolling Stones, 613 miljoner kr

rolling-stones-sno-stilen

Gammal kommer alltid vara äldst. Stones behövde inte göra fler än 27 konserter för att dra in mer pengar än Beyoncé, The Weeknd, Calvin Harris och Justin Bieber, för att nämna några av de lite yngre artisterna, som spontant känns mer i ropet.

Annons

7. AC/DC, 622 miljoner kr

Det är inte helt lätt att hålla koll på medlemmarna i det legendariska australiensiska rockbandet. En av de som varit med längst, Brian Johnson, är själv ersättare till originalmedlemmen, Bon Scott, som dog 1980. Nu har Johnson ersatts av ingen mindre än Axl Rose från Guns N’ Roses, men bandet tågar uppenbarligen på ändå.

6. Garth Brooks, 645 miljoner kr

Ännu en country-musiker bland de absolut bäst betalda i världen. Fascinerande, med tanke på att genren är så geografiskt begränsad. Hans pågående turné pågår in i 2017 och beräknas dra in över 100 miljoner dollar.

5. Rihanna, 691 miljoner kr

Med musikaliska framgångar följer andra lukrativa affärsmöjligheter. Rihanna har nyligen placerat singel nummer 21 på topp 5-listan i USA och har sponsoravtal med märken som Dior, Puma och Samsung.

4. Madonna, 705 miljoner kr

Mer än 30 år efter det stora genombrottet är 58-åriga Madonna fortfarande högst aktuell. Hon gör även stora pengar på parfym och kläder.

Annons

3. Adele, 742 miljoner kr

Adele är ovanlig på det sättet att hon tjänar största delen av sina pengar på albumförsäljning, men hon drar även in tiotals miljoner för varje kväll hon spelade under årets turné. Nu kommer hon fokusera på att utöka sin familj, enligt vad hon sa under turnéns avslutande kväll.

2. One Direction, 1, 02 miljarder kr

Trots legendariska föregångare som Backstreet Boys, Westlife och Take That är det One Direction som har tjänat mest av alla pojkband genom tiderna. De har för tillfället gjort uppehåll, men tjänade ändå mer än något annat band under året.

1. Taylor Swift, 1, 57 miljarder kr

Victorias Secret Fashion Show

 

Taylor Swift är den perfekta kombinationen mellan Country och pop och tjänar överlägset mest av alla världens artister. Endast i Nordamerika turnerade hon in över 200 miljoner dollar under året, vilket krossade Rolling Stones tidigare rekord. Utöver det pumpas pengar från skomärket Keds, Cola Light och Apple in på kontot.

Grattis till Taylor och alla andra som det uppenbarligen går bra för!

Här kan du se hela Forbes lista av de 30 högst betalda artisterna 2016.

Annons