Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Året som gått – här är 9 positiva saker vi minns från 2016

30 dec, 2016 
AvThowe Wagner Larsson
Vilka minns du?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

2016 har snart passerat och när vi blickar tillbaka ser vi många hemska och mörka händelser. Men vi minns också de som stod upp för medmänsklighet, många starka kvinnor som inspirerat miljontals, positiva beslut för vårt klimat och idrottsliga framgångar.

Här är 9 positiva händelser vi minns från året som gått:

1. Tess Asplund och hennes mod

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Den 1 maj demonstrerade den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen i Borlänge. En oerhört obekväm situation där Tess Asplund hade modet att stå upp för människors lika värde. Hon stod mitt i tåget, med knuten näve och symboliserade allt vad mod heter.

Bilden har jämförts med den ikoniska bilden ”Kvinnan med handväskan”, fotad 1985 av Hans Runesson, där kvinnan slår en demonstrant från Nordiska rikspartiet med sin handväska. Fotot är taget av David Lagerlöf på Expo.

2. Alicia Vikander vann en Oscar

Annons

Alicia Vikander fick en Oscar i kategorin Bästa kvinnliga biroll för hennes prestation i rollen som Gerda i filmen The danish girl. Alicia Vikander är den andra svenska kvinnan som belönas med en Oscar efter Ingrid Bergman.

– Jag vill säga att ärligheten jag fått av människorna jag fått träffa i HBTQ-rörelsen, det är det som har gjort den här filmen så speciell för mig. Det här är för er, tack, sa en märkbart rörd Alicia Vikander i sitt tacktal.

3. Den första kvinnliga presidentkandidaten

Äntligen fick vi se en kvinna kandidera för presidentposten i USA. Hillary Clinton har under hela sitt liv varit politiskt aktiv och under presidentvalet 2016 kandiderade hon för demokraterna mot republikanernas Donald Trump.

Annons

Med hjärtefrågor som att förhindra klimatförändringar, tillåta samkönade äktenskap och bekämpa ekonomiska ojämlikheter vann hon många amerikaners hjärtan. Att en kvinna har kandiderat till att bli USA:s nästa president, en titel enbart män vunnit tidigare, är ett stort steg mot en mer jämlik värld.

4. Den första transpersonen på ett omslag

På omslaget av januarinumret 2017 av National Geographic är 9-åriga Avery Jackson fotograferad. Avery föddes som flicka i en pojkkropp och levde även som pojke fram till 2012. Den 128 år gamla tidskriften har ett tungt varumärke och att de uppmärksammar transpersoner och könsroller innebär med största sannolikhet att mångas snedvridna syn på transpersoner förändras.

pia-sundhage
Foto: Shutterstock

5. Svenska fotbollslandslagets framfart i OS

I augusti vann damerna ett imponerande silver efter att ha ställts mot Tyskland i final. Att vara näst bäst i världen är en fantastisk prestation och vi applåderar kvinnor som tar plats i männens rum. Fotboll ska vara till för alla och genom att Sveriges damer är så talangfulla inspirerar de många flickor att börja idrotta.

arskronika
Foto: Shutterstock

6. Mindre matsvinn i Italien

En ny lag i Italien förbjuder matvarubutiker att slänga gammal mat. Istället ska maten skänkas till behövande. Kostnaderna för matsvinnet är enorma och genom den här lagändringen hoppas man få bukt med problemet. Samma beslut har redan fattats i Frankrike och i Danmark har man öppnat en matvarubutik som säljer osålda matvaror till ett mycket billigare pris.

Annons

7. Super-Sarah vinner tre OS-medaljer i Rio

I OS i Rio tog Sarah Sjöström guld i 100 meter fjärilssim, silver i 200 meter frisim och brons i 100 meter frisim. Sarah Sjöström är en av våra största idrottare och imponerar på oss gång efter gång. Blott 23 år gammal är hon redan en av världens bästa simmare och vi ser fram emot vad kommande år bjuder oss på.

8. Bob Dylan vann Nobelpriset i litteratur

Bob Dylan är en konstnär av rang och använder sig av olika sätt för att uttrycka sig. Han är musiker, författare, regissör, poet, gitarrist, keyboardist, munspelare och konstnär. Hans texter analyserar i flera humanistiska discipliner på universitet och han kallas för en av världens bästa poeter just nu. Givetvis är han värd detta pris. Så här säger han själv om hans texter:

mia-skaringer-highlight-basta

– Det finns en speciell intensitet i att skriva en sång, och man måste ha klart för sig varför man skriver den och för vem och varför. Målningar, och i ännu större utsträckning filmer, kan användas i propagandasyfte, men det kan inte sånger, säger han till Telegraph.

Annons

9. Nyordens betydelse

Kroppsaktivism, pappafeminist och frågestrejka. Alla är de några av de nya orden som har tillkommit under året. Gemensamt är att dessa tre har kvinnan i fokus. Kroppsaktivism är en ideologiskt grundad verksamhet som syftar till att motverka begränsande skönhetsideal och skapa lika villkor för människor med olika kroppstyper. Kvinnors kroppar synas hårdare än mäns och det är framförallt kvinnor som är drivande i denna rörelse. Att vara pappafeminist innebär att vara man som anammar feministiska ideal efter att ha blivit far till en flicka. Att frågestrejka innebär att låta bli att ställa frågor därför att man vill bryta mönstret att kvinnor ställer frågor till och om män i högre utsträckning än vad män ställer frågor till och om kvinnor. Heja!

LÄS ÄVEN:

PAPPAFEMINIST OCH KROPPSAKTIVISM? HÄR ÄR HÄNDELSERNA BAKOM DE NYA ORDEN

ÅREST MEST GOOGLADE KÄNDISAR I SVERIGE 2016

Annons