Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Äntligen! Samkönade äktenskap blir lagligt i Tyskland

30 jun, 2017 
AvSofia Börjesson
Prideflaggor
Som ett av de sista länderna i Västeuropa har nu även Tyskland röstat igenom en legalisering av samkönade äktenskap.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Under fredagsförmiddagen röstade den tyska förbundsregeringen igenom det historiska beslutet: samkönade äktenskap ska legaliseras. Detta åtta år efter Sverige, och 16 år efter Nederländerna.

Tyskland är till stor del fortfarande ett konservativt land, och förbundskansler Angela Merkel och hennes parti har tidigare varit motståndare i frågan. Nu är det dock valår, och frågan om samkönade äktenskap har visat sig vara viktig för en stor del av den tyska befolkningen. Många menar därför att Merkels kovändning i frågan är ett politiskt spel för att vinna röster.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Angela Merkel själv menar att hon ändrade uppfattning i frågan efter att ha träffat ett lesbiskt par på en marknad, och paret hade åtta fosterbarn. Efter att ha pratat med paret ska Merkel ha ändrat uppfattning, förklarar hon i intervjuer.

Oppositionspartierna (motsvarigheterna till svenska miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet) har däremot länge förespråkat samkönade äktenskap.

Tyskland är ett av de sista länderna i Västeuropa att göra det lagligt för homosexuella att vigas, men i Östeuropa är det fortfarande till största del olagligt. I Polen, Serbien, Lettland och Litauen har äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna till och med skrivits in i grundlagen.

Mer från ELLE:

Paret återskapade sitt pridefoto efter 25 år – nu sprids det över hela världen

Apple släpper exklusiva pride-armbandsur

Annons