Äntligen! Samkönade äktenskap blir lagligt i Tyskland

Prideflaggor

Som ett av de sista länderna i Västeuropa har nu även Tyskland röstat igenom en legalisering av samkönade äktenskap.
30 juni, 2017

Under fredagsförmiddagen röstade den tyska förbundsregeringen igenom det historiska beslutet: samkönade äktenskap ska legaliseras. Detta åtta år efter Sverige, och 16 år efter Nederländerna.

Tyskland är till stor del fortfarande ett konservativt land, och förbundskansler Angela Merkel och hennes parti har tidigare varit motståndare i frågan. Nu är det dock valår, och frågan om samkönade äktenskap har visat sig vara viktig för en stor del av den tyska befolkningen. Många menar därför att Merkels kovändning i frågan är ett politiskt spel för att vinna röster.

Angela Merkel själv menar att hon ändrade uppfattning i frågan efter att ha träffat ett lesbiskt par på en marknad, och paret hade åtta fosterbarn. Efter att ha pratat med paret ska Merkel ha ändrat uppfattning, förklarar hon i intervjuer.

Oppositionspartierna (motsvarigheterna till svenska miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet) har däremot länge förespråkat samkönade äktenskap.

Tyskland är ett av de sista länderna i Västeuropa att göra det lagligt för homosexuella att vigas, men i Östeuropa är det fortfarande till största del olagligt. I Polen, Serbien, Lettland och Litauen har äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna till och med skrivits in i grundlagen.

Mer från ELLE:

Paret återskapade sitt pridefoto efter 25 år – nu sprids det över hela världen

Apple släpper exklusiva pride-armbandsur