Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Anja Pärson och Filippa Rådin: ”Vi vill inspirera”

11 okt, 2018 
AvJohanna Lejon
Anja Pärson och Filippa Rådin gör samarbete med Ellos
Powerparet Anja Pärson och Filippa Rådin berättar för ELLE om garderobsbråk, att vara förebilder och sin nya kollektion för Ellos.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det är en av de sista dagarna i augusti och 24 grader i luften. Sensommarsolen är varm och strålar från en klarblå himmel. Just därför är det smått surrealistiskt att komma in i den stora våningen på Östermalm i Stockholm där jag ska möta Anja Pärson och Filippa Rådin. I fönstren hänger stora julstjärnor och i köket är pepparkaksbaket i full gång. I vardagsrummet står en julgran. Det är pyntat och klart som vore det den 24 december.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Vår son Elvis blev totalt överlycklig av det här. ”Får jag äta upp pepparkakorna?”, frågade han, helt exalterad. Han älskar pepparkakor och vi hänger verkligen på låset när den första pepparkaksdegen kommer in i butik någon gång under hösten. Sedan bakar vi pepparkakor hela vägen fram till jul – varje dag, berättar Anja Pärson.

Tillsammans har hon, Filippa och Ellos designteam skapat två klädkollektioner: en partykollektion och en lounge wear-kollektion, för både dam och barn.

Annons

– Det känns verkligen så spännande och så roligt! Men det har varit en lång resa hit, vi har ju varit med i hela designprocessen, i varje litet steg. Hela projektet drog faktiskt igång redan i januari i år, berättar Filippa.

– Vi är otroligt restriktiva med vad vi gör, vi säger oftare nej än ja. Men den här gången var det lätt att säga just ja. Det kändes så bra i magen, fortsätter Anja.

Kampanjen kretsar kring familjens julfirande. Även barnen Emmi, Elvis och Maximilian är med.

– Om vi skulle ha med barnen eller ej har varit den stora diskussionen. Vi är ju väldigt måna om att inte visa upp våra barn för mycket. På Instagram och i min blogg visar vi aldrig barnens ansikten. Men när vi hade pratat med, och lärt känna, Ellos kändes det så naturligt att de skulle vara med de också, de har ju också varit delaktiga i skapandet av kollektionerna, säger Filippa.

Anja Pärson och Filippa Rådin har gjort ett samarbete med Ellos
Filippa Rådin och Anja Pärson.

Det har gått sex år sedan den där midsommardagen 2012, då Anja Pärson i sitt sommarprat för första gången berättade, för hela Sverige, om kärleken till sin flickvän, Filippa. Hon berättade om hur de träffades när hon själv behövde stylinghjälp, om hur de blev vänner och hur vänskapen senare växte till något annat, något större, till kärlek. Hon berättade om känslorna, de tudelade, om att få frågor om privatlivet men inte riktigt kunna säga hela sanningen. Dessutom avslutade hon sommarpratet med ett avslöjande om framtiden:

Annons

– Jag har vetat i nästan nio månader vad jag ska göra i framtiden … Jag ska bli mamma! sa hon.

Bara dagar senare föddes lille Elvis, i dag sex år gammal. Sedan dess har också Maximilian, 3, kommit till världen. Dessutom finns Filippas 12 år gamla dotter Emmi där. Familjen delar sin tid mellan basen i Umeå och olika jobbuppdrag i Stockholm. De är ett team, Anja och Filippa, fyller i varandras meningar och trivs med att jobba tillsammans, gärna så nära det bara går.

Hur lika smak har ni, när det gäller kläder och stil?

–  Våra personligheter är ju väldigt olika men vi har relativt lika smak ändå, det har vi. Sedan passar vi i olika saker, Anja passar väldigt bra när hon visar midjan, i plagg som visar hennes fina kurvor, slår Filippa fast.

Hur stor garderob har ni därhemma?

– Stor! Alldeles för stor faktiskt … Vi ska rensa nu i höst är det tänkt, säger Filippa och Anja fyller i:

– Just nu saknar vi basgarderoben, de där enkla schyssta blusarna som alltid passar. Många av plaggen har jag haft på tv, och de tar för sig mycket mer. Att gå och lämna på förskolan i sådana funkar inte lika bra.

Annons

Lånar ni av varandra?

– Mycket. Men vi ser ju inte helt likadana ut i kroppen även om vi har samma omfång ungefär. Ibland kan jag ha på mig en byxa och då kan Filippa bli galen för att jag har töjt ut den. Men vår största sorg är nog att vi inte har samma skostorlek, säger Anja.

Anja Pärson på plåtning för sitt och hustruns samarbete med Ellos.
Anja Pärson.

Hur skulle ni beskriva kläderna ni gjort med Ellos?

– Sammanfattningsvis skulle jag säga att allt är väldigt kvinnligt. Plaggen bejakar kvinnans former – både genom mönster och form. Jag älskar kläderna, de är festliga, lyxiga … Och de går att kombinera i all oändlighet. Man kan klä upp dem och ner dem precis som man själv vill och önskar. Dessutom kan uttrycket bli både klassiskt och rockigt, det gillar jag, säger Filippa.

Annons

Vilka plagg är era favoriter?

– Den printade omlottklänningen skulle jag säga, jag älskar den på Anja. Sedan gillar jag även tyllkjolen, säger Filippa och Anja fyller i:

– Och blusen i guld. Paljettklänningen är så fin på Filippa, till det där lockiga håret …

Vad betyder den här kampanjen i en värld som fortfarande är väldigt heteronormativ?

– Ibland kan man känna att företag vill ha en med på olika grejer för att vara lite sådär lagom ”gay friendly”. Men så har det absolut inte varit med Ellos. De har valt oss för att de gillar oss som människor, som kvinnor. Det har varit väldigt härligt att känna så, säger Anja.

– Jag tror att det är jätteviktigt med förebilder, på olika sätt och för olika syften. Anja och jag får ju brev och meddelanden dagligen, från både homosexuella och andra som inspireras av oss och vårt sätt att leva. Vi är starka kvinnor och vi lever ett aktivt liv med våra barn. Många gillar oss för att vi är så, inom citationstecken, ”normala”, fortsätter Filippa.

Annons

– Vi kanske inte står på barrikaderna jämt och slåss.  Men vårt viktiga arbete som förebilder är att visa att det svenska samhället har kommit långt. Vi vill inspirera människor, få människor att känna en trygghet. Vi vill att människor ska kunna titta på oss och känna ”kan de, då kan vi också”. Oavsett om man är hetero eller homo så vill vi förmedla att du ska kunna leva på det sättet som känns allra bäst för dig. Det kan vara slitigt ibland men det är värt det. Så länge man tror på sig själv, sin relation och sin grej.

Filippa Rådin och Anja Pärson har designat kollektioner för Ellos 2018
Filippa Rådin med två av sina tre barn.

Hur ser livet ut för er, privat?

– Vi lever ett väldigt vanligt liv, men med vissa kontraster. Ena dagen kan det vara gala och nästa dag är det vardag med tre barn som ska iväg till skola och förskola. Vi har både det norrländska och storstaden. Det är liksom både röda mattan och korvgrillning i skogen.

Annons

Ni lever ihop och arbetar ofta nära. Hur funkar det?

– Det svåraste med att jobba så här är helt klart att begränsa sig. Man kan jobba dygnet runt. Helt plötsligt kommer man på sig själv med att sitta och jobba för sjunde kvällen i rad. Men å andra sidan är fördelarna oändliga. Vi kan stötta varandra och lägga upp dagarna lite som vi vill. Vi kan hämta ungarna tidigt och sedan jobba när de gått och lagt sig, säger Filippa och Anja lägger till:

– Det kan vara svårt när de olika intressena krockar. När saker är bra för vårt företag men lite sämre för relationen. Som att jobba under OS, det är superbra karriärmässigt men jobbigt för Filippa, som blir ensam hemma med tre barn. Men nu är vi så vana att arbeta tillsammans att det nästan känns konstigt när vi inte gör det. Häromveckan gjorde jag en grej utan Filippa och jag kände hela tiden att någon liksom saknades.

Läs också:

Så ser julen ut hos Ellos Home – se bilderna

Nu öppnar Ellos Home en ny konceptbutik

Systrarna Fahrman gör ny kollektion med Ellos – här kan du klicka hem plaggen

Foto Ellos

Annons