Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Anja Forsnor: Borde vi inte fråga oss själva varför vi ens äter kött över huvudtaget?

12 jun, 2017 
AvAnja Forsnor
"Varför ska jag behöva försvara ett medvetet val som är bättre för min hälsa, för miljön och för djuren? Som dessutom är billigare, ofta går snabbare att tillaga och enligt mig så otroligt mycket godare. Borde inte frågan snarare vara varför vi ens äter kött över huvudtaget?", frågar sig ELLEs Anja Forsnor i dag under World Meat Free Day.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det går inte en lunch eller middag utan att jag måste förklara mig. Det är alltid någon som vill veta varför, som vill ha den stora anledningen till varför jag väljer bort kött. Det nästan förväntas av mig att jag ska rabbla en mina argument vid varenda måltid men vet ni – jag är rätt trött på det.

Varför ska jag behöva försvara ett medvetet val som är bättre för min hälsa, för miljön och för djuren? Som dessutom är billigare, ofta går snabbare att tillaga och enligt mig så otroligt mycket godare. Borde inte frågan snarare vara varför vi ens äter kött över huvudtaget?

LÄS OCKSÅ: ANJA FORSNORS BÄSTA VEGETARISKA RECEPT

Många av oss, så även jag, är uppvuxna med att äta kött och har kanske aldrig ens reflekterat över det. Men att svara att ”människan alltid ätit kött” och att ”det är naturligt för oss” håller inte längre. Bara för att vi alltid gjort på ett visst sätt finns det inget som säger att det är rätt. Vi måste ha kommit längre än så än att skylla på hur stenåldersmänniskan jagade eller påstå att man inte blir mätt utan en köttbit på tallriken, det kallar jag lathet och ignorans.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Jag har nog alltid vetat att dagen skulle komma och för tre år sedan när jag såg dokumentären Vegucated kändes valet enkelt. Jag minns att jag fick pausa filmen vid flera tillfällen då jag grät så mycket att jag inte längre kunde höra vad de sa. Det var precis det jag varit rädd för men samtidigt precis vad jag behövde se.

Det handlar inte bara om djurens livsvillkor, utan lika mycket om resursslöseri, miljöförstöring och människors hälsa. Att producera kött kräver minst tio gånger så mycket mark som odling av vegetabilier med motsvarande närings- och energiinnehåll. Vegetarian, flexitarian eller vegan? Det finns många skäl till att minska på vår kött- och fiskkonsumtion och lika många sätt att göra det på. Kalla det vad du vill, för etiketten är egentligen totalt oviktig.

Jag säger inte att alla att ge upp kött helt, men vi måste börja ta vårt ansvar och göra medvetna val. Du, jag, våra barn – vi. Och vi måste börja nu.

 

Annons