Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Anja Forsnor: ”7 ovärderliga plagg att satsa på som gravid”

31 okt, 2018 
AvAnja Forsnor
Hur behåller man sin klädstil som gravid egentligen? Anja Forsnor guidar dig till de ultimata plaggen att investera i när du väntar barn.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Första gången jag var gravid upplevde jag aldrig det här med kläder som något problem. Det tog sin tid innan magen började ta plats så jag kunde ha mina vanliga kläder, även byxor, ett bra tag. Sen blev det sommar (en sval sådan!), vilket jag tyckte var så skönt eftersom min kroppstemperatur skenade iväg och jag var konstant överhettad. Minns att vi satt på en kräftskiva sent i augusti det året och när alla pälsade på sig framåt småtimmarna med lager-på-lager och tjocka filtar satt jag i min korta klänning och njöt av att det äntligen svalkade.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Jag levde i klänningar, kjolar, kaftaner långt in på hösten och köpte mina första och enda par mamma-byxor i sjunde månaden. Att föda barn i början av november och därmed vara höggravid och som störst under början av hösten var helt perfekt ur ren klädsynpunkt.

Min andra graviditet, som pågår just nu, är så vansinnigt mycket tuffare på alla sätt – inte minst stilmässigt. Magen började synas supertidigt, sommaren var oändlig och sinnessjukt varm och i kombination med mitt konstanta illamående har alla kläder känts fel och obekväma. Efter sommaren var det bara att vinka hejdå till mina vanliga byxor och kapitulera för det faktum att det måste skapas en ny tillfällig mamma-garderob.

Annons

Det är här själva utmaningen börjar. För min egen del vill jag gärna behålla samma stil och känna mig som mig och känna mig fin. Det kan kännas ytligt och löjligt men under en sådan känslig period när allt annat förändras, inte minst kroppen, känns det viktigt att inte förlora mig själv helt i graviditeten. Empire-skurna toppar, rosetter över magen och gulliga tunikor är inte min melodi, varken som icke-gravid eller gravid.

Och jag tror många håller mig med om att man gärna vill undvika att köpa massa en nytt, något annat känns varken klimatsmart eller ekonomiskt. Men är man bara lite kreativ och kompletterar upp sin garderob med några enkla basplagg så kommer man långt. Efter en och en halv graviditet känner jag mig redo för att dela med mig av mina bästa tips till alla fellow preggo-vänner där ute.

7 ovärderliga gravidplagg att satsa på:

1. De sköna underkläderna

Prova ut sköna trosor och en bh eller topp som inte skaver. Detta är ett måste redan tidigt i graviditeten när brösten börjar ömma. Jag tycker Sloggi och Lindex har mjuka och sköna toppar som även funkar under amningen vilket känns som en bonus. Jag satsar på trosor med låg midja som går under magen, både skönast och snyggast tycker jag.

Annons

2. Den perfekta byxan

Vilken byxa som passar bäst är helt individuellt beroende på hur magen växer osv. Det finns faktiskt snygga jeans med mudd upptill (japp, den mjuka strumpan över magen) och framåt slutet är de ovärderliga, framförallt om man är höggravid på vintern och inte kan köra bara ben. Tycker H&M, Zara och Asos har bra alternativ. Dock upplever jag att de töjer sig lätt så satsa på din vanliga storlek för att undvika hängrumpa-looken.

3. Den vita skjortan

Skjortan är smickrande och klassisk, man känner sig välklädd och kan enkelt köra bekväma sneakers eller vinterskor till och ändå känna sig fab. Jag satsar på en vit och en svart modell om är lite oversize, perfekt även till amningstiden efteråt.

4. De svarta strumpbyxorna

Ett par sköna strumpbyxor är perfekt när man är gravid under höst och vinter, det gör att man förhoppningsvis kan använda sina vanliga klänningar och en del kjolar som redan hänger i garderoben. Satsa på ett par i mamma-modell från t.ex. Lindex och H&M som sitter skönt och har plats för magen så undviker du randen mitt på magen.

Annons

5. Den lösa kavajen

Kavajen har blivit mitt bästa plagg den här graviditeten. Tycker det är smickrande och gör att jag känner mig snygg och välklädd tillsammans med svarta jeans och en enkel tisha. Personligen gillar jag en lite oversize och längre modell. Funkar lika bra till vardags som festligare tillfällen (om och när man nu orkar sig på det).

6. Den svarta pennkjolen

En klassisk pennkjol (obs! en mjuk sådan) kan rädda vilken dag som helst. Snygg till både tisha och skjorta eller min favorit – den stickade stora polotröjan. Jag köpte en på H&M min förra graviditet och har använt den hur mycket som helst, den tar liksom inte över en outfit och kan kombineras i oändlighet utan att någon ens skulle märka att det är samma kjol.

7. Den svarta klänningen

Jag gillar lite lösare plagg och kan som tur va fortfarande använda den största delen av mina vanliga klänningar. Ska man investera i en ny vill jag slå ett slag för den ribbstickade klänningen, gärna en lite längre variant, som man kan ha i stort sett hela graviditeten. Snygg som den är eller under en kavaj, stickad tröja, skjorta – you name it.

Annons

Ett sista tips gällande storlek – köp inte för smått! Strunta helt i vad det står på storlekslappen, jag har plagg från 36-42 i min garderob helt enkelt för att dem alla sitter olika. Jag har hittat många favoriter i vanliga butiker som jag kan ha som gravid bara jag går upp en storlek eller två. Det viktigaste är att de sitter skönt och så som du vill ha dem, då kommer du känna dig som allra finast.

Läs också:

”Hur håller man stilen som gravid egentligen?” Kolla in Anjas guide

Här är den ultimata klädguiden för alla gravida som inte vill ha en gravidstil

Foto Hanna Skoog

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons