Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Amy Schumer – som vi älskar den kvinnan!

08 sep, 2015 
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Provokativ, gränslös och så ärlig att det gör ont. Men det är okej, Amy Schumer vill väl. Hon har något viktigt att säga och världen gör rätt i att lyssna. ELLE träffade den nya komedistjärnan i Los Angeles.

Av Linda Clausson

 

Född: 1 juni 1981 i New York.

Familj: Mamma, pappa, syster och en bror.

Bakgrund: Karriären tog fart efter att hon 2007 medverkat i Last comic standing. Hon har sedan dess haft roller i 30 Rock, Curb your enthusiasm och Girls samt roastat Charlie Sheen och Roseanne Barr. 2013 hade Inside Amy Schumer premiär och i april 2015 ledde hon MTV Movie awards.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Aktuell: Har skrivit manus och spelar huvudrollen i romantiska komedin Trainwreck, premiär den 21 augusti.

* * *

Det är trångt på röda mattan. I havet av kändisar, reportrar och fotografer gör Amy Schumer sitt bästa för att synas. Stämningen är på topp, tidskriften Time har utsett årets 100 mest inflytelserika personer och hon är en av dem. När Kanye West och Kim Kardashian uppenbarar sig får Amy Schumer ett infall: Hon ska snubbla framför dem! För att se någon ramla är alltid kul, resonerar hon och kollar snabbt med sin pr-agent som maktlöst rycker på axlarna. Så, i en mörkblå aftonklänning och stilettklackar störtdyker hon framför världens mest påpassade par. Kim ler förvirrat och Kanyes blick svartnar. Dagen därpå är Amy Schumer på allas läppar. (se filmen längre ner)

Annons

– Jag har alltid varit märkligt orädd, jag har känt så sedan jag var liten, säger hon när vi ses i en loge på Universal Studios i Los Angeles. Amy Schumer sparkar av sig sina Havaianas och kryper upp i en stor skinnfåtölj.

– Du vet när man är liten och har det där självförtroendet, man är inte rädd för något, vet inget om könsroller? Man vet inte att man borde suga in magen och sånt. Jag höll fast i det barnsliga självförtroendet längre än de flesta.

Amy Schumer har snabbt nått stjärnstatus i USA med den hyllade tv-serien Inside Amy Schumer och sketcher som blivit virala succéer. Nu är hon aktuell i filmen Trainwreck, en romantisk komedi där hon fortsätter på samma spår med sin rättframma och stadigt feministiska humor. Det ska mycket till för att rubba hennes lugn, inte ens bland toppolitiker, företagsledare och världsstjärnor på Time-galan kände hon sig nervös:

– Jag kan prata med vem som helst, jag har alltid varit sådan. Enda gången jag blir nervös är när jag flyger och vill be om en till drink, flygvärdinnorna är så elaka!

Annons

Hon skakar på huvudet och rättar till det aprikosa kjolsetet. Med sin oskyldiga uppsyn påminner hon om en hejaklacksledare från en amerikansk småstad. Om sådana skojade om analsex, fyllor och våldtäkter vill säga.

– Folk förväntar sig typ nittio grejer av en som amerikansk kvinna. Man ska vara hejaklacksledare, madonna, hora, mamma – men ändå kul! Bra på att dansa … Amy Schumer himlar med ögonen.

Mer läsning:

ELLE listar det bästa från vår nya humordrottning Amy Schumer >

9 detjtingtips från Amy Schumer >

Amy Schumer: Alla kvinnor har rätt till en orgasm >

Visst vet vi vem hon pratar om, kvinnan vars existens är snudd på omöjlig: helst en obrydd pojkflicka som rapar, svassar omkring i pojkvännens skjorta, älskar sport, vill ha trekant och är naturligt modellsnygg. ”The cool girl” syns överallt i Hollywood just nu, förkroppsligad av skådespelare som Jennifer Lawrence, Olivia Wilde och Emma Stone. Tjejen som liksom Amy Schumer snubblar – men gör det elegant. Som inte sminkar sig men ser supersnygg ut ändå. Eller som säger att hon bara ääälskar att äta hamburgare och dricka öl fastän hon har ett BMI på 17.

Annons

– Folk försöker alltid visa upp en fin fasad men … I min familj brukar vi säga: ”Kolla, vi är alla äckel, ingen är bättre än någon annan.”

Det sköna med Amy Schumer är att hon vågar erkänna att hon faktiskt bryr sig om allt det där som en smart, stark och cool tjej inte ”ska” bry sig om. I den briljanta sketchen Girl, you don’t need makeup tydliggör hon den dubbel-bestraffning som kvinnor utsätts för: För mycket smink är löjligt, men, nej, vänta, är du plötsligt inte lika snygg utan? På med det igen, illa kvickt!

– Jag försöker säga mycket men den röda tråden är att jag vill förmänskliga mig själv och andra. Något kanske verkar chockerande för vissa men jag menar att nej, det är så vi alla är! Om man erkänner sina egna brister och sorger gör det att andra känner sig mindre ensamma.

Med uppmärksamheten kommer skyldigheter.

– Jag känner absolut ett ansvar nu, det brukade jag inte göra. Men jag försöker se det som en möjlighet, för jag vet att jag vill väl, jag har hjärtat på rätt ställe. Att säga vad jag tycker om sånt som är viktigt har funkat bra hittills. Om jag får någon att skratta och må bättre är det fantastiskt.

Annons

Efter skådespelarutbildningen och lite teater testade Amy Schumer som 23-åring standup. Hon gillade det trots att hon, enligt egen utsago, sög. I tio år harvade hon runt på New Yorks komediklubbar.

– Alla suger på standup i början, man är kass i typ fem år. Tänk att göra något man är dålig på varenda kväll! Men jag fortsatte, jag ville bli bättre.

Liksom förebilden Lena Dunham, som hon kallar ett geni, skriver Amy Schumer sitt eget material. När succéregissören Judd Apatow nappade på manuset till Train-wreck var hon övertygad om att han skulle hitta någon annan till huvudrollen, ”typ en modell”. Men Judd ville absolut se Amy i rollen som Amy, en trettio-någonting New York-bo som festar vilt och skyr stadiga förhållanden. Trots många likheter skiljer sig verklighetens Amy Schumer från rollfiguren på ett par plan:

– Jag dricker inte lika mycket som hon, tyvärr! Jag önskar att jag hade tid. Jag har inte alls lika mycket sex. Samma där, jag önskar att jag hade tid.

Annons

Även om filmens Amy inte alls har fattat grejen med monogami är verkliga Amy inte helt främmande för konceptet, ”jag gillar idén”. Men att hitta den där personen ligger inte högst på att göra-listan:

– För att jag ska vilja investera min energi måste det vara någon som jag kan ta på allvar, som jag kan vara tillsammans med länge. Jag har ett hektiskt liv och är stolt över arbetet jag utför – jag letar inte efter någonting.

Ändå är sex och relationer ett ständigt återkommande ämne i Amy Schumers arbete. Bara att prata om det är roligt, menar hon, i alla fall om man gör det på ett ärligt sätt.

– I ditt eget sexliv till exempel, händer inte roliga saker? Hemska, komiska grejer som vi inte pratar om. Om vi skulle säga allt rakt ut vore det roligt. Jag har haft sex med två dussin människor och med typ fem av dem var det bra och trevligt. Med alla andra var det jävligt konstigt.

Tror du att alla sexskämt gör att du skrämmer bort män?

– Det är vad jag intalar mig i alla fall!

* * *

Amy Schumer ramlar framför Kim och Kanye: 

https://www.youtube.com/watch?v=A5MUYzYLvWw

Amy Schumer attends the 2014 Glamour Wom..........

Mer läsning:

ELLE listar det bästa från vår nya humordrottning Amy Schumer >

9 detjtingtips från Amy Schumer >

Amy Schumer: Alla kvinnor har rätt till en orgasm >

* * *

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons