Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Amie Bramme Sey om historiska året: ”Like Beyoncé, like me”

06 maj, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Amie Bramme Sey
Amanda Gorman, Meghan Markle och två drottningar från Houston. Ett år efter BLM-manifestationerna fortsätter kampen. Läs Amie Bramme Seys krönika om det historiska året och kvinnorna som banar ny väg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 snabba frågor med Amie & FannaBrand logo
5 snabba frågor med Amie & Fanna

Så kom Grammys 2021 och historia skrevs igen. Två drottningar från Houston stod tillsammans uppe på scen inför en märkligt liten publik, men hela världen tittade på från andra sidan skärmen. Megan Thee Stallion vann tre Grammys varav en för Best rap song med låten Savage remix och blev därmed den första kvinnan någonsin att ta hem den kategorin. Beyoncé prisades med sin 28:e Grammy och är nu den sångare som tilldelats flest Grammys. Någonsin.

”Beyonce tar oss tillbaka till den amerikanska södern”

Texterna i de vinnande låtarna fokuserar på idén om den svarta kvinnokroppen som fri från förtryck och obrydd om alla de fördomar som vanligtvis härskar över henne. Megan Thee Stallion rappar om sex på ett oblygt sätt. Hon beskriver vad bra sex är enligt henne, hon säger sig älska sin kropp och ser den som helig. Personer som släpps in (i hennes liv och rent kroppsligt) är ”so lucky”. Beyoncés Black parade som prisades för Best R&B performance går helt i linje med artistens pro black-budskap som har varit oundvikligt sedan hon släppte låten Formation 2016. I Black parade tar Bey oss tillbaka till den amerikanska södern med slang och referenser till familj och svart kultur. Hon hyllar sina förfäder i ord och rörelser. I tacktalet på galan lyfter hon svarta kreatörer som främsta inspirationskälla. Och det är inte längre en diskussionsfråga, Beyoncé är världens största artist och Megan Thee Stallion är den största hiphopstjärnan just nu.

Annons

Black Lives Matter-året 2020 var ett otroligt tufft år att vara en svart kvinna i världen. Nu talar jag utifrån egen erfarenhet, i kölvattnet av en amerikansk revolution. Hemma i Sverige blev frågan om rasism mot svarta mer aktuell än någonsin. Vi fick diskutera rasprofilering och rasism inom den svenska poliskåren med en ny typ av förståelse från majoritetssamhället. Berättelser om översexualiserande, exotifierande rasism mot svarta kvinnor lyssnades på. För mig som jobbar med dessa frågor var det såklart ett otroligt viktigt år. Men också otroligt utmattande att personliga trauman och kollektiv sorg hölls högst upp på agendan under så lång tid. En rad våldsamma händelser tvingade världen att bry sig om förtrycket mot svarta människor, historiskt och i dag.

Att glädjas över Amanda Gormans poesi

Under 2021 har ämnet fortsatt att vara aktuellt, men nu har ingångarna blivit överhängande positiva. Det är något helt annat när Megan Thee Stallion framträder med Savage och låter den sexuellt frisläppta låten blandas med budskapet om den svarta kvinnans låga maktposition i samhället. Precis som hennes idol Beyoncé gjorde i Lemonade-projektet 2016 låter Megan människorättskämpen Malcolm X:s ord eka över beatet: ”The most disrespected person in America is the black woman. The most unprotected person in America is the black woman. The most neglected person in America is the black woman.”

Annons

Det är något helt annat att se poeten Amanda Gorman i sin lysande gula kappa och röda diadem dominera sociala medier efter att hon, som den yngsta poeten någonsin, framfört dikten The hill we climb vid installationen av USA:s 46:e president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris. Det är verkligen något helt annat att påminnas om den pågående kampen och samtidigt glädjas över att en ung, svart, kvinnlig poets ord inte bara får ta plats, nej, de ekar över hela världen.

Meghan Markle berättar sin historia hos Oprah

Det är när Meghan Markle möter Oprah och för första gången vågar tala ut om rasismen hon mött och lidit extremt mycket av inom det brittiska hovet. Populariteten för paret Meghan och prins Harry sjönk avsevärt efter intervjun, men Meghan fick äntligen berätta sin historia.

Och så tillbaka till den amerikanska Grammynatten i mars och Houstonkvinnorna på scen. I ljuset av Beyoncés och Megans vinster ser vi deras historia och samtidigt vägen som plöjs för kvinnor som ser ut som de. Som vi. Like Beyoncé, like me.

Annons