Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Amanda Schulmans starka och viktiga ord om krisen: "Har egentligen inga ord som kan beskriva min vrede"

19 jul, 2017 
AvJohanna Lejon
"Har egentligen inga ord som kan beskriva min vrede", så skriver medieprofilen Amanda Schulman på Instagram om den pågående förlossningskrisen i Stockholm.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Amanda Schulman födde sitt tredje barn i våras. Inför förlossningen berättade hon öppet i egna podcasten Fredagspodden om de tudelade känslorna inför förlossningen. Hon var rädd, rädd för att föda utan kontroll. Rädd för att förlossningssituationen i dag ser ut som den gör på många ställen i landet.

Amanda och systern Hannah Widell startade hashtagen #jagvillfödabarn säkert, ett initiativ där gravida uppmanades höja sina röster – för att komma till någon slags förändring.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

I dag, månader senare, är förlossningskrisen ännu ett faktum. Flera berättelser vittnar om samma sak. Barnmorskor hinner inte med. Liv kan vara i fara på grund av den ohållbara stressen.

LÄS OCKSÅ: AMANDA SCHULMAN – DET SKA VÅR SON HETA

Den senaste tidens händelser har fått Amanda Schulman att åter reagera. På Instagram berättar hon öppet och ärligt om hur det gick till när hon födde barn senast.

– Jag var orolig och rädd innan jag skulle föda mitt tredje barn. Jag skulle bli igångsatt men fick komma in först två dygn senare pga platsbrist. En lucka vid 23 på kvällen, skriver hon och fortsätter:

Annons

LÄS OCKSÅ: EFTER LARMRPPORTERNA – NU KRÄVER KVINNORNA FÖRLOSSNINGSGARANTI

– Min lite äldre mvc-sköterska var förvånad efteråt. ”Förr i tiden sa man, trött mamma, trött livmoder, och lät mammorna sova om nätterna, men det finns det inte tid för nu”. Två timmar efter att jag fött var jag tvungen att lämna rummet för att andra stod på tur.

I inlägget på Instagram har Amanda skärmdumpat en artikel där en barnmorska berättar att hon är rädd att någon ska dö.

LÄS OCKSÅ: ELLES STORA INTERVJU MED HANNAH OCH AMANDA

– När jag läser den här artikeln om en barnmorska som pustar ut efter varje pass för att ingen dog tänker jag bara på en sak. Att hur mycket vi än försöker göra för att få våra röster hörda vad det gäller den usla förlossningsvården i vårt land så kommer det säkert tyvärr krävas ett dödsoffer innan det blir någon förändring, skriver Amanda Schulman.

– Jag gråter när jag tänker på att en liten bebis ska möta världen utan sin mamma. Eller att en mamma ska sörja sitt döda barn redan på BB. Eller den barnmorskan som kommer att känna sig skyldig fast det inte var hennes fel och leva med det i resten av sitt liv.

Amanda Schulman avslutar:

– Jag har egentligen inga ord som kan beskriva min vrede. Bara kärlek till alla systrar som ska föda barn i detta land. Tänker på er och alla barnmorskorna!

Läs hela Amandas drabbande text här.

Foto IBL

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons