Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Enastående ensam! Allt fler kvinnor väljer singellivet och ett liv utan barn

27 mar, 2024 
AvSofia Edgren
Allt fler kvinnor väljer singellivet och ett liv utan barn
Mariana Maltoni
Självvalt singelskap, kvinnokollektiv och ett liv utan barn. I en tid när stereotypa idéer om traditionell familjebildning och normativa parrelationer är på uppluckring breddas föreställningen om vägen till lycka.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inredningstrender som spås bli stora under 2024Brand logo
Inredningstrender som spås bli stora under 2024

– Jag har svårt att se vad en man skulle tillföra. Just nu skulle en fast partner nog innebära en försämring av min livskvalitet. Det skulle kräva en typ av anpassning och ett kompromissande från min sida som jag inte alls är intresserad av.

Orden kommer från Matilda, en 40-plus kvinna i Stockholm som i princip har varit i heterosexuella parrelationer i hela sitt vuxna liv. Från att ha levt ett decennium med mannen som är far till hennes två barn i åren mellan 20 och 30, har hon haft ytterligare två längre förhållanden. Men nu, sedan två år tillbaka, är hon “självvald singel” – och upplever sig vara lyckligare än någonsin.

Annons

– Jag har många nära och fina relationer i mitt liv – med mina barn och med kvinnliga och manliga vänner. Tiden jag har för mig själv njuter jag av och jag klarar mig därtill fint på min egen lön. Jag behöver ingen kärleksrelation för att njuta fullt av livet.

Allt fler kvinnor väljer att leva själva och att inte skaffa barn
_MALTONI MARIANA

Matildas självvalda singelskap är inget unikt, men utmärkande för tiden är hur öppet och tydligt hon deklarerar det. Inför sig själv och inför andra. Vi befinner oss i en tidsålder där normen kring stereotypa parförhållanden och familjekonstellationer – kanske för första gången i historien – inte är skrivna i sten. En tendens som bottnar i flera pågående strömningar. Mer jämställda ekonomiska förhållanden innebär att kvinnor i väst inte längre behöver gifta sig för en tryggad framtid. Därtill har en tillgängligare marknad med flera alternativ för att skaffa barn på egen hand gjort mannen rent kroppsligt överflödig. Vilket såklart även påverkar vår filosofiska såväl som psykologiska inställning till hur vi väljer att leva relations- och familjemässigt.

Annons

– Det finns en större acceptans för kvinnor som väljer familjekonstellationer som skiljer sig från den historiskt traditionella kärnfamiljen. Samtidigt kan det nog skilja sig en hel del beroende på var man bor i landet, som i storstad jämfört med landsbygden. Och även beroende på vilken generation man tillhör. Där tror jag att unga vuxna generellt är mer öppna än äldre, säger Daniel Rosenlind, legitimerad psykoterapeut som jobbar som familjerådgivare i Stockholm.

Gamla normer ifrågasätts

Att kvinnor i dag tycks mer självständiga och i högre grad ifrågasätter bilden av hur ett ”lyckligt” liv skräddarsys, hänger även ihop med en vidgad syn på normen kring vad ett ”lyckat” liv egentligen innefattar. En syn som vidgats genom en större insyn i vad mer alternativa livsstilar kan innebära. I media, och inte minst genom våra sociala medier, matas vi i dag med ett överflöd av stories som målar upp ett liv bortom gängse heterosexuella parnormer och mamma-pappa-barn-ideal. Visst frodas kärnfamiljsidyllen fortfarande, men jämte den flödar berättelser som visar att traditionella val varken är en garanti för trygghet eller lycka.

Annons

I populärkulturella och aktuella storsäljare ser vi otaliga exempel på hur kärleksfulla relationer långt ifrån behöver vara synonymt med tvåsamhet. Medan filmens Barbie väljer ett självständigt liv utan tryggheten i såväl ”Barbieland” som i sin partner Ken, kan vi läsa om hur Dolly Adertons karaktär i hennes senaste roman Good Material förtvivlat försöker förstå varför hans flickvän gör slut med argumentet “att hon inte vet om hon vill vara i en relation överhuvudtaget”.

Ett annat exempel som illustrerar en mer öppen inställning till alternativa familjekonstellationer är “mommunes". Fenomenet, som uppmärksammats stort på senare år, refererar till kvinnor som slår sig ihop för att dela på hushållssysslor och barnuppfostran. Med andra ord, lever ett jämställt typ av familjeliv – fast utan män. En kvinna som varit ansiktet utåt för trenden är Kristin Batykefer alias amerikanska influencern @beachykefer. Intressant i sammanhanget för Batykefer – som delar med sig av sin mommunes-vardag på Instagram, Tiktok och Youtube såväl som egna podden “Let’s grow through it” – är resan från normativt till alternativt.

Annons

Sin influencerkarriär startade hon som en av världens största “van-life-influencer”. Fast då med man och barn. Under några år levde hon, hennes dotter och exman ett idylliskt liv i en van på resande fot Amerika runt. Vackra, unga, aktiva och leende tycktes de länge inkarnera Instagrambilden av den fria och lyckliga kärnfamiljen – tills kontot plötsligt upphörde en dag år 2022. Tystnad följde i ett år tills Batykefer förkunnande vad som inträffat. Det visade sig att maken under flera månader varit otrogen med en kvinna de rest tillsammans med. Katastrofen innebar kris och skilsmässa – och en helt ny livsstil. Resan till sitt “mommune”, som Batykefer delar med sin separerade bästa vän och hennes barn, talar hon öppet om i sina kanaler. En omställning som självklart varit en utmaning, men som hon i dag sammanfattar som en som hon ”aldrig vill ge upp för någonting igen”.

Mommunes är ett sorts kollektiv för enbart kvinnor som delar på allt från hushållssysslor till barnuppfostran
_Mariana Maltoni

Att välja ett liv utan barn

Den här breddade exponeringen av alternativa relationer såväl som moderskap har öppnat för en debatt om något som tidigare inte sällan varit ett stigma. Nämligen valet att som kvinna välja bort barn. I nyutkomna Kvinnor utan barn. Om reproduktion och livets mening tar författaren Sara Martinsson grepp om moderskapets helighet, barnlöshetens dilemman och sina egna funderingar kring vad som händer med en kvinna som aldrig blir mor. Historiskt och filosofiskt en välbehövlig skildring, men också en ytterst aktuell. Siffror från SCB visar nämligen att landets barnafödande är det lägsta på nästan två decennier. I artiklar om statistiken anges ofta “osäkerhetsfaktorn” kopplad till världsläget och ”en oro inför framtiden” som orsaker till babytappet. Men i en djupare analys bör även aspekter som nya ideal och friare val tilläggas. När det kommer till framtidens familjebildning är det i alla fall tydligt att flera alternativa val ligger i luften. Något som tydliggörs när man läser ett av alla de utma­nande antaganden som Sara Martinsson ställer.

Annons

”Tänk om vissa av de kvinnor som längtar efter ett barn skulle bli minst lika nöjda om de i stället för att bli gravida valde att flytta eller göra slut med sin kille.”

Både Sara Martinsson och Daniel Rosenlind pekar på ovan nämnda utveckling som ett skifte i en historia där det tidigare varit nästintill otänkbart för kvinnor att välja bort barn.

– I många kulturer lever uråldriga föreställningar om kvinnans roll som primärt barnaföderska och mamma kvar, men i moderna samhällen börjar sådana argument luckras upp. Hela samhället tjänar på en ökad känsla av frihet och självständighet för kvinnor när det gäller barnfrågan, säger Daniel Rosenlind.

Annons

Resan mot en värld där kvinnans val om hur och med vem hon vill leva sitt liv är upp till henne själv, är ännu inte i mål. Men angående livsval och relationer är alternativen och variationerna betydligt fler än de traditionella och stereotypa. Beträffande den självvalda singeln Matilda, som inledde den här texten, är det i alla fall tydligt att hon är på en plats där hon känner sig mer tillfreds än någonsin.

– Jag växte upp med en ensamstående mamma. Hon betonade ofta att vänskapsrelationer och relationen som du har med dig själv är de viktigaste i livet. Emellanåt funderar jag nu över hur jag vill leva resten av mitt liv. Står valet mellan att åldras med en lat man som anammat sin gubbighet eller med ett gäng härliga väninnor är valet ganska enkelt.

Foto: Mariana Maltoni
Styling: Jenny Kennedy

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons