Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Allt du behöver veta om semifinalen i fotbolls-VM

02 jul, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Svenska fotbollslandslaget möter Nederländerna på onsdag i semifinalen i VM 2019. Vem ska ersätta Fridolina Rolfö och ligger kvartsfinalen från 2017 som ett spöke över laget? Och var hittar jag närmsta storbildsskärm? Här är allt du behöver inför den kommande drabbningen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

På onsdag smäller det och Sverige tar sig an Nederländerna i semifinalen i VM. Nu spekuleras det vilt om hur det ska gå och vad som ska avgöra matchen. Blir det spöket från EM-kvarten 2017 då Nederländerna vann med 2–0 eller kommer den tå-skadade nederländska stjärnan Lieke Martens eventuella bortavaro göra att Sverige går segrande ur striden? Vi vet förstås inte utan får bita på naglarna ända till klockan 23 på onsdag då matchen förväntas vara över.

Sveriges medaljer från tidigare mästerskap

Svenska fotbollslandslagets Instagrambild efter segern mot Tyskland.
Jubel på Instagram efter segern mot Tyskland i lördags. Foto: @swewnt

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Att spela semifinal i VM är ett rejält skutt uppåt för det svenska laget som i förra VM 2015 kom på en 16:e plats. Damernas facit från tidigare VM-turneringar är lite ljusare och innehåller ett silver från 2003 och två brons från 1991 och 2011. De har också en silvermedalj från OS-turneringen i Rio 2016 där de gick miste om guldet efter en snöplig förlust mot Tyskland i finalen med 2–1.

Annons

Tyskland skickade svenskorna ut från årets VM-turnering i lördags när de fick revansch för 2016 genom att vinna kvartsfinalen med 2–1.

Nederländerna, som de möter på onsdag, är regerande europamästare efter att ha vunnit EM 2017, slagit ut Sverige i kvartsfinalen och besegrat Danmark i finalen. På FIFA:s världsranking är länderna däremot på platserna efter varandra. Sverige ligger på en nionde plats och Nederländerna på en åttonde. Allt talar alltså för en jämn och spännande match i Lyon på onsdag.

Vem kommer att ersätta Fridolina Rolfö?

Foto: Svenska landslaget i fotboll Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Ja, vem blir det? Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

I matchen mot Tyskland i lördags fick svenska anfallaren Fridolina Rolfö sitt andra gula kort i turneringen och är sålunda avstängd nästa match och blir alltså bänkad mot Nederländerna. Detta är förstås ett avbräck i det svenska laget, men många sugna spelare står och väntar i kulisserna.

Annons

– Det går att lösa på många olika sätt. Man kan ersätta den rollen eller ha en annan struktur på det hela. Budskapet till de som tränade igår var att minst en av de kommer att starta, säger förbundskapten Peter Gerhardsson på gårdagens presskonferens.

Om Sverige går vidare till final får de möta USA i finalmatchen som spelas på söndag. Om de mot förmodan inte skulle nå dit får de spela match om tredjepriset på lördag istället, och då möta England.

Här kan du se matchen på storbildsskärm

Om du är sugen på att få lite äkta matchkänsla kan du leta upp närmaste storbildsskärm och se matchen tillsammans med likasinnade fotbollsfans på onsdag klockan 20.00 (matchstart 21.00).

Stockholm

Förutom alla klassiska sportbarer kommer här ett axplock:

Trädgården, Hammarby Slussväg 2

Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98

Wirströms pub, Stora Nygatan 13

Häktet, Hornsgatan 82

Urban Deli, Sveavägen 44

Stockholm under stjärnorna, Malmskillnadsgatan 32

Annons

The Winery Hotel, Rosenborgsgatan 20

Göteborg

Ett axplock från storbildsutbudet i Göteborg:

Hard Rock Café, Kungsportsavenyn, 10

Casino Cosmopol, Packhusplatsen 7

Liseberg (Restaurang Tyrolen), Örgrytevägen 5

John Scott’s, matcherna visas på kedjans samtliga pubar.

Notting Hill, Nordhemsgatan 19A

Storköket, Kungsparken 1

Malmö

Några av de ställen som visar matchen på onsdagkväll:

Stora scenen och Parktorget, Folkets Park

Sir Tobys, Davidshallsgatan 21

Nya Tröls, Karlskronaplan 1

Bakfickan, Köpenahamnsvägen 7D

Foto: Jonas Ekströmer/TT

 

Läs mer:

Fotbolls-VM är igång! Vi listar 19 milstolpar för damfotbollen

Jimmy Durmaz skänker hela sin bonus till damfotbollen

Trött på fotboll? Här är sommarens nyheter på Netflix

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons