Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Vad är kristaller och magiska stenar? Här är allt du behöver veta

23 apr, 2018 
AvHanna Carlsson
Att meditera och komma i kontakt med sitt undermedvetna har aldrig varit så trendigt som nu. Utforska det spirituella med hjälp av stenar och kristaller.
Annons

Stenar har fascinerat människan i tusentals år. De har använts för utsmyckning och som symboler för makt och rikedom, men också som talismaner och även till läkekonst. Enligt Vanya Pernilla Mårtens på Kristallrummet kan intresset för stenar bero på att man kan spegla sig själv och sina egenskaper i dem.

Så fungerar magiska stenar och kristaller

Hur väljer man ut en kristall?

–  När man väljer en kristall ska man gå på sin känsla. Att välja själv leder till att man upptäcker sig själv på ett annat plan. Är man väldigt nyfiken ska man göra en kristalläsning. Då får man tid med en kristalläsare som hjälper en förstå varför man valt just vissa stenar och guidar till hur man ska jobba med stenarna.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Hur jobbar man med stenar och vad avgör deras energi?

– Stenen har en energi och en närvaro du vill ta till dig. Då måste du ge processen uppmärksamhet. För att ta till sig stenens energi och egenskaper kan man sova med dem, ha dem i fickan eller meditera med dem. Vissa stenar kan man även lägga i vattnet över en natt och sedan dricka upp vattnet på morgonen.

Annons

Stenens energi beror bland annat på kristallstruktur, form och varifrån den kommer. Färgen är viktig men även utseendet. Om den skimrar eller glittrar men även saker som form och struktur spelar stor roll. Man brukar säga att svala färger är mer lugna medan varma färger är mer aktiverande.

Kristaller och magiska stenar
Kristaller och magiska stenar blir allt mer trendigt.

Mini-test: Blunda. Du är i en butik och ska precis välja en egen sten. Greppa efter den. Öppna ögonen. Vilken färg valde du och vad symboliserar den?

Vad betyder regnbågen?

Regnbågen symboliserar en bro och är ett inre fenomen. Genom att väcka våra chakra och vår chakraenergi, kundalinikraften, får vi hjälp med kontakten mellan de olika aspekterna inom oss som till exempel sexualitet, närhet, personlig kraft, kärlek, insiktsfullhet, kreativitet och intuition.

Annons

Vad symboliserar färgen svart?

Svart håller ihop och centrerar dig, förankrar dig i din egen kropp och på och med jorden, motverkar splittring och upplevelsen av att bestå av olika delar. Svart hjälper dig på så sätt att få kontakt med ditt innersta och med källan. Därför kan svart stå för trygghet, säkerhet och beskydd. Svart absorberar energi. Den svarta färgen står även för det receptiva, det okända och det vi varken kan se, känna eller veta.

Vad symboliserar färgen rött?

Den röda färgen väcker vår attraktion och vår lust. Den gör oss upphetsade, ivriga, pigga och mer alerta. Använd rött när du vill attrahera och väcka känslor av lust och upphetsning. Var inte rädd för det röda – det är liv! Rött är bra när du ska dra igång ett projekt, starta något nytt, ta dig ur en svacka, bryta negativa mönster, pigga upp dig själv och din omgivning. När du vill ta dig ur soffan och sätta igång. Använd inte rött om du känner dig osäker på din omgivning, anar aggressivitet omkring dig (som du inte vill dra på dig) eller vill skapa lugn och ro.

Annons

Vad symboliserar färgen gult?

Gult står för att fira, fest, ledarskap och vem vi är i världen. Självkännedom på det personliga planet stimuleras av gult. När du enkelt kan svara ”Jag är så här … och så här”. Då låter du din gula energi träda fram. Ord som karisma och personlig utstrålning hänger ihop med den gula färgen. Många av oss kan vara rädda för den gula färgen – för om du står i rampljuset måste du också tåla att vissa reagerar negativt. Så gult är också en modig färg, men även en färg som kan ge dig bättre självförtroende.

Gula kristaller.
Kristaller blir allt mer trendigt. Är gult din färg?

Vad symboliserar färgen orange?

Orange hjälper dig att komma i kontakt med dina känslor så att du kan släppa och lämna olyckor och sorger bakom dig. Därför hjälper också orange dig att ta fram din äkta och sanna glädje. Den glädje som kommer ur en djup och enkel tillfredsställelse med livet som det är. Orange framkallar uppmärksamhet och närvaro. Du kommer lättare i kontakt med dina känslor och med navelchakrat, andra chakrat, som relaterar till den receptiva eller feminina aspekten av sexualiteten: extas, närhet, lycksalighet. Andra chakrat och orange håller kontakten med känslor, dina nära relationer och hjälper dig att känna dig hel.

Annons

Vad symboliserar färgerna turkos och ljusblått?

Att vara närvarande och kunna kommunicera sina känslor med ord till andra människor är den turkosa och klarblå vibrationens energi. I turkos hittar du poeten, dansaren, uppfinnaren, kocken, konstnären och här i det turkosa ljuset hittar du mystikern inom dig. Uttryck det inre hav som böljar inom dig av lekfullhet, poesi och kreativitet.

Vad symboliserar färgen blått och indigo?

Blått associeras till skymning, vatten och det fördolda. Den blå färgen hjälper oss att hålla ”huvudet kallt”, låta tankarna flöda förbi som vatten och ge plats för frid i sinnet. Frid och inre lugn ger i sin tur plats åt ett större djup i våra tankeprocesser och tillgång till information som vi inte når när hjärnan går på högvarv. Intuition, empati, medkännande, mystiska upplevelser och förmåga att komma ihåg och förstå sina drömmar är aspekter av ett aktivt tredje öga och en meditativ närvaro.

Annons

Vad symboliserar färgen lila?

De lila kristallerna och stenarna vibrerar för andlighet, tillit och helhetstänk. De lila stenarna hjälper dig att bli medveten om att du ”har kontakt” med de krafter och förmågor inom dig som du behöver. Ofta glömmer vi att vara närvarande i den meningsfullhet som livet omger oss med. De lila stenarna vill hjälpa dig till denna närvaro – att vara medveten om de möjligheter att leva ditt liv fullt ut som du får varje dag.

lila stenar kristaller ametister
Lila kristaller, ametister.

Vad symboliserar färgen vit?

Vitt är livets och ljusets färg som helar, befriar och renar. Du kan använda det vita ljuset till att rena dig själv, skapa klarhet och höja din energinivå. Vitt ljus stimulerar och väcker upp. Vitt och transparent kan väcka känslor och har du svårt att få kontakt med dina känslor kan det orsaka en stress inom dig. Eftersom vitt är neutralt, innehåller alla färger, kan du välja det när du inte vet vilken färg, vilken slags energi som vill uttryckas genom dig i denna stund. Meditera då på det och känn in hur energin vill dansa med dig. Du kanske också väljer vitt för att du behöver vila. Vila i tillit till livet.

Annons

Vad symboliserar färgen grönt?

Grönt står för balans. Grönt är organiskt växande och utveckling i harmoni med helheten. Grönt är en lugn kärlek och inte den passionerade kärleken utan den trygga tillit som skogen och naturen kan ge oss. Grönt ger oss lugn i själen och förtröstan i hjärtat. Den gröna färgen hjälper dig att fatta beslut utifrån balans och harmoni inom dig själv. Att meditera med grönt, stilla sitt sinne och lyssna inåt är då en hjälp att inte landa i beslut byggda på rädsla och negativa mönster.

Vad symboliserar färgen rosa?

Rosa stimulerar trygghet och förmågan att ta emot. Den minskar oro och otrygghet. Rosa symboliserar det vi kallar villkorslös kärlek – kärlek som är helt frikopplad från egots rädslor, krav, förväntningar och vilja att styra och kontrollera. Ett exempel på villkorslös kärlek är det du känner inför ett nyfött, oskyddat och skört liv. Rosa har länge förknippats med sexualitet och kärlek. Den röda färgen förknippas ju också med sexualitet och kärlek, medan den rosa innehåller mer ömhet och innerlighet.

Rosa kristaller och stenar.
Rosa kristaller och stenar.

Mer spirituellt från ELLE!

Foto: IBL

Annons