Alicia Vikander – vår svenska superstjärna

Alicia Vikander – vår svenska superstjärna

25 mars, 2015

Med nio filmer på gång under året växlar Alicia Vikanders filmkarriär upp från bra till helt fantastisk. ELLE träffade henne i London för att prata om nya filmerna och baksidan av att vara känd.

Läs även:

Alicia Vikander i Louis Vuittons höstkampanj! >

Foto: Derek Kettela/Bulls

ÅLDER: 26 år.

YRKE: Skådespelare.

BOR: Lägenhet i norra London.

AKTUELL: Filmerna Seventh son och Ex machina.

Det är en vecka före jul och på Oxford Street, några kvarter norrut från Claridges, pågår jul­ruschen som värst. Men på det flott diskreta hotellet (där Madonna är stammis) är allt lugnt trots att huset är fullt av folk. Den uniformerade äldre mannen som kör hissen ler milt, och ingen stressar fram i de långa, tysta korridorerna. På våning 1 pågår en pressdag för Night at the museum 3, och på våning 5 hålls en likadan för den påkostade äventyrsfilmen Seventh son. I den sistnämnda spelar Alicia Vikander en av huvudrollerna, och det är därför hon tillbringar dagen i en lyxig svit och gör intervjuer på löpande band.

Alicia smälter in bra i den här miljön; hon är vänlig, elegant och vuxet snyggt klädd i en grönvit outfit från Mulberrys resortkollektion. 2015 tillhör utan tvekan Alicia Vikander. Under året släpps nio filmer där hon medverkar. Jag upprepar: nio. Den kortfattade förklaringen är att flera av de filmer hon har spelat in under de senaste åren har fastnat i postproduktion, vilket medför att vi nu står inför en ketchup­effekt av sällan skådat slag i filmvärlden.

– Det är nästan så att jag är rädd för att folk ska tänka ”men gud, är det hon igen!”, säger Alicia och skrattar.

Ditt liv verkar hektiskt, med filminspelningar hela tiden.

– Det har varit två och ett halvt år utan vila. Under 2014 var jag i Stockholm tre dagar. För några månader sedan flög jag över bara för att få gå på middag med mina tjejkompisar en kväll. Under hösten filmade jag i Nya Zee- land och Australien i tre mån-ader. När jag kom tillbaka till London för en vecka sedan, efter en flygresa på 28 timmar, åkte jag direkt från Heathrow till studion. Nu har jag jobbat med postproduktion för tre olika filmer. Så det är mycket, men det är fantastiskt roligt också.

Finns det någon baksida med att det går så bra just nu?

– Jag får ge all kredd till min familj och mina vänner som är helt okej med att jag aldrig kan ge besked om något i god tid. Min syster gifte sig i november och det var inte förrän tre dagar innan som jag visste säkert att jag kunde vara tärna. Det är hemskt att gång på gång få ringa och säga ”jo, du …”. De svarar alltid ”vi vet redan, det är lugnt!” men det är ett ständigt dåligt samvete. Och jag vill ju jobba så mycket jag kan.

Och jobbat har hon sannerligen gjort. I dagarna har äventyrsfilmen Seventh son premiär, den 20 mars kommer Ex machina, och så håller det på. Några kolleger Alicia har haft de senaste åren är Judi Dench, Jeff Bridges, Julianne Moore, Rachel Weisz, Ewan McGregor, Hugh Grant, Christoph Waltz, Oscar Isaac, Eddie Redmayne och Michael Fassbender (som ryktas vara Alicias pojkvän). En ganska hyfsad samling arbetskamrater… Allt jobb har, förutom en helt ny trygghet framför kameran, även fört med sig att Alicia nu för tiden känner sig hemma i den brittiska filmindustrin.

– När jag var här för två och ett halvt år sedan och gjorde intervjuer för Anna Karenina var jag livrädd. Nu kan jag njuta av saker på ett helt annat sätt och känner mig lugn. Jag har inga problem att göra intervjuer och prata engelska. Och i dag känner jag en massa folk här. Nu när jag börjar spela in The danish girl är det 20–30 personer i teamet som jag har gjort flera andra filmer med. Vi kan hänga på lunchen! När jag gick på fest här i London för några år sedan kände jag ingen i filmindustrin, och nu känns det mer som att gå på Guldbaggegalan hemma.

Lyxiga hotell, röda mattan, beskyddande agenter, plåtningar för Vogue och hyllningar i de stora internationella medierna – allt det där har blivit en del av Alicia Vikanders liv. En annan fin grej med att vara den som inflytelserika Guardian kallar ”en av de mest eftersökta unga skådisarna” är att tillgången till designerkläder går upp på en helt ny nivå. När Alicia pratar om Nicolas är det alltså han med efternamnet Ghesquière, chefsdesigner på Louis Vuitton, hon syftar på.

– Jag har träffat Nicolas och jag beundrar hans jobb jättemycket. Nu har jag några av hans pieces i min garderob och det är fantastiskt. Barbara Casasola är en annan designer jag tycker om. Hon har blivit en nära vän till mig så jag får se hennes karriär på väldigt nära håll. Privat har jag mycket Acne, Dagmar, Minimarket, Whyred och de andra stora svenska märkena.

Hur tänker du kring att bli ”kändis”, att folk kommer att vara intresserade av ditt privatliv?

– Jag har jobbat med världskända namn och sett att de kan skilja på jobb och privatliv. Jag har sett hur de är med familj och vänner, att de är väldigt närvarande med de personerna. Det är mycket som hör ihop med mitt yrke som jag inte kan välja och jag förstår att allt det där kommer att komma, och det måste jag handskas med. Men man behöver inte gå på alla event. Nu har jag nästan aldrig tid med det ändå, så …

Och man måste inte gå på kändistäta Chiltern Firehouse …

– Det har jag i och för sig gjort några gånger, men det är för att mina vänner är manager där. Men man kan göra ett val att inte synas även på ett sådant ställe. Eller så kan man gå på puben i stället. I Sverige träffar man bara folk en söndag om man går till Coop och handlar, men här går alla på puben. Senast i går var jag på puben med några kompisar. Jag älskar pubkulturen för den gör att folk i alla åldrar går ut och umgås. Det är mysigt.

Hur det blir med Alicias möjligheter att hänga på puben ostört i framtiden återstår att se. Men hon lär nog få räkna med en del intresserade blickar och viskande.

Efter intervjun pratar jag lite med en engelsk journalist i pressrummet. Han har också intervjuat Alicia under dagen, och jag undrar så klart vad han tyckte om henne. Hans svar summerar ganska väl det som alla som har sett Alicia på vita duken redan vet:

– Åh, hon var underbar. Hon kommer att bli en riktig superstjärna.

Med kollegan och eventuella pojkvännen Michael Fassbender.

I en Louis Vuitton-outfit på premiären av Testament of youth.