Alice i Underlandet – hela historien...

Alice i Underlandet – hela historien...

02 mars, 2010

 

Av Erika Vallin

Visste du att …

Första utgåvan av Alice i Underlandet publicerades 1865. I dag har den översatts till 125 språk och tryckts i över 100 upplagor.

Sagan har filmatiserats och dramatiserats otaliga gånger, senast i Phoebe in Wonderland med Elle Fanning i huvudrollen.

Popkulturella verk som har Alicereferenser är bland andra Evelyn Waughs En förlorad värld, Harry Potter, filmerna MatrixStar trek, The last Mimzy och tv-serien Lost.

ALLA ÄLSKAR ALICE!

Från modevärlden till Hollywood – vimsiga och äventyrslystna sagofiguren Alice är en av vårens största stilikoner och hennes Underland är årets främsta inspirationsresa. Sagan om flickan som trillar ner genom kaninhålet till fantasivärldar fyllda av lustiga och märkvärdiga varelser har fascinerat kreatörer inom konst, film, musik och mode i snart 150 år.

Det började en varm sommardag i slutet av juli, 1862, då den brittiske matematikern Charles Lutwidge Dodgson var på väg till en picknick utanför Oxford tillsammans med de tre unga systrarna Lorina, Edith och Alice Liddell. För att underhålla dem hittade han på en berättelse om en liten flicka som längtar efter Det stora äventyret; några år senare publi­cerar Dodgson, under psedonymen Lewis Carroll, Alice i Underlandet – en av litteraturhistoriens mest älskade sagor – och en av mode­världens mest lekfulla referenser. Alice har fyllt otaliga modemagasin med sagolika bilder av fotografer som Tim Walker, Annie Leibovitz och Mark Seliger. I vårens kollektioner är hon högaktuell, för att inte tala om i filmbranschen…

När regissören Tim Burton gick ut med att han valt att filmatisera Alice i Underlandet höll skådespelar­eliten andan tills det stod klart vem som skulle spela huvudrollen. Lindsay Lohan gick så långt som att utse sig själv till den ultimata Alice men valet föll på ett betydligt mer anonymt ansikte. Artonåriga australienskan Mia Wasikowska, från HBO-serien In treatment, spelar Alice i en stjärnspäckad ensemble bestående av ­Anne Hathaway, Johnny Depp och Helena Bonham-Carter. Burton – som själv aldrig gillat tidigare filmatiseringar av Carrolls klassiker – vill framför allt jobba med alla de karaktärer som finns i berättelsen.

– Jag vill skapa en engagerande film som visar på det psykologiska spelet i sagan. En modern film med originalets klassiska egenskaper, säger Burton till LA times.

Samtidigt i Stockholm berättar designsystrarna bakom märket Minimarket om sin resa till Underlandet. Alice spelar nämligen huvudrollen i Pernilla, Sofie och Jennifer Elvestedts vårkollektion.

– Vi inspirerades av olika Disneyfigurer och fastnade extra för Alice, berättar Sofie. I sagan finns över 20 under­bara karaktärer och hon möter så många världar. Vi kollade på den tecknade Disneyfilmen och musikalen från 1973 med Peter Sellers. Kostymerna är helt fantastiska!

Inför visningen på Stockholms modevecka byggde Minimarket upp kulisser av enorma spelkort. Nedför catwalken skymtar Cheshirekattens leende förbi, avancerat vikta och handsydda tygkvadrater liknar schackspelet, Vita kaninens dubbelslitsade kavaj finns där, liksom spelkortsscarfar, platta herrskor och så klart: Hattmakarens hattar!

– Vår kollektion är byggd på de möten med olika figurer som Alice gör, snarare än Alice själv, säger Sofie. Det är första gången vi använder ett personligt tema i en kollektion. Jag antar att vi är ganska nostalgiska av oss, vi pratar mycket om barndomen och finner mycket trygghet i den.

Sångaren Marilyn Mansons film Phantasmagoria är en historia vars premiär förmodligen hänger på om film­en får en ekonomisk producent. Mansons fiktiva berättelse om Lewis Carroll – är en mardrömsskildring om Carrolls dubbla dr Jekyll och mr Hyde-liv. En mörk saga, där ljuvt blandas med allvar. Kontrasten finns även hos Minimarket.

– Vår värld bygger på glädje men med en del mörka element, säger Sofie.

– Det ska finnas humor i plaggen blandat med eftertanke, fyller Pernilla i.

– En stram ram, som till exempel strukturen i plaggen, som vi sedan fyller med färg, fortsätter Sofie. Om vi inte lade till humor och kvinnlighet skulle plaggen bli väldigt soldatiga. Hela vår värld ska vävas samman i varje enskilt plagg.

I vår, när knopparna brister, beger vi oss till ett universum av technicolor och bakvänd logik. En framtidsskildring i barnsagokläder om vägen till okända dimensioner. En värld som rymmer fantasi, nostalgi och framtid på samma gång. Flickigt, vimsigt, vetenskapligt. Gränslöst, humoristiskt och en stundtals allvarsam lek. Det låter som ett underbart sätt att möta våren – och framtiden – på. Du sköna nya Underland.

 

ALICE PÅ CATWALKEN:

Psykedeliskt Underland hos Luella:

alice1

alice2

Alicemani på Minimarkets catwalk:

alice3

alice4

alice5

Kenzo leker med Underlandets trädgårdsprakt:

alice7

Och PPQ gör detsamma med underlandets speglar:

alice8

VI ÄLSKAR ALICE!

Oscar Wilde – I sin ungdom var författaren ett stort Alicefan.

Beyoncé – Var Alices ansikte i Disneys vårkampanj 2007.

James Joyce – Refererar till Alice i boken Finnegans wake.

Salvador Dalí – Illustrationer (1969).

Paul Auster – I City of glass leker författaren med karaktär- en Humpty Dumpty.

Beatles – Exempel på en av bandets kärleksförklaringar är omslaget till Sgt Pepper’s lonely hearts club band.

Gwen Stefani – Videon till What are you waiting for går loss i Underlandet.

Meryl Streep – Spelade Alice i Alice at the palace (1982).

Peter Blake – Illustrationer (1972).