Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Alex och Sigge slutade med sociala medier – så förändrades deras liv

13 feb, 2016 
AvJoel Linde
Förra veckan bestämde sig Alex Schulman och Sigge Eklund för att gå en vecka utan sociala medier, och i dag berättar de om vilka effekter det hade. För Alex ledde det till djup psykologisk analys.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I förra veckans avsnitt av Alex och Sigges podcast bestämde de sig för att testa en vecka utan sociala medier i telefonen. Ett beslut som skulle visa sig ha betydligt större effekt på deras liv än vad de någonsin hade kunnat ana.

– Jag tar nu bort Facebook, Twitter och Instagram från min mobil. Det låter så jävla dramatiskt, men det kanske ändå händer någonting intressant i huvudet som jag sen kan rapportera om nästa vecka, sa Sigge då.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Och i dag kom rapporten.

Tv och film blir bättre

För Sigge Eklund handlade det mycket om att kultur och tv-program fick en helt annan innebörd utan direkt tillgång till sociala medier. Han insåg hur ofta han simultansurfar när han tittar på tv eller film, och att det gör att han faktiskt inte tar in verkets fulla betydelse.

– Det hände någonting när jag bara flöt med i innehållet, säger han.

Man styrs inte av andras tyckande

Samma sak gällde när han tittade på amerikanska Super Bowl. När Lady Gaga och Beyonce uppträdde kunde han i stället för att följa pöbeln på twitter faktiskt fokusera på att bilda sin egen uppfattning, fri från vad alla andra tycker i sociala medier.

Annons

– Det var skönare att lyssna än när jag var så jävla fokuserad som tidigare år av hela recensionsbiten… Man inser hur jävla mycket man brukar luta sig mot sociala medier, särskilt när man är ute på oprövad mark, säger Sigge Eklund, och fortsätter:

– Underhållningen blev konst – när jag inte kunde fylla i framträdandets betydelse för mig och världen med hjälp av sociala medier så måste jag debattera med mig själv, det är ju utvecklande att inte bestämma sig, vilket jag tror att jag hade gjort om jag hade gått in på Twitter.

Insåg sitt beroende

Även Alex Schulman kom till många insikter under sin vecka utan sociala medier, mycket eftersom han inte klarade sig längre än ett par dagar.

– Det är en annan Alex som sitter här framför dig, konstaterar han inför Sigge.

– Det största som hände var ju efter tre dagar när jag då inte klarade av det, när suget efter Twitter blev så starkt att jag alltså bröt löftet och återinstallerade appen på telefonen. Det här är alltså ett beroende, jag är en mobilberonde person.

Annons

Äcklades av sig själv

Alex säger att han skämdes lite över att han inte klarade av att hålla sig ifrån sitt beroende, vilket ”drabbade honom ganska hårt.”

Och även insikter om andra beroenden uppdagade sig för Alex. En kväll upptäckte han hur hans dotter höll för näsan för att skydda sig från hans andedräkt, och även hans fru Amanda bekräftade att hans snusandedräkt var fruktansvärd.

– Dagen efter köper jag en snusdosa och bestämde mig för att det är min sista dosa i livet – jag snusade två snus och blev så äcklad av det att jag kastar den i sopen och bestämde mig för att aldrig mer NÅNSIN snusa. I ett själväckel som inte bara handlar om dålig andedräkt utan även att jag är en missbrukarpersonlighet, att jag har ett beroende som jag inte kan bli av med, säger han.

Duon är inte de första kända personerna som slutat med sociala medier. Ed Sheeran gick för några månader sedan ut med att han tar en paus från ”att se världen genom en skärm”, och modellen Essena O’Neill blev uppmärksammad under flera veckors tid när hon gråtande förklarade varför hon bröt med den ”falska verkligheten” i sociala medier.

Läs också: Carey Mulligan:” Tanken att kvinnor i grunden är svaga är helt befäng”

Podden finns där poddar finns och ligger ute nu. 

Annons