21 saker du garanterat önskade dig i julklapp på 90-talet

12 nov, 2021 
AvSara Ericsson
Ariana Grande i musikvideon för låten Thank u next
En pratande Furby, lavalampa eller senaste Hits for kids? Vi har samlat det du garanterad önskade dig i julklapp på 90-talet. Följ med på en ordentlig nostalgitripp!
Annons
TV: 9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra
TV: 9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra

När ens föräldrar bad en att kryssa i vad man önskade sig i leksakskatalogen resulterade det i kryss på varje sak. Det var lättare att skriva ihop en ordentlig önskelista att lämna till jultomten.

Under 90-talet skrev vi upp allt från Barbiehus, freestyle, Tamagotchi och den något för stora önskan om en mobiltelefon. Här är 21 saker du garanterat önskade dig (och verkligen drömde om) i julklapp på 90-talet!

Gosedjuret Furby

Furby
REX

Ja, vi alla älskade gosedjuret och det var det närmsta man kunde komma att få ett riktigt djur. Den behövdes matas, kunde skratta och sova. Det jobbigaste var dock när den vaknade mitt i natten och lyckades väcka hela det sovande huset med sitt ”La la la la, hungry, hungry”. Furbyn lanserades 1998 och över 40 miljoner gosedjur såldes fram till år 2000.

Annons

Glitterpennor

Glitterpennor
L Richardson Photography

Trots att de var nästintill omöjliga att använda och skriva med så var det ett måste. Glitterpennorna skulle man bara ha, och det bästa var såklart om man kunde få dessa av tomten?

Lego girls

Lego girls

Det specialdesignade legot för tjejer såldes fram till 2008 innan de bytte namn till Lego friends. Vi var många som önskade bygga och leka med legokaraktärerna Andrea, Olivia, Stephanie, Mia och Emma och tog del av deras världar med allt från mataffärer, veterinärmottagningar och frisörsalonger. Lyckligtvis nog har Lego tagit bort de sterotypa legovärldarna och dessutom döpt om dem…

Annons

Hits for kids

Hits for kids

Samlingsskivan var en given julklapp, och ja vi var med när den allra första släpptes 1998. Tjugo olika album har lanserats efter det, och alla kom de lagom till jul. Tror många kan relatera till att man önskade sig en hel skiva för att komma åt en eller max två specifika låtar?

Tv med VHS

Tv med VHS
Lipskiy

Drömmen var att ha en egen tv på rummet med VHS. Man tyckte ju ändå att det var lite coolare att kunna kolla på film på sitt egna rum..

Annons

Spice Girls dockor

Baby Spice som docka.
Nils Jorgensen/REX

Idolerna Spice Girls skulle gärna pryda så väl väggar som tröjor. På önskelistan stod kanske även en specialdesignad docka med din favorit-Spice: Scary Spice, Sporthy Spice, Baby Spice, Ginger Spice eller Posh Spice?

Freestyle

Freestyle med cd-skiva i.
Photo Oz

Det var en upplevelse att kunna promenera och lyssna på musik. Även om den krävde att man bar med sig en hel cd-skiva och att man inte fick röra sig för mycket (då hackade skivan). Men en freestyle stod högt upp på önskelistan till tomten.

Annons

Tamagotchi

Gamla leksaken Tamagotchi

Det digitala ”sällskapsdjuret” Tamagotchi lanserades 1996. Med tre knappar och en lågupplöst LCD-display skulle man uppfostra, leka och mata Tamagotchin. I jämförelse med alla de appar och digitala spel som finns idag, är vi många som undrar hur vi fann det här lilla ”djuret” roande?

Vänskapssmycken

Vänskapshalsband

Att dela halsband med sin bästa vän var en fin gest. Best friends-halsbandet var ett stående inslag under 90-talet och det perfekta smycket att önska sig i julklapp.

Annons

Filmen Spice World

Omslaget på VHS-filmen Spice World
Polygram/Kobal/REX

År 1997 släpptes filmen musikalkomedin Spice World. I filmen fick vi följa pop-gruppen under olika framträdandet och såklart drama. VHS kassetten var en given klapp under granen.

Dockskåp

Dockskåp från Lundby
Jessica Gow/TT

Det klassiska dockskåpet från Lundby bidrog till ett riktigt stort paket under granen. Alla hus såg likadana ut med fyra rum och kök. När väl huset prickades av på önskelistan, var det bara att vänta till nästa jul eller födelsedag för att kunna önska sig inredningen.

Annons

Nokia 3210

Nokia 3210
POM POM

Det var lite väl att ta i när man skrev upp en mobiltelefon på önskelistan. Men önska sig får man alltid göra. En Nokia 3210 var ju rena rama drömmen. Den lanserades dessutom i olika färger och det gick att både svara, skicka sms och spela Snake på den.

Poo chi

Leksakshundarna Poo Chi
ED/HS

En egen hund stod högst på önskelistan. Och när föräldrarna började ifrågasätta om man faktiskt skulle orka gå ut och gå med hunden varje morgon, alla veckans dagar, ja då var det enklare att önska sig en Poo chi. Robothunden kunde både skälla och volta – rena rama drömmen!

Annons

Game boy

Med Nintendos Game Boy blev alla bilresor helt plötsligt roliga. Den batteridrivna enheten fick oss att fördriva tiden och vi önskade oss konstant nya spel att koppla in i konsolen.

Springy

En färgglad Springy
shiva3d

Med en trappa i närheten kunde tiden lätt fördrivas med en färgglad springy i plast.

Annons

My Little Pony

Lila My Little Pony
Gary Childs/REX

De färgglada hästarna, med stjärnor och doft ville man mer än gärna samla på. Allra helst ville vi ha ett helt stall med My Little Ponnys.

Ballerinaskrin

Lila balerinaskrin med speldosa
Natali Tikhonova

Asken som öppnades, en liten trudelutt spelades och ballerinan snurrade runt. Skrinet var ju ett måste för att kunna förvara alla sina dyrgripar i.

Annons

Lavalampa

Lila lavalampa
Elena RedRabbit

Det tog en stund innan den kom igång. Lavan låg likt en klump i botten, när lampan tändes började den sakta röra på sig. Den neonlysande lampan gav både ett coolt sken och var underhållande att titta på. En given julklapp under 90-talet.

Hjärtlampa från Ikea

Hjärtformad lampa från Ikea.

Den klassiska Ikea-lampan Smila gav hela rummet ett hjärtrött sken. Önskade man sig inte den hjärtformade varianten, stod säkerligen stjärnan eller månen i samma modell på önskelistan.

Annons

CD-spelare

Blå klassisk cd-spelare
Delpixel

Att kunna spela musik på rummet var ju rena rama drömmen. Men vi höll oss gärna till cd eller kassettband. För att försöka nå bra mottagning med antennen, ja det var ett evigt kämpande.

Barbiehus

Rosa Barbiehus i flera våningar
Graeme Robertson

Barbiehuset var en del av inredningen i barnrummet. Gärna skulle de ha flera olika våningar, en pool och framför allt en vattenrutschkana.

Annons

Foto: TT, Thank u, next-musikvideo/Ariana Grande

Se också: 5 snackisar från veckan som har gått
Se också: 5 snackisar från veckan som har gått
Annons
Innehåller annonslänkar