9 tecken på att du är en högkänslig person

Detta är tecken på att du har HSP.

Ungefär 15-20 procent av befolkningen är vad som kallas för HSP (Highly sensitive person), eller högkänsliga. Är du en av dem?
03 oktober, 2016

Det är lätt att anta vad det innebär att vara högkänslig, enbart baserat på namnet. Men många är omedvetna om att de är det, vilket kan försvåra allt från relationer till arbetssituationer.

Här är nio tecken på att du eller någon du känner kanske är högkänslig.

1. De blir ”hangry”

Ett tecken på att du är en HSP kan vara att du blir väldigt frustrerad när du blir hungrig. Du kan inte riktigt fokusera på något annat och tar ibland ut din frustration på andra.

2. De överväldigas när de har mycket att göra

En HSP har svårt att hålla fokus när de känner att de har mycket att göra. De blir ofta märkbart oroliga och ju högre stressnivån blir, desto svårare har de att hålla sig produktiva.

3. De ser när andra är obekväma

Är du en HSP brukar du förmodligen känna på dig om någon av dina vänner eller kollegor är obekväma i en situation. De kanske tycker att ljudnivån är för hög eller att någon har sagt något opassande, vilket du direkt noterar medan andra inte verkar märka något alls.

4. De får tunghäfta när de står i centrum

Ofta presterar HSP bäst i avskildhet och det kan hända att de får tunghäfta om de får strålkastarljuset på sig under till exempel en presentation eller intervju.

5. De undviker våldsam media

Våldsamma filmer eller tv-spel kan bli för mycket för en högkänslig person, som ofta kan uppfatta sånt som väldigt obehagligt.

6. De behöver återhämta sig ofta

Efter en lång dag eller en jobbig vecka är det så klart naturligt att vara trött, men en HSP kan i princip behöva stänga in sig för att kunna ladda om. Gärna i ett mörkt sovrum eller liknande.

7. De berörs lätt av konst i olika former

Ofta tar en högkänslig person till sig konst, musik och skådespel lättare än andra och de kan bli väldigt känslosamma.

8. De ogillar höga ljud

Om du är HSP har du en lägre toleransnivå för höga ljud än andra. Det gör att du ofta kan bli lite obekväm i bullriga och högljudda miljöer.

9. De blir lätt distraherade

Öppna kontorslandskap passar dig förmodligen inte om du är högkänslig. Alla ljud, lukter och andra intryck gör att du har väldigt svårt för att fokusera på det du ska göra.

För mer information kan du besöka hsperson eller hspföreningen.

Läs mer:

5 personlighetsdrag som riskerar att göra dig utbränd

Mia Skäringer hyllas för sitt inlägg om utbrändhet – läs texten här

9 tecken på att du är nära att bli utbränd