9 skäl att Stranger Things borde bli nästa serie du ser (om du inte redan sett den)

Om du inte redan sett Stranger Things på Netflix är det dags att göra det nu (tro mig, det är värt det).
17 augusti, 2016

Med de flesta serier så behöver du några avsnitt för att fastna. Med Stranger Things tar det bara några minuter – utan att du riktigt fattar vad som händer. Här är några anledningar varför.

LÄS OCKSÅ:

Se första trailern för Netflix nya (och hypade) serie ”The Get Down”

Se första filmen från produktionen av Game of Thrones säsong 7

1. Den varma känslan av nostalgisk magi

Du vet den där varma Spielberg-magin som fanns i 80-talsfilmer som E.T och Gremlins? Stranger Things fångar den perfekt, blandar i mystiken från Arkiv X och Twin Peaks, skräcken i Stephen King och Alien – och så äventyrskänslan från Fem-böckerna och Stand by me. Resultatet är åtta perfekta timmar tv-underhållning som bäst sammanfattas av den här affischen.

2. Äventyret in i det Okända

Serien handlar om fyra smått utstötta vänner i den lilla staden Hawkins. När en av dem försvinner (efter en kväll med rollspelet Dungeons & Dragons) tvekar de andra inte en sekund. Utan att säga något till föräldrarna packar de ryggsäckarna fulla av ficklampor, slangbellor och walkietalkies, hoppar upp på sina BMX-cyklar – och ger sig ut för att ta reda på vad som hänt. 80-talet var yolo innan uttrycket ens fanns.

3. Den charmigaste ungen på tv

Stranger Things innehåller något så ovanligt som riktigt bra barnskådespelare, och det är omöjligt att inte älska en serie med fyra nördar som hjältar. Karaktärerna är perfekt operfekta, utan att bli klyschor, och Dustin, spelad av Gaten Matarazzo, är i en klass för sig.

4. Den välavvägda skräcken

Det absolut läskigaste som finns är när du anar att något är där, men inte kan se det (typ som Hajen i ”Hajen”). Och med hjälp av fladdrande skuggor, plötsliga ljud och blinkande glödlampor lyckas Stranger Things få varje hår på kroppen att resa sig – och vips är man sju år och rädd för knäppande proppskåp och allt som gömde sig i mörkret.

5. Känslan för detaljer

Kläderna, limpsadlarna, rollspelen, frisyrerna, filmaffischerna på väggarna och alla bortglömda ljud – serien svämmar över av kärlekshyllningar till 80-talet, utan att det någonsin blir ostigt. Och överallt vilar den där bekanta kalla-kriget-känslan av att regeringen mörklägger något.

6. Den episka musiken

Gamla hits från Toto, Foreigner, David Bowie och The Clash smälter ihop med drömskt kusliga syntar, som hämtade ur en gammal John Carpenter-skräckis, som matar fram handlingen och garanterat kommer få dig att spänningssvettas.

7. De djupa karaktärerna

Senaste gången Winona Ryder kändes intressant var när film fortfarande gavs ut på VHS. Men i rollen som mamma-på-gränsen-till-sammanbrott gör hon en briljant comeback. Lägg till den komplexa men stenhårda sheriffen Hopper, trovärdiga tonåringar och en mystisk ond man i kostym och du har ett riktigt intressant persongalleri.

8. Mersmaken!

Första säsongen av Stranger Things innehåller bara åtta avsnitt. Det som är bra med det är att serien blir lättillgänglig. Det dåliga är att allt är över efter en intensiv maratonsittning, och lämnar en i desperat behov av mer.

9. Millie Bobby Brown

Det går inte att prata om Stranger Things utan att nämna Millie Bobby Brown. Efter enstaka avsnitt av Grey’s Anatomy och Modern Family får det 12-åriga brittiska stjärnskottet sitt genombrott som seriens mest intressanta karaktär. Vad som gör henne så intressant? KOLLA SERIEN!