8 kända män berättar varför de är feminister

Är du feminist? Bara var fjärde svensk svarar "ja" på den frågan. Här är några män som gjort det – och deras förklaringar varför.
09 mars, 2016

På omslaget till nya numret av Esquire Magazine sitter Tom Hanks och pratar feminism med kollegan Emma Watson. Artikeln handlar om FN-initiativet HeForShe, som Watson leder, och som går ut på att få fler män att arbeta för jämställdhet mellan könen.

Var fjärde svensk tycker fortfarande att feminist är ett fult ord, enligt en undersökning från Yougov som Metro publicerar, och bland svenska män är det ovanligt att använda f-ordet om sig själv.

Var fjärde kille mellan 18 och 27 år svarar ”ja” på frågan om de är feminister, men i de äldre grupperna är siffran en av fem – eller lägre.

Här är 9 kända män som sagt ”jag är feminist”

1. Henrik Schyffert

Komikern och programledaren Henrik Schyffert har sedan han gjorde sketcher om koreanska adoptivpäron och gaypolisen från Överkalix på 90-talet gett sig in i debatten om såväl flyktingfrågan som feminism.

– Jag är självklart feminist för jag vill att män och kvinnor ska vara jämställda i alla avseenden. Jag anser att vi inte är det idag och jag tror att det inte beror på individers val, utan har gamla systematiska orsaker, säger han till amelia.se

2. Joseph Gordon-Levitt

Joseph Gordon-Levitt är en av få manliga skådespelare som tidigt gick ut med att han är feminist – ett ord som är än mer laddat i USA än i Sverige. I ett klipp som visats över 500 000 gånger ger han en övertygande förklaring om varför feminism behövs.

 

3. Mark Ruffalo

Våren 2015 hamnade Hulken i hetluften hemma i USA efter att han rebloggade han ett inlägg på sin tumblr riktat främst till kvinnorna i den anti-feministiska rörelsen, där det bland annat stod att det var en förolämpning mot alla de kvinnor som suttit i fängelse för dagens kvinnors rätt att rösta.

4. Justin Trudeau

Kanadas premiärminister är inte bara en jäkel på snowboard som har utseendet på sin sida. Han säger också att såväl män som kvinnor måste kunna använda ordet feminist för att beskriva sig själva och att män måste bidra till att jämna ut samhället ojämlikheter

– Män måste vara en del av den här konversationen. Min fru tog mig åt sidan för några månader sedan och sade att även om det är bra att vi uppfostrar vår dotter till att bli vad hon vill, så måste jag också lägga lika mycket tid och energi på hur jag pratar med mina söner om hur de behandlar kvinnor, så att de också kan bli feminister som sin pappa, säger han i en tv-intervju.

5. Kodjo Akolor

Radioprataren och komikern Kodjo Akolor menar att feminism går hand i hand med anti-rasism.

– Det är lika viktigt för mig att vara feminist som antirasist. Jag är för jämlikhet och människors lika värde, oavsett kön, etnisk bakgrund och sexuell läggning – och feminismen är en viktig fråga. Ingen höjer på ögonbrynen om jag kallar mig antirasist, medan feminist verkar vara ett känsligare ord, säger han till amelia.se.

6. Joss Whedon

Regissören bakom Avengers och Buffy vampyrjägaren kallar sig öppet feminist, vilket märks på hans svar på frågan varför han fortsätter att skriva in starka kvinnliga karaktärer i sina filmer.

7. Magnus Betnér

Magnus Betnér har kallat sig liberal, humanist, ateist och feminist. Så här tog han upp jämställdhet i humorprogrammet Stockholm Live:

– Jag är lite bekymrad över att ha blivit pappa åt en dotter just, för jag tycker verkligen att det är förjävligt att vi har ett samhälle där tjejer tjänar mindre, där kvinnliga yrken har lägre status, där ett brott inte reds ut lika ofta och lika snabbt om det råkar vara en kvinna som är offer. Alla de här grejerna som alla vet och som gubbar skiter i. Det är det som är problemet med jämställdhetsdebatten, att vi kommer inte komma någonstans förrän vi män inser att ”jaha, det är vi som är en jävla slempropp som sitter i vägen, det är vi som behöver inse att det är vi som är problemet.

8. Özz Nujen

Komikern Özz Nûjen både kampanjade med Feministiskt Initiativ och höll feministiska brandtal i sin show ”Statsminister Özz Nûjen”.

– Jag tar ett exempel; om vi har två människor, en vit och en färgad, och ger den vita 100 procent av lönen och den färgade 80, så skulle folk säga att det är orättvisa, rasism och diskriminering. Men om samma sak händer en man och en kvinna så får man höra ett vagt ”ja, men de kanske inte har samma kompetens…”. Inte okej! Så länge förhållandena ser ut så behöver vi feminism,” säger han till amelia.se.

Mer om feminism från ELLE!

Därför är vi feminister – 13 kända kvinnor berättar

Feministiska framsteg i Sverige och världen 2018

Nina Åkestam i stor intervju om nya boken Feministfällan