Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

8 viktiga tips för en lyckad kompisresa

06 aug, 2018 
AvMalin Ny
Planerar du en resa med dina vänner? Då finns det en del saker du kan tänka på för att resan ska flyta på så smidigt som möjligt. Här är åtta smarta tips!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Biljetterna är bokade, väskorna packade och respeppen är total. Att åka på kompisresa kan vara helt fantastiskt – men också mindre härligt. Väl på plats på resmålet är det lätt att upptäcka att några i sällskapet vill festa medan andra bara vill ta det lugnt, att någon har ett risigt morgonhumör eller att ni inte alls har diskuterat hur mycket pengar ni vill lägga på boende och mat.

Som tur är finns det en del saker ni kan göra för att få kompisresan att bli så lyckad som du föreställer dig.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Här är åtta tips, inspirerade av Vogue.

Välj resesällskap noggrant 

Olikheter blir verkligen extra tydliga när ni är ute och reser – något du säkert själv redan har märkt. Kanske har ni olika mat- och sovvanor eller olika preferenser eller energinivåer som funkar i vanliga fall, men som inte alls funkar på semestern. Om du själv är introvert medan en i ditt kompisgäng är supersocial dygnet runt kommer du förmodligen tycka att det är påfrestande i längden. Vet du med dig att ni kommer att umgås väldigt tätt under en längre tid, till exempel segla eller dela rum, är det bättre att välja att resa med kompisar som du vet att du funkar med i längden.

Annons

Diskutera era förväntningar innan

Säg att ni alla äntligen har kommit överens om att åka till Mykonos i Grekland – hur förväntar du dig att era dagar där kommer att se ut? Ser du helst att ni strosar runt på stan med en gyros i handen eller intar du hellre drinkar på stranden? Att diskutera hur era förväntningar ser ut inför resan och framförallt – vad ni vill göra på plats – är väldigt viktigt och kommer göra att ni slipper onödiga bråk.

Kom överens om en lämplig budget

Pengar är ett givet samtalsämne innan ni åker – hur tråkigt det än kan kännas. Troligtvis kommer ni att ha olika mycket att röra er med på plats och olika förväntningar på vad ni vill lägga extra krut på. Diskutera hur mycket ni vill lägga på allt från taxiresor, boende och mat innan. Det kan också vara smart att bestämma hur ni vill betala på plats – om ni ska turas om att lägga ut för alla när ni är ute och äter, eller om ni vill splitta på kostnaderna rakt igenom.

Annons

Sätt upp ett reseschema

Om ni har begränsat med tid och vill hinna med mycket är det smart att göra upp ett reseschema med förslag på aktiviteter som ni kan göra varje dag. Tanken med schemat är att alla ska kunna välja bland aktiviteterna – vad man vill följa med på och inte. Viktigast är att alla är med och bestämmer lika mycket – låt inte en enda person bestämma vad ni ska göra under resan utan diskutera tillsammans innan.

Var organiserade

Om det är en långresa ni ska iväg på kommer förmodligen resan dit att bli ett projekt med flygbyten, transferbussar, taxi eller färjor. Försök att vara så förberedda som möjligt för att undvika onödiga bråk. Se till exempel till att vara på flygplatsen i god tid innan ni ska åka. Dubbelkolla också alla flighter och tider innan, och se till att transfer och taxiresor är bokade.

Ha egentid då och då

Även om ni förmodligen älskar att umgås med varandra finns det alltid en gräns för hur länge ni orkar umgås utan att gå varandra på nerverna. Att få egentid och privatliv under resans gång kommer att höja energin och få alla på bättre humör. Se till att alla får egentid då och då och försök att inte ta det personligt om någon i sällskapet vill vara själv en stund.

Annons

Turas om att ta ansvar

Att vara ensam projektledare är jobbigt, så försök att turas om att ha på er ledartröjan under resans gång. En person kan vara ansvarig för att boka restaurang en kväll medan en annan kan vara det kvällen efter, till exempel, medan någon annan kan vara ansvarig för att boka taxi, och vice versa. Det viktigaste är att ni ser till att alla får chansen att slappna av på sin semester, utan att en person är huvudansvarig för allt det praktiska.

Var närvarande

Att resa iväg med vänner är ofta ett minne för livet och ett perfekt tillfälle att lära känna varandra ännu bättre. Försök därför att njuta så mycket du kan av resan och att inte vara insjunken i telefon eller sociala medier. Om du har planerat bra på förhand kommer det dessutom att bli ännu lättare att gå in i semestermode.

LÄS OCKSÅ:

En superguide till Rom – här är alla restips du behöver

Sugen på en resa? Här är 10 nya resmål i Europa att upptäcka asap

Du blir tydligen en bättre person av att lägga pengar på resor

Källa: Vogue.com Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

Annons