8 svenska kvinnor att inspireras av (i dag och alla andra dagar)

8 svenska kvinnor att inspireras av (i dag och alla andra dagar)

Historien är fylld med fantastiska, avundsvärda kvinnor. Låt oss ta vara på internationella kvinnodagen och nämna och hylla åtta av dem lite extra. Åtta svenska kvinnor som är viktiga på så många sätt – och som vi alla borde inspireras av.
08 mars, 2017

Agnes Wold

Läkare, professor och hedersdoktor som uppmärksammade hur den akademiska världen missgynnar kvinnliga forskare. Agnes är ständigt ifrågasättande vad gäller allt från skuldbeläggande städ– och hygienhets till amningsråd till nyblivna mammor.

LÄS OCKSÅ: 12 FRAMSTEG FÖR VÄRLDENS KVINNOR UNDER FÖRRA ÅRET

Selma Lagerlöf

En älskad och uppskattad författare. Även den första kvinnan i Svenska Akademien och den första kvinnan att få Nobelpriset i litteratur – kvinnor som banar väg för andra kvinnor bör aldrig sluta hyllas.

 

Seinabo Sey

En nutida kvinna som alla borde inspireras av och lyssna på. Superbegåvad artist som alltid får oss att tänka ett varv till kring frågor som representation och inkludering.

 

Gudrun Schyman

Partiledare för både Vänsterpartiet (1993–2003) och Feministiskt initiativ (2013–). Omstridd och kontroversiell bland många, men en odiskutabelt kraftfull röst i frågor som rör kvinnor.

 

Alva Myrdal

Socialdempokratisk politiker och diplomat. Var starkt engagerad i frågor som rörde kvinnors frigörelse och en pionjär vad gällde synen på den yrkesarbetande kvinnan.

LÄS OCKSÅ: 13 KÄNDA KVINNOR: DÄRFÖR ÄR VI FEMINISTER

Kakan Hermansson

Mångbegåvad konstnär, feminist, bloggare, skribent och ELLE-galakonferencier. Viktig opinionsbildare som skriver lika engagerat om normkritik som om hudvård.

 

Elisabeth Massi Fritz

Dedikerad brottmålsadvokat som med brinnande engagemang lyfter frågor som rör tjejer och kvinnors rättigheter.

 

Astrid Lindgren

Älskad barnboksförfattare och kvinnorättskämpe. Hennes porträtt av självständiga, modiga flickor har stärkt miljoner barn världen över.

Foto Stella pictures