Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

8 hjärtskärande historier bakom klassiska Disneyögonblick

19 okt, 2020 
AvNina Nyström
Mufasa dör i Lejonkungen
Bakgrundshistorierna som lägger ett extra hjärtskärande filter över några av de allra starkaste ögonblicken i Disneys historia.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Disney är en stor del av mångas barndom, och står för det mesta för spännande och färgstarka historier om prinsar och prinsessor, stora äventyr, mod, magi och lyckliga slut.

Men de lyckliga sluten är i många fall en efterkonstruktion – en stor del av filmerna baseras på gamla sagor vars handling verkligen inte skulle anses lämpliga för barn idag.

Men trots de tillrättalagda versionerna är stora känslor och dramatiska händelser en viktig del av filmerna, och många av de mest älskade historier innehåller riktigt hjärtskärande och sorgliga scener som tvingar barn att hantera jobbiga situationer.

Ännu starkare blir det när man för höra de här detaljerna:

Föräldrar som dör

Bambis mamma dör

En av anledningarna till att så många av de tidiga filmerna handlade om föräldrar som dog, var att Disneyfilmer skulle handla om att växa upp och lära sig att ta ansvar. Och därför tvingades karaktärerna också att göra det.

Ellies barnlöshet, Upp

Ellie gråter hos doktorn

I Upp skrev man först bort scenen då Ellie får veta att hon inte kan få barn, eftersom man tyckte att det var att gå lite för långt i en barnfilm. Men så insåg man hur viktig scenen var för hela känslan i resten av filmen.

Mufasas död, Lejonkungen

Mufasa dör

När man skrev scenen om Mufasas död i Lejonkungen, byggdes hela idéen på att porträttera Mufasa som den perfekta pappan och att genom hans död sedan skapa det ultimata känsliga ögonblicket. Och kanske blev det nästan onödigt starkt – en av skaparna har berättat att när hon såg filmen ihop med sin dotter på premiären började dottern gråta och sade ”hur kunde du?”.

Annons

Sångtexten, Frost

Låten The Next Right Thing från Frost 2 är baserad på ett mantra som Kristen Bell själv använt i verkligheten för att kunna hantera sina egna problem med ångest och depression: ”You are lost. Hope is gone. But you must go on and do the next right thing”. För det är ju just så det är, förklarar Kristen Bell i en dokumentär på Disney+: ”Att ta ett steg i taget är det enda du kan göra när det är som tuffast”. Kristen Bell grät själv när scenen spelades in.

Andy åker iväg, Toy Story 3

Andy i bilen

Scenen i Toy Story 3 när Andy sitter i bilen och tittar tillbaka mot Woody, Buzz och de andra leksakerna innan han ska åka iväg är baserad på en verklig händelse: När regissören Lee Unkrichs hälsade på sin svårt sjuka mormor visste han att det var sista gången han skulle se sin mormor i livet. ”Ögonblicket då jag stannade upp och tog in just det är en stund jag bär med mig för evigt:” har han förklarat i en intervju. Och dessutom fick den evigt liv i Toy Story 3.

Historien om Jessie, Toy Story

Jessie och Woody

Tom Hanks och Tim Allen grät tillsammans när de såg den sorgliga scenen om cowboydockan Jessie i Toy Story 2: hur hon går från djupt älskad till övergiven och bortglömd och slutligen donerad.

Annons

SATSNINGEN PÅ LILO OCH STITCH

Lily och Stitch behandlar många känsliga ämnen: Lily och Nanis föräldrar dör på ett realistiskt sätt, Stitch lider av PTSD, adoption, ensamstående föräldrar, identitet och utanförskap. Allt detta tillsammans med det faktum att historien heller inte var baserad på en saga gjorde att Disney, trist nog, beslöt att inte satsa lika mycket tid och pengar på den som på andra filmer. Skulle historien inte flyga var förlusten inte lika stor helt enkelt.

Bing Bongs kamp, Insidan ut

Bing Bong

I originalversionen kämpade den påhittade vännen Bing Bong ännu mer desperat innan han till till slut inser att han måste stanna kvar i glömskans hav för att Glädje ska kunna överleva. Scenen var från början mycket längre och innehöll mer dialog. Och repliken “Ta henne till månen åt mig, ok?” räcker gott och väl för att vrida på snyftkranen.

Foto: Disney

Källa: Buzzfeed

LÄS MER:

8 gånger som disney lyft viktiga frågor

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons