8 fördelar med att vara bakfull – även om du mår dåligt

8 fördelar med att vara bakfull – även om du mår dåligt

Har du yppat frasen ”jag ska aldrig mer dricka” efter en riktigt blöt helg? Vi förstår dig alltför väl. Vi har alla varit där. Men det går att se ljus i mörkret när du ligger där och kämpar mot den brutala baksmällan.
16 oktober, 2016

Med torr mun och sur andedräkt slår du upp ögonen och blickar ut över krigsfältet. Salivet som en gång fuktat din mun återfinns på kudden. Glas, flaskor och burkar. Kapsyler, drinkpinnar och besinningslöst avskalade bib:ar som tömts till sista droppen. Det var kul i går. Men om ungefär fem minuter kommer baksmällan att ha kommit ikapp dig och du kommer att önska att du aldrig hade knäppt den där första folkölen för 15 år sedan. Aldrig lärt dig dricka. Aldrig feströkt.

”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen”. Så skrev han, Strindberg. Baksmällan kommer i stället som en kombinerad ångvält och plogbil som först kör över dig och lämnar dig platt och tom och tillintetgjord, för att sedan långsamt skrapa upp resterna från gatan med det där hemska ljudet av metall som möter snöfri asfalt.

Nu kanske du har börjat undra hur rubriken och artikeln går ihop sig. Jag förstår dig. Men det finns faktiskt hopp. För även om det är svårt att tro det just i stunden så finns det något smått fantastiskt med det fruktansvärda tillståndet.

8 fördelar med att vara bakfull

fördelar med att vara bakfull

Du kan stanna i sängen hela dagen utan dåligt samvete. Det är bara en av fördelarna som faktiskt finns med att vara bakfull.

1. Den förlängda fyllan

Du är förmodligen fortfarande full, så du är lite skönare än vanligt. Tycker du. Åtminstone fram tills plog-ångvälten kommer.

2. Den femte dödssynden

Det finns inget som är godare än bakismat. Och en dag som denna är det snudd på obligatoriskt att frossa i pizza, chips och Coca cola.

3. Den idiotiska skadeglädjen

Dina vänner är i precis samma ömkliga tillstånd som du, så ni kan skratta åt varandras misär.

4. Gårdagen, såklart

Att du mår så pass kasst i dag är förmodligen för att du hade en riktigt bra kväll i går. Grattis.

5. Se möjligheterna

Du har uppenbarligen (eller förhoppningsvis) möjligheten att ta en bakisdag. Och alla dina kompisar som har barn ser avundsjukt och med stora ögon på dig när du berättar att du inte kom upp ur sängen förrän klockan 20. Passa på medan du kan.

6. Din priolista förenklas

Plötsligt betyder ingenting någonting, undantagna de mest basala behoven. Du känner inte att du måste svara på det där samtalet eller sms:et just nu, eller ens i dag. Och du utgår helt och hållet från vad du har lust med. Du gör INGENTING som du inte absolut måste.

7. Sängdag är seriedag

Du är sängbunden och du har (tar dig) äntligen tid att sova lite då och då för att sedan vakna till och fortsätta äta på den nu kalla pizzan samtidigt som du tar igen 5-10 avsnitt av favoritserien.

8. The rebirth

När du är mitt i det tänker du: ”Från och med nu ska jag alltid uppskatta känslan av att inte vara bakfull” och givetvis: ”Jag aldrig mer dricka”. Det är med andra ord en närmast religiös upplevelse att komma ut på andra sidan efter att ha mått som sämst. Luften känns renare, kroppen känns lättare, huvudet känns klarare – du är pånyttfödd.

Mer om bakislivet från ELLE:

5 grejer din kropp behöver när du är bakis

34 saker som går lika bra att säga till en bebis – som till din fulla kompis

9 skottsäkra produkter som räddar bakfyllan

Därför blir bakfyllan värre med åldern

Så får du bort bakfyllan från ansiktet