Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

7 vanor att lära från de som inte hänger upp sig på småsaker

21 sep, 2018 
AvNina Nyström
"Det är inte hela världen". "Det löser sig". "Jaja, men nu blev det så". Lär av dem som har en avslappnad syn på tillvaron. Här är några grundläggande vanor som minskar dina stressnivåer och risken att du retar upp dig i onödan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så varvar du ner på semestern- Experten tipsarBrand logo
Så varvar du ner på semestern- Experten tipsar
Psykologen och författaren Maria Farm ger sina bästa råd hur du varvar ner under semestern- på riktigt.

Vissa bara föds med en personlighet som gör att de inte oroar sig särskilt mycket. De rycker på axlarna och tänker ”det löser sig” – och det gör det ju, på ett eller annat sätt. Andra har fått träna lite för att inte låta stress eller oro ta över och orsaka onödig irritation och ängslan. Men vissa saker har de ofta gemensamt. Här är några viktiga råd för dig som vill ha en coolare och mer avslappnad approach till livet:

Bli lugnare - meditera!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

1. De mediterar

Meditation förknippas ofta med att hitta stillhet och sinnesro. Några minuter om dagen sänker dina stressnivåer rejält och ger dig en chans till omstart. Lättare sagt än gjort när vardagsstressen och ångesten sköljer över en – men det behöver inte vara så avancerat.

Annons

Meditera på det fullsmockade pendeltåget, under tv-reklamen eller när du sitter på toa. Jobbar du ur underläge är inte förväntningarna så höga och du kan överraskas av resultatet! Ta också ett par minuter för en tacksamhetsstund varje kväll. Reflektera över saker som varit bra med dagen – stort som smått! Positiva affirmationer ger ett mer positivt mindset.

kvinna-springer

2. De tränar regelbundet

Motion är ett mirakelmedel mot det mesta. Det är dessutom ett bevisat botemedel och förebyggare av stressrelaterad depression. Och det är när tiden till träning känns som mest knapp som du behöver det som allra mest.

Annons

En stund investerad i dig själv, oavsett om det handlar om en meditativ löprunda i skogen, en total endorfingenererande urblåsning på ett tufft träningspass eller en stunds mjuk yoga, kommer garanterat ge ett bättre humör. Och bättre tålamod, bättre sömn, större tillfredsställelse med livet i allmänhet, ja, allt det där som gör det lättare att rycka på axlarna över sådant som annars kan få dig att tappa det helt.

Kvinna i skogen

3. De tillbringar tid utomhus

Att vara ute i naturen ökar välbefinnandet och lugnet. I en studie tog patienter som tillbringade tid i solen hela 22 procent mindre smärtstillande medicin än de som inte var ute.

Annons

Svårt att hitta tid till skogspromenader? Gör utomhusvistelser och utflykter till ditt prio på helgen, cykla till jobbet, ta en lunchpromenad, gå till parken med barnen. Glöm inte heller att ta in naturen i det lilla – havsutsikten, vackra trädgårdar och doftande buskar du går förbi. Många bäckar små!

Kvinna tar promenad jobbet

4. De tar inte med sig jobbet hem

Tid för rekreation är en förutsättning för att må bra i längden. Om du inte får tid för att ladda batterierna så kommer du konstant att känna dig jagad och har svårare att tackla motgångar. Sjukskrivningarna för stress har SEX-dubblats sedan 2010!

Skapa en tydlig avgränsning mellan jobb och ledig tid. Behöver du jobba hemma någon timme för att få ihop livspusslet, avsätt en bestämd tid till det, och släpp alla tankar på jobbet övrig tid hemma. Något av det allra sämsta du kan göra är att ha konstant dåligt samvete för allt du inte hinner. Var närvarande i stunden. När du jobbar – fokusera på det. När du är ledig – njut av ledigheten, familj och vänner fullt ut, sitt inte och grubbla på det där mötet eller kolla mailen.

Kvinna som tar det lugnt

5. De tar semester

Att checka ut på riktigt under en längre tid är viktigt för välbefinnandet. I Sverige har vi väldigt generös semesterpolicy, men alla tar inte ut den semester de skulle behöva. Enligt New York Times, hade kvinnor som tog väldigt lite semester över åtta gånger så stor risk att drabbas av hjärtsjukdomar än de som tog minst två semesterperioder per år.

Kvinna som kopplar av genom att läsa

6. De läser som avkoppling

Det finns en anledning till varför tanken på att krypa upp med en bok i soffan låter så lockande efter en lång dag. En studie visade att så lite som sex minuters läsning om dagen kan minska stressen med upp till 68 procent! En del av oss tillbringar nästan hela dagen framför olika skärmar. Då är en bok en skön variation för både ögonen och hjärnan. Så välj boken istället för telefonen den där sista stunden innan du somnar.

7. De sover tillräckligt

Människor som sover mindre än åtta timmar per natt känner sig oftare överhopade, irriterade och arga visar forskning (och empiriska studier…). För lite sömn kan också orsaka högre blodsocker, blodtryck, viktuppgång, minskad sexlust, huvudvärk, inlärningssvårigheter – listan är lång.

Eftersom stress ofta stör vår sömn kan sömnproblem och hög stressnivå trigga varandra. Några av de bästa knepen för att sova gott hittar du i länken nedan.

Läs mer:

10 vanor du bara ser hos par som är riktigt lyckliga

Hur ändrar man sina vanor för en hälsosam livsstil? 10 råd på vägen

Dina fredagsvanor kan försämra din syn

Bildkälla: IBL

Annons