Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

7 tecken på att ni inte bör gifta er än

24 apr, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Det är mycket som ska stämma när det är dags för giftemål. Och viktigare än vilken klänning du ska ha är frågan om det verkligen är rätt person du ska gifta dig med. Med hjälp av den här listan kan du ducka för några vanliga fällor och undvika att hasta in i fel äktenskap.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hör du ljudet av bröllopsklockor? Har du till och med börjat snegla på brudklänning och vilka blommor du vill ha i brudbuketten? Då gäller det att du är säker på att det är rätt person du ska gifta dig med och att det verkligen är dags.

Det är såklart supersvårt att avgöra om det är dags när man bara är kär och vill ha det där bröllopet, men det finns signaler att spana efter som avslöjar att du och din partner inte riktigt är redo än. Vi listar sju sådana varningstecken:

1. Du kommer i andra hand

Upplever du att din partner ofta avbryter planer med dig för att istället hänga med sina kompisar? Eller svarar hen på ett oviktigt jobbsamtal mitt under din födelsedagsmiddag?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Allt handlar om att prioritera, och här finns det tydliga signaler på att din partner prioriterar annat än just dig. Är det så du vill ha det i ditt äktenskap?

Visst ska man vara förstående, men om du bara är förstående hela tiden kommer du till slut att känna dig som en dörrmatta som din partner bara trampar på. Om hen verkligen älskar dig kommer hen att prioritera dig.

Annons

2. Kommunikationen fungerar inte

En bra och öppen kommunikation, även om jobbiga ämnen, är en av grundstenarna i ett bra äktenskap. Om din partner larvar bort viktiga diskussioner, börjar bråka och gräla så fort de kommer på tal eller ignorerar de jobbigare ämnena helt och hållet betyder det att det är något fel på er kommunikation. När man inte kan prata om problem kommer problemen bara att växa. Testa att ta upp jobbiga ämnen då och då och se hur snacket går. Om det aldrig kommer något konstruktivt ur det är det kanske inte läge att avlägga äktenskapliga löften än.

3. Någon av er har varit otrogen

Ok, otrohet behöver inte betyda slutet för ett förhållande, åtminstone inte för alla. Men det är ju en tydlig signal på att något inte är som det ska i förhållandet och som gör att du eller din partner har känt sig lockad att ta ett snedsteg. Det är egentligen inte otroheten i sig utan de bakomliggande problemen som ni måste ta itu med innan ni växlar ringar. Sedan måste ni ta ställning till om ni är redo att förlåta själva otroheten.

Annons

4. Ni har slutat ha – eller prata om – sex

I alla förhållanden kommer sexlusten för båda parter att gå upp och ner över tid. Det är helt normalt. Det handlar alltså inte om att ni måste vilja ha sex hela tiden, utan att ni kan prata om att sexlusten går upp och ner och varför. Ni måste också kunna vara öppna med vad ni tycker om, och inte tycker om, i sängen. Om ni inte kan prata om det här, tro inte att din partner kommer att förändras som genom ett trollslag bara för att ni har sagt ja till varandra.

Hela livet är en lång tid att ha dåligt sex.

5. Det finns en beroendeproblematik

Du kan älska en person hur mycket som helst, men om hen har problem med beroende av till exempel droger, alkohol eller spel är det läge att dra öronen åt dig. Om din partner är seriös med sin behandling och har skaffat professionell hjälp behöver det inte betyda att det är kört. Men om hen fortfarande själv inte accepterar sina problem viftar den röda varningsflaggan.

Annons

Beroendeproblematik ordnar man inte upp i en handvändning och antagligen kommer inte du att klara av att hjälpa din partner på egen hand. Ta hand om beroendet först och låt bröllopet äga rum efteråt – och ja, det tar tid. Men om det inte tas om hand kommer beroendet att ta över hela ert äktenskap, med förmodade gemensamma ekonomiska problem som följd.

6. Din partner är kontrollerande

Vi har alla bra och dåliga dagar och vi är inte alltid vårt trevligaste och soligaste jag (hej, PMS). Om din partner däremot har ett dåligt humör som aldrig går över och är egoistisk är det ett dåligt tecken. Kraftiga känsloutbrott eller svartsjuka som gränsar till att hen försöker kontrollera dig är ett tecken så dåligt att det inte kan ignoreras. Kontrollbeteende kan vara ett första tecken på känslomässig misshandel. Om du känner av något av de här får du inte ignorera det.

7. Ni har hemligheter för varandra

Låt säga att din partner har ätit middag med sitt ex eller har slarvat med ekonomin, skulle hen berätta det för dig då? Eller håller hen tyst och hoppas att du inte ska komma på det? Om det ska bli ett hållbart äktenskap måste ni kunna vara ärliga mot varandra och även berätta saker som är jobbiga att berätta. Om det finns saker som du inte vill berätta för din partner är det något som inte riktigt stämmer. Antingen gör du saker som är så allvarliga att de inte går att berätta, eller så har ni problem med att vara öppna och ärliga mot varandra. Oavsett så betyder det att ni har problem som ni måste ta tag i innan ni tar förhållandet till nästa nivå.

Foto: TT

Artikelinspiration: Huffington Post

 

Läs mer:

7 tecken på att ditt förhållande förstör dina vänskapsrelationer

Vett och etikett: Relationer och uppbrott på sociala medier

5 saker som på riktigt kan reta upp dina brudtärnor

 

Annons