Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

7 svenska kändisar som öppet berättat om sin psykiska ohälsa

29 apr, 2019 
AvEmma Castman
Psykisk ohälsa har länge varit förenat med skam och ångest, men i takt med att fler väljer att prata om det minskar tabun. Här är sju svenska kändisar som valt att engagera sig i frågan och berätta om sina erfarenheter.
Annons

Den psykiska ohälsan i Sverige ökar och unga människor är särskilt utsatta. Diagnoser som omfattas av psykisk ohälsa är bland annat depression och ångestsyndrom, och vanliga symptom är oro, sorg och ensamhet, samt sömnsvårigheter.

Genom att öppet prata om psykisk ohälsa skapar vi ett samhälle där det är lättare att ta vara på olikheter, samt dra nytta av människors erfarenheter och funktionssätt. Här listar vi sju kända profiler som valt att trotsa tabun och öppet berätta om sin relation till psykisk ohälsa:

1. Thérese Lindgren

Thérese Lindgren
Foto: Eero Hannukainen/TT

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Thérese Lindgren är en av Sveriges största influencers. Hennes Youtubekanal här nästan en miljon prenumeranter, och under sin tid som medieprofil har hon kammat hem flera prestigefyllda priser. 2016 gav hon dessutom ut sin debutbok Ibland mår jag inte så bra, en berättelse om hennes resa genom psykiska ohälsa och hur hon gör för att bäst kunna leva med den. Hon beskriver sin relation till ångest, och förklarar hur det känns som att ångesten äter upp allting inifrån när den är som allra värst. I en intervju med Aftonbladet berättar Thérese Lindgren att hon fick sin första panikångestattack 2013, och att hon tror att allt grundar sig i stress:

Annons

”Hela min ungdom försökte jag vara någon jag inte är. Jag har alltid försökt se bra ut, ha mycket vänner och jag ville bara vara cool. Jag har dålig självkänsla och självförtroende helt enkelt. Den stressen i kombination med att ha ett alldeles för stressigt jobb gjorde att det bara rann över.”

2. Bianca Ingrosso

Bianca Ingrosso
Foto: Eero Hannukainen/TT

Tv-profilen Bianca Ingrosso har länge varit öppen med sin psykiska ohälsa. Hon har drabbats av både panikångestattacker och stress, samt lidit av ätstörningar. Hösten 2017 gick influencern in i väggen och på sin blogg skrev hon ett utelämnade inlägg om hur hennes stressiga liv påverkade henne psykiskt:

Annons

”Jag har noll energi, är konstant trött, nära till gråt hela jävla tiden och känner ingen glädje för någonting egentligen. Helt tappat aptiten och känner mig bara otillräcklig! Jag kan knappt bli arg längre utan är ganska borta i mitt huvud och känner mig bara blasé.”

Efter ett par månaders paus från offentligheten var Bianca Ingrosso på väg tillbaka igen, men i sin podcast Alice och Bianca – Har du sagt A får du säga B berättade stjärnan att hon fortfarande kände sig skör:

”Min hjärna och kropp är mos. Jag är konstant trött och jag kan inte tänka klart. Jag får panik över minsta lilla grej.”

3. Cissi Fors

Cecilia Fors
Foto: Eero Hannukainen/TT

Mitt i framgångsruset brast det för skådespelaren Cissi Fors. Först förstod hon inte alls vad det var som drabbat henne, utan beskrev det som om ”någonting elakt” tagit över hennes kropp. Men sedan kom domen – hög stresspåläggningen hade lett till panikångest och torgskräck. Yrsel, synbortfall, hjärtklappning och sömnproblem blev skådespelarens vardag, och i en intervju med Aftonbladet beskrev hon hur hennes tårar aldrig slutade rinna:

Annons

”Jag sminkade mig, och tårarna bara vällde fram. Jag försökte torka bort dem och intala mig att jag hade gråtit klart, men det bara fortsatte. Det var ett tydligt tecken på att min insida och utsida hade noll samklang.”

4. Shirley Clamp

Shirley Clamp
Foto: Karin Törnblom/TT

2015 valde Shirley Clamp att söka hjälp för sin nedstämdhet. Men när hon väl fick svar på vad det var som drabbat henne ville hon inte tro att det var sant – hon led nämligen av depression. I en intervju med Expressen berättade artisten om hur svårt det var för henne att acceptera sin diagnos:

”En klassisk depression konstaterade psykologen och jag bara skrattade. Nej, jag heter Shirley Clamp och jag är jätteglad och jättekäck. Jag har ingen depression, skärp dig. Just därför, menade han. Jag hade det oskrivna tvånget på att alltid vara så glad och käck.”

Annons

I en intervju med Cancerpodden har Shirley Clamp berättat att hon tack vare sin depression varit tvungen att lära sig att säga nej och ta det mer lugnt:

”Jag är glad att jag är en sådan som rycker in och hjälper till, men det är inte alltid jättebra att vara den personen. Till slut går man ju sönder själv och man ska försöka rädda alla andra”, sa hon i podden.

5. Nour El Refai

Nour El Refai
Foto: Karin Törnblom/TT

2016 var komikern Nour El Refai aktuell med föreställningen En komisk depression där hon drev om sina erfarenheter av psykisk ohälsa, ångest och depression. Tack vare humorn lyckades hon ta sig ur sitt svarta hål, och i en intervju med Svenska dagbladet berättar Nour El Refai om skämtskrivandets betydelse:

Annons

”I sociala sammanhang när jag blir rädd kan det hjälpa att se det komiska. Jag kan tänka ’Den här människan kanske också är jätterädd och försöker kanske också bara närma sig’. Då kan jag se det roliga i att två livrädda människor försöker prata med varandra. Sedan har jag bearbetat mina depressioner genom att skriva komiskt om det.”

6. Ellen Bergström

Ellen Bergström
Foto: Eero Hannukainen/TT

Tv-profilen och influencern Ellen Bergström var bara 27 år när hon blev sjukskriven för akut stress. Kort därefter berättade hon om sin upplevelse på sociala medier. Hon förklarade bland annat hur hon haft konstant yrsel i fyra dagar och hjärtklappningar sedan länge. Det var stressen efter flera år av hårt arbete som satt sina spår, både psykiskt och fysiskt. En dag när hon låg i soffan kunde hon inte längre röra sig, och då insåg hon allvaret och sökte hjälp hos vårdcentralen. I en intervju med Folkhälsa berättade hon om känslorna som infann sig i hennes kropp:

Annons

”Jag hade svårt att sortera mina tankar och att planera mitt liv. Det var som att allt bara var en stor hög med grejer där man inte såg vad som var vad.”

Ellen Bergström stannade hemma i två månader för att återhämta sig, och började gå till en terapeut. Dessutom bestämde hon sin för att anamma en ny livsregel – att max ta på sig ett åtagande om dagen.

7. Mia Skäringer

Mia Skäringer
Foto: Eero Hannukainen/TT

I sin podcast Skäringer & Mannheimer berättade Mia Skäringer öppet om tiden när hon var utbränd. Det var under turnén med Avig Maria som det hände, och hon beskriver hur hon fick dödsångest och tänkte att det kanske var den här tiden hon fick:

Annons

”Det här låter väldigt hemskt det jag säger nu, nu blir det allvarligt. Men sedan mitt senaste dopp i den utbrändshetsgrytan så smakade jag ju på riktig dödsångest i den här sjukdomsperioden. Min kropp blev så dålig, jag kunde inte andas och hade ont överallt. Vi fick göra diverse undersökningar så vi kunde utesluta allt allvarligt först. Jag fick ju förlamning i ansiktet och sådana här konstiga grejer”, sa Mia Skäringer i ett poddavsnitt från 2017.

Läs mer:

Annons