7 stora inredningstrender vi älskade 2018

27 dec, 2018 
Rostrött, pampasgräs och figuriner. 2018 har bjudit på många nya favoriter i inredningsväg. Här har vi samlat sju av årets största, mest älskade trender.
Annons

Ännu ett år börjar lida mot sitt slut och många passar på att summera det gångna året – och så även vi. I inredningsväg har året bjudit på mycket för alla smaker och många av trenderna har blivit bestående favoriter som kommer hänga med i flera år framöver.

Vi har blickat tillbaka på inredningsåret som gått och samlat våra sju trendfavoriter från 2018. Från pampasgräset till det tonade glaset – här är inredningstrenderna som dominerat under 2018.

1. Pampasgräs

Pampasgräs dominerade bland inredningstrenderna 2018
Foto: Anders Bergstedt Styling: Style by Mouche för Entrance mäkleri

Det torkade pampasgräset seglade upp som den nya trendväxten i svenska hem redan under 2017, men det var under 2018 som den fullkomligt exploderade och syntes till på såväl Hemnet, Instagram som i blomsterbutikerna.

Annons

Med sin fluffiga vita alternativt svagt rosa vippa är den en dekorativ detalj och populärast har varit att styla den minimalistiskt för sig själv i en stor vas eller kruka.

Pampasgräs och jordnära inredning
Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Emma Fischer/Emma Hos för Alvhem/Anna-Kajsa Nylander

2. Sammet i mängder

Sammet i mängder hos Ellos Home
Foto: Ellos Home

Det är ingen tvekan om att det allra populäraste materialet i år har varit den mjuka sammeten som har synts i var och varannan butik och i både möbler och mindre detaljer.

Annons

I år har materialet funnits i alla regnbågens färger och även i mönstrade varianter, vilket har resulterat i att man har kunnat se många olika sätt att styla och tolka materialet i inredningen.

Sammetsstolar och puffar hos House Doctor
Foto: House Doctor

3. Mässing och guldkant

Mässing i massor hos Jotex 2018
Foto: Jotex

Bland metaller har det fortsatt varit mässingen som varit den mest älskade. Borstad eller blank har inte spelat så stor roll, men att det ska vara guldkant på inredningen är det många som har varit överens om.

Annons

Inför 2019 har det dock förutspåtts att vi kommer att tona ner det guldiga till förmån för kallare metaller, men det går utmärkt att blanda både mässing, koppar och krom med varandra om man inte kan välja vilken metall man gillar bäst.

Mässingsdetaljer hos Zara Home
Foto: Zara Home

4. Varma toner

Rosa i mängder hos H&M Home
Foto: H&M Home

Varma färger som rosa, rött och orange har dominerat under hela 2018. I våras var det en ljus pastellrosa färg som syntes överallt och till hösten förvandlades den till en något mer dimmig nyans som fick sällskap av rostrött och gråtonade nyanser av orange och gult.

Annons
Rosa, rostrött och orange är trendiga färger 2018
Foto: Fredric Boukari Styling: Sand för Historiska hem/mäklare: Mattias Lantto

5. Naturnära och beige

Beige och en naturnära färgskala är trendigt 2018
Foto: Alen Cordic Styling: ByBon för Bjurfors/mäklare: Sandra Stals

Värden som tidlöshet, harmoni och att utnyttja det man redan har i inredningen har sakta men säkert spridit sig och vi har blivit intresserade av att gå tillbaka till naturen och hitta en harmoni i hemmet.

Annons

Beige var en av årets trendfärger och tillsammans med den kom andra jordiga toner samt naturnära inredning med naturmaterial som rotting och linne.

jordnära och naturmaterial hos Tine K 2018
Foto: Tine K

6. Tonat glas

Tonade glasvasar hos Marimekko
Foto: Marimekko

2018 satte vi färg på vaser, glas och andra glasföremål i hemmet. De allra trendigaste glasföremålen har gått i alla tänkbara färger och klassiker har börjat erbjudas i såväl klarglas som flertalet olika tonade varianter.

Annons
tonat glas hos H&M Home 2018
Foto: H&M Home

7. Figuriner

Figuriner var trendigt 2018 - här hos Kähler
Foto: Kähler

2018 var figurinernas år och udda, personliga objekt fick ta plats i många hem. De dekorativa figurerna finns i dag i alla tänkbara former och färger – från små marmorstatyetter och vardagsobjekt med ansikten eller djur på till maximalistiska, stora porslinsdjur.

Annons
Figuriner i Ikeas kollektion med Per B Sundberg
Foto: Ikea

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons
Innehåller annonslänkar