7 problematiska låtar som aldrig hade släppts i dag

Robin Thicke Blurred lines.

Dödshot, fördomar och sex utan samtycke. De här låtarna har tvivelaktiga texter och vissa av dem borde aldrig sett dagens ljus.
19 april, 2021
1:01

Efter reklamen: 10 kändisar som kommer från mindre städer

(1:01)

De flesta av oss kanske har dansat till Robin Thickes Blurred Lines eller sjungit högt till Aquas Barbie Girl ett par gånger, men visste du att båda låtarna är rätt problematiska när man lyssnar på exakt vad de handlar om?

Här är låtarna som förmodligen inte hade tagits emot lika bra i dag!

Robin thicke – Blurred lines

När Robin Thickes singel Blurred Lines släpptes 2013 blev den en stor succé men i efterhand är det svårt att förstå varför. Låtraden "I hate these blurred lines - I know you want it, I know you want it. But you're a good girl, the way you grab me, must wanna get nasty" och låten överlag osar inte direkt samtycke.

Aerosmith – Dude looks like a lady

I Aerosmiths klassiker Dude looks like a lady, som även hörs i filmen Mrs. Doubtfire, framställs transkvinnor som personer som klär ut sig bara för att lura heterosexuella män vilket känns allt annat än tolerant.

Beatles – Run for Your Life

Till och med Beatles har gjort en låt som förmodligen inte skulle tas emot med lika öppna armar i dag som då när den kom – år 1965. Anledningen? För att låten handlar om en kille som hotar att döda sin tjej om han ser henne med en annan man. Att låten börjar med "Well, I'd rather see you dead, little girl, than to be with another man" och att refrängen sedan går "You better run for your life if you can, little girl, hide your head in the sand, little girl, catch you with another man — that's the end, little girl."

Eminem – Kim

Låten Kim, skriven av Eminem, består i stort sett av att han skriker om att slå och döda sin fru Kim och borde givetvis aldrig ha sett dagens ljus.

Aqua – Barbie Girl

Sjöng du till Aquas Barbie Girl på 90-talet? Kanske tänkte du att låten handlade om att leka med Barbie-dockor eller att den kändes rolig och fyndig? Sanningen är faktiskt en annan. Texten handlar nämligen om en man som använder en kvinna som ett sexuellt objekt och som kontrollerar henne som att hon är en docka, vilket kanske inte skulle vara fullt lika gångbart i dag.

KATY PERRY – Ur So Gay

Katy Perrys låt Ur so gay var en av de första singlarna som sångerskan släppte på sena 2000-talet och om du lyssnar noga på texten är den homofobisk och problematisk samtidigt som budskapet känns otroligt cringe.

Jamie foxx och t-Pain – Blame It (On the Alcohol)

En låt som handlar om att uppmuntra kvinnor till att dricka till det att de ångrar det de gör känns helt fel. Eller vad sägs om låtraden "Just one more round and you're down, I'll pouring, fill another cup up, feeling on yo butt what? You don't even care now".

Foto: TT

Källa: Buzzfeed