Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

7 kvinnor som ger oss styrka när saker känns nattsvarta

11 feb, 2017 
AvAnaïs González Cruz
De tar till musiken. Gömmer böcker på tunnelbanan och protesterar inför väpnad polis. Dessa 7 kvinnor vägrar låta sig tystas i tider när världens mäktigaste man inte vill något hellre.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det har bara gått några veckor. Men som president har Donald Trump redan stoppat allt federalt bistånd till utländska organisationer som stödjer abort. Omgiven av män skrev han under beslutet som utan tvekan kommer ställa många liv på spel.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas kvinnor av Trumps anti-abortlag

För medborgare från sju muslimska länder rådde under en period inreseförbud till landet. Och den där muren, den har Donald Trump inte heller glömt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Nej. Du är inte ensam om att känna vanmakt över att världens mäktigaste man också är den farligaste. Men mitt i hopplösheten finns även ljus. Starka, inspirerande kvinnor som varje dag kämpar för att vår värld ska bli lite bättre. Oavsett varifrån du kommer. Oavsett din läggning.

Här är några av dem.

Lily Allen

Med en frispråkighet som ibland väcker debatt har sångerskan Lily Allen aldrig hymlat med sitt missnöje mot Donald Trump. Inför den nye presidentens installation skapade Allen en anti-Trump-spellista på Spotify, som bland annat inkluderade hennes egen hitlåt Fuck You.

Annons

Tillsammans med producenten Mark Ronson har hon nu släppt covern Going To A Town, en låt som skrevs av artisten Rufus Wainwright i slutet av George W Bush sista mandatperiod. Videon bildsattes med klipp från protesten Women’s march i London – och den ger oss gåshud. Om du ska se en enda video i dag, se den här.

Mia Skäringer

Älskade, älskade Mia! Ingen sätter ord på våra känslor så väl som skådespelerskan från Kristinehamn. Hennes Facebooksida, där hon smärtsamt ärligt och utan skrupler skriver om psykisk ohälsa, feminism och politik, har blivit en bibel för oss.

Mias senaste inlägg efter Donald Trumps installation har redan delats över 11 000 gånger på Facebook – tänk om vi hade haft henne som president istället!

Annons

Och den här kvällen går solen tyvärr ner över min vrede. En avskyvärd installation i vita huset, ett inslag om kurser för att kunna föda barn i bil när förlossningsavdelningar läggs ner. Inslag om kommuner som inte hjälper till att skydda kvinnor som utsatts för misshandel.

Jag tänker. Om jag vore en Gud så skulle jag överväga att lyfta kvinnan från vår jord en stund och lägga henne i pjamasfickan under mitt hjärta. Där skulle hon få vaggas runt till ljudet av min puls, så som hon själv burit livet och kommit med trösten till andra. Där skulle hon få vila tills världen gjort sig förtjänt av sin kvinna igen.

Mia Skäringer sätter ord på våra känslor.
Mia Skäringer sätter ord på våra känslor.

LÄS OCKSÅ: 7 gånger Mia Skäringer varit brutalt ärlig och så älskvärd

Michelle Obama

Hennes åtta år i Vita huset må vara över, men för oss kommer hon alltid att vara FLOTUS. Under sin tid som presidentfru har Michelle Obama kämpat hårt för unga tjejers och kvinnors rättigheter, bland annat med sitt omfattande arbete i organisationerna Let Girls Learn och United State of Women.

Annons

Och vem kan glömma hennes klockrena svar på Donald Trumps sexism under höstens valkampanj?

– When they go low, we go high.

WORD, Michelle.

michelle

LÄS OCKSÅ: Michelle Obamas tal om Trumps sexistiska uttalanden är anmärkningsvärt bra

Leshia Evans

Polisens brutala dödsskjutningar av afroamerikaner ledde till stora protester runt om i USA under 2016. Småbarnsmamman och sjuksköterskan Leshia Evans, 28, var en av många som deltog i demonstrationerna under parollen Black Lives Matter. Alldeles ensam ställde hon sig mitt framför ledet av kravallutrustad polis och vägrade flytta på sig.

Bilden som då togs på Evans spås redan bli ikonisk – en stark symbol för kampen mot den växande rasismen i landet. Bara sekunder efter att den togs greps hon av polis.

Meryl Streep

Under årets Golden Globe-gala tilldelades Meryl Streep hederspriset Cecil B. DeMille för sina insatser i filmbranschen. Tacktalet skådespelerskan sedan gav påverkade många starkt.

Annons

I drygt fem minuter ifrågasatte hon de kontroversiella uttalanden som Donald Trump gjort under höstens valkampanj och belyste vikten av att vi nu visar respekt och kärlek till våra medmänniskor, oavsett ursprung.

Talet avslutades med ett citat från den framlidna Carrie Fishers karaktär i Star Wars:

– Ta ditt brustna hjärta och gör konst av det, som min vän prinsessan Leia en gång sa till mig.

Applåder, Meryl.

Stina Wollter

Under hashtaggen #stinawollterdansarförlivet har konstnären Stina Wollter förenat och inspirerat tusentals kvinnor med sina kroppsbejakande klipp.

I samband med Women’s March publicerade Stina en video av en nakenpromenad i ett prunkande grönt Sverige. Över 90 000 har nu tagit del av inläggets starka budskap:

Annons

Till alla som kämpade, protesterade, mördades, trakasserades, skadades och uteslöts, men som fortfarande står där. Deras närvaro gav mig mina rättigheter som kvinna … Jag må gå ensam i den här lilla videon, men det står miljoner bakom, framför och bredvid mig … Tack. Varje dag ska vi marschera.

LÄS OCKSÅ: 2016 – året då kroppsaktivismen regerade på internet

Emma Watson

Skådespelerskan Emma Watson är en av de starkaste unga rösterna inom feminismen. 2014 valdes hon till ambassadör för FN:s jämställdhetsorgan UN Women och nu har hon lagt skådespeleriet åt sidan i ett år för att plugga just feminism.

Annons

Förra året startade Emma även den feministiska bokklubben Our Shared Shelf via Goodreads, där hon kontinuerligt väljer böcker på temat.

När Donald Trump valdes till president gav hon sig ut i Londons tunnelbana för att lägga ut exemplar av rättsaktivisten Maya Angelous biografi Mom & Me & Mom till resenärerna. Efter valet blev New Yorks tunnelbana nästa anhalt för Emma – en enkel, men viktig gest som nu hyllas världen över.

LÄS OCKSÅ: Designern Ida Klamborn avslöjar sina favoritfeminister

Annons