Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

7 kända kvinnor som utsatts för misshandel – här är deras egna ord

01 apr, 2019 
AvEmma Castman
Varje år utsätts tusentals kvinnor i Sverige för våld i nära relationer, och SVT-dokumentären om Josefin Nilsson har satt ljus på vilka fruktansvärda konsekvenser det kan få. Här är sju svenska kändisar som har valt att berätta om sina erfarenheter av psykisk och fysisk misshandel.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Sedan den hjärtskärande dokumentären om Josefin Nilssons liv släpptes på SVT har debatten om mäns våld mot kvinnor blossat upp ordentligt. Varje år utsätts tusentals kvinnor för våld i nära relationer, och enligt Brottsförebyggande rådet mördas en kvinna var fjärde vecka av en man hon haft en nära relation med. Mörka siffror som visar på ett allvarligt samhällsproblem.

Här listar vi sju kända svenska kvinnor som utsatts för våld i nära relationer och som valt att berätta om det öppet – i hopp om att det ska hjälpa andra:

1. Ellen Bergström

Ellen Bergström om misshandeln
Foto: Eero Hannukainen/TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Det var när skådespelaren och tv-profilen Ellen Bergström gästade podcasten Nemo möter en vän för drygt ett och ett halvt år sedan som hon för första gången berättade om att hon blivit misshandlad av en av sina tidigare pojkvänner. I ett öppet inlägg på sitt Instagramkonto skrev hon sen om misshandeln hon utsattes för. ”För drygt 3 år sedan satt jag ihopkurad mot väggen, darrade i total chock och såg rätt in i hans svarta ögon. Mannen jag älskade fick mig att vråla efter hjälp från någon annan. Jag har aldrig varit så rädd i mitt liv som jag var då, men också varit rädd i efterhand för att prata om det. Jag har velat. Oh, vad jag har velat. När jag sett hans jävla glada fejs. Hur unga tjejer DÖR för hur snygg han är. Jag har velat skrika!!!”, skrev hon bland annat.

2. Dominika Peczynski

Dominika Peczynski om misshandeln
Foto: Eero Hannukainen/TT

I en intervju med Amelia 2017 berättade entreprenören och före detta Army of Lovers-medlemmen Dominika Peczynski att hon blev utsatt för misshandel av sin ungdomskärlek. Ett förhållande som kunde ha kostat henne livet: ”En gång när han hade skurit mig med kniv lyckades jag ta mig ut på gatan i bara trosorna, och ringde polisen från en telefonkiosk. De skjutsade hem mig, och jag gjorde en anmälan som jag senare drog tillbaka av rädsla för repressalier.”

Annons

I intervjun berättar Dominika Peczynski också om hur hon planerade sin flykt in i minsta detalj, och att det hon utsatts för tagit väldigt lång tid att läka från: ”Den här relationen har skadat mig på så många sätt vad gäller tillit, rädsla och förtroende. Jag är 46 år nu, och det här är första gången jag bor ihop med någon utan att ha känslan i bakhuvudet att jag måste dra snart.”

3. Sara Varga

Sara Varga om misshandeln
Foto: Eero Hannukainen/TT

2011 gjorde Sara Varga succé med låten Spring för livet. Texten handlar om att lämna en relation där man utsatts för misshandel, men huruvida hon sjöng om något självupplevt eller inte var Sara Varga till en början förtegen om. I ett blogginlägg med rubriken ”Nu är det nog” valde sångerskan till slut att berätta sin historia. Hon skrev bland annat: ”Jag levde förr i tiden ihop med en kille, som var allt annat än snäll. Men jag var kär, till en början så jag såg mellan fingrarna med väldigt många saker och ”stod ut”. Han slog aldrig mig, men det finns tusen andra sätt att göra en människa illa, kränka och skada någon väldigt illa psykiskt. Det gjorde han. På alla sätt och vis”.

Annons

Sara Varga skrev också om hur den hårda tiden tog på hennes mående: ”Jag blev så olycklig och deprimerad att jag inte orkade leva längre under en tid, något han tyckte var en bra idé och uppmuntrade det hela och sa att jag gjorde mig bättre som död”.

4. Carolina Gynning

Carolina Gynning om misshandeln
Foto: Karin Törnblom/TT

Konstnären och tv-personligheten Carolina Gynning blev upptäckt av en modellscout redan som 16-åring och efter gymnasiet blev modellandet hennes arbete på heltid. I flera intervjuer har Carolina Gynning berättat om modellvärldens baksida, om utnyttjandet av unga tjejer, droger och våldsamma män. I en intervju med Expressen 2007 berättade Carolina Gynning också att hon blivit slagen av flera av de män hon haft en relation med och att hon bland annat blivit sparkad på när hon legat på golvet: ”Man stänger av sig själv och tänker att det kanske inte var så farligt. Jag undrar om jag verkligen varit kär. Mina förhållanden har varit passionerade och fantastiska på sina sätt, men det har alltid funnits något destruktivt där också.”

5. Magdalena Graaf

Magdalena Graaf om misshandeln
Foto: Karin Törnblom/TT

I boken Det ska bli ett sant nöje att döda dig berättar Magdalena Graaf om den man hon träffade som tonåring, och som hon som nittonåring sedan fick barn med. Ett förhållande som till en början utgjordes av ungdomlig familjelycka, men som snabbt förvandlandes till en plågsam vardag kantad av misshandel och fullständig terror. Till slut tvingades Magdalena Graaf att fly och få skyddad identitet för att inte bli ihjälslagen av pappan till hennes son, och i boken berättar hon att ett pris till och med sattes på hennes huvud i den undre världen.

Annons

I samband med boksläppet för drygt 13 år sedan sa Magdalena Graaf till Aftonbladet att det absolut värsta med förhållandet var den psykiska nedbrytningen: ”Det värsta var inte slagen och det fysiska våldet utan den mentala terrorn. Känslan av att vara värdelös. Allt pendlande upp och ner och maktlösheten över att inte kunna göra något åt det själv.”

6. Anja Lundqvist

Anja Lundqvist om misshandeln
Foto: Stina Stjernkvist/TT

2017 berättade skådespelaren Anja Lundqvist för Amelia om hur hon kämpat sig ur ett livsfarligt förhållande och om hur den psykiska misshandeln sakta bröt ner henne: ”En gång när vi var i stan och jag hade glömt hans tandborste började han skälla ut mig. Han bröt upp min arm, kastade mig mot en vägg och väste ”Jävla as, du bryr dig inte om mig”. Och jag tog såklart på mig skulden. För vid det här laget trodde jag ju på honom, jag trodde att jag var värdelös.”

Annons

I samma intervju berättar Anja Lundqvist att gränsen gick när hennes pojkvän tog tag i hennes strupe så att hon inte kunde andas och tryckte upp henne mot kaklet: ”Jag blev så jädra rädd. Vi har alla olika gränser, men där gick min, för den typen av våld var främmande för mig. Så jag gick till slut, men det var också det enda jag gjorde. Att polisanmäla honom för misshandel och hot fanns inte i min värld.”

7. Amelia Adamo

Amelia Adamo om misshandeln
Foto: Eero Hannukainen/TT

Mediaprofilen Amelia Adamo har vid ett par tillfällen berättat om att hon misshandlades av en man som hon levde med när hon var yngre. Som för många andra började relationen med kärlek, men övergick i fysiskt våld. Det var först när han drog kniv mot henne som hon bestämde sig för att lämna honom på riktigt. I en intervju med Aftonbladet berättar Amelia Adamo om att det där och då var otänkbart för henne att söka hjälp någonstans, men att hon hoppas att hon hade tänkt annorlunda om det skett i dag: ”Tanken att jag skulle gå någonstans med det här föresvävade mig överhuvudtaget inte. Det här var inte någonting som någon annan visste. Lösningen är alltid att gå, om man som vuxen kvinna kan det, i min situation var det det enda valet jag hade.”

Annons

Utsatt för misshandel? Här kan du få hjälp

Är du själv utsatt för misshandel? Första steget är att våga berätta för någon. Kom också ihåg att dokumentera dina skador – och sök hjälp. Kvinnofridslinjen når du på 020–505050 och de har öppet dygnet runt. Här kan du hitta din närmaste kvinnojour, och här finns en lista över andra aktörer som stöttar och arbetar för kvinnors rätt.

Läs mer:

Efter dokumentären om Josefin Nilsson – nu höjs rösterna

Lena Bivner om den psykiska misshandeln: ”Kärleken blev ett helvete”

Amber Heard i stark kampanj om kvinnomisshandel som alla borde se: ”Du är inte ensam”

Annons