Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

7 inredningsmissar i köket – och hur du löser dem

26 nov, 2018 
Köket är till för matlagning, middagar och umgänge. Trots det förbiser vi ofta inredningen i det välanvända rummet. Här är inredningsmissarna du vill undvika i köket – och tips på hur du löser dem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Slipp klädstolen – 7 snygga knep att ta till iställetBrand logo
Slipp klädstolen – 7 snygga knep att ta till istället

Ett kök där god mat och mysiga stunder kombineras är en dröm för många. Men inredningsmissar kan dra ner både mysfaktorn samt stilkänslan i köket.

Boven är ofta att man helt enkelt glömmer bort att satsa på inredningen, men problemet kan även vara det omvända, vilket också sätter käppar i hjulen hemma. Det handlar dock sällan om att man behöver renovera köket för att få till känslan man önskar, det mesta är enkelt att lösa bara man lägger lite tid, energi och kärlek på sitt kök.

Prioritera inredningen i köket – här är sju missar samt tips på hur du löser dem:

Miss 1: Du sätter inte funktionalitet först

Kanske inte den vanligaste missen, men om du sätter inredningen främst och helt glömmer bort att köket också ska vara praktiskt kommer intrycket inte att bli så bra som du antagligen hoppades på. Funktionalitet och ett snyggt intryck går nämligen hand i hand.

Tips: Kombinera funktionalitet och stil genom att tänka efter före. Älskar du öppna hyllplan? Kombinera dem med sluten förvaring för att kunna gömma undan det du inte använder lika ofta och slippa damm. Visa istället enbart upp favoriterna på de öppna hyllplanen.

Annons

Det går även att vässa funktionaliteten i kökets detaljer i efterhand, oavsett om det handlar om en burk för stekspadarna, en hållare för disktrasan eller några krokar på väggen.

Kombinera olika typer av förvaring för ett snyggt och praktiskt kök
Kombinera olika typer av förvaring för ett snyggt och praktiskt kök. Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Miss 2: Du glömmer stylingen

En å andra sidan något vanligare inredningsmiss i köket är att man helt glömmer bort stylingen och att det faktiskt går att inreda ett kök. Det kan lätt hända att det enbart blir fokus på funktionalitet, vitvaror och köksmaskiner – vilket skapar ett något oinspirerat och sterilt intryck.

Tips: Skapa den ombonade känslan i köket med några väl valda detaljer. Det kan vara en matta som mjukar upp, en poster som tillför färg eller några utstickande detaljer som bryter av det enfärgade köket och skapar en personlig, stilfull mix.

Detaljerna gör mycket för intrycket i köket
Dekorera köket med personliga detaljer för ett snyggt, genomtänkt intryck. Foto: Anders Bergstedt Styling: Elli Roshandel för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Miss 3: Köket har dålig belysning

Bra belysning i köket är nödvändigt för att kunna laga mat oavsett årstid och tid på dygnet. Därför gäller det att ha fler ljuskällor än bara en taklampa.

Annons

Tips: Sätt in spotlights eller LED-ljuslister ovanför arbetsbänken för att få tillräckligt med ljus på arbetsytorna och i varje vrå av köket. Ett knep för att försäkra sig om att köket känns mysigt trots mängden ljus är att ha en dimmer-funktion på taklampan och att se till att ljuskällorna är varma. Addera även några levande ljus för att ibland kunna göra middag i en mer romantisk miljö.

Belysning är viktigt i köket, här hos Ballingslöv
Se till att ha tillräckligt många ljuskällor i köket. Foto: Ballingslöv

Miss 4: Du har inga sittplatser

Köket blir ofta det rum man umgås i med både familj och vänner när maten tillagas. För att göra stunderna i köket trivsamma är en sittplats ett smart val.

Tips: Addera några barstolar vid köksön alternativt ställ in ett litet frukostbord med en stol eller två i köket. Eller varför inte placera en bänk i köket och på så vis kombinera sittplats och förvaring i ett? Dessutom höjer det garanterat mysfaktorn om du kombinerar bänken med mjuka textilier.

Lägg till en sittplats i köket för en mysigare inredning
En bänk med mjuka textilier och ett litet bord gör mycket för intrycket! Foto: Anders Bergstedt Styling: Joanna Bagge/Kvart Interiör för Ahre

Miss 5: Saker är på fel plats

Måste du hela tiden gå och fram och tillbaka mellan kökets olika skåp och lådor? Då har det troligen skett en eller annan miss när du valde var du ville förvara allt i köket. Om du har kaffekokaren på ett ställe ska du helst ha kaffefilter eller kapslar, mått, socker och dylikt på högst en armlängds avstånd.

Annons

Tips: Ofta väljer vi var vi ska förvara alla våra köksattiraljer så fort vi flyttar in i en bostad och inte när vi faktiskt boat in oss och upptäckt hur vi använder våra köksytor. Glöm hur det borde vara och låt inte sakerna ligga kvar på en plats som inte är optimal för dig. Organisera istället om enligt hur du faktiskt använder ditt kök i vardagen.

Välplanerat kök i rostfritt
Kastruller och slevar bör vara placerade nära spisen för en smidig vardag. Foto: Fredric Boukari Styling: Sand för Historiska Hem/mäklare: Mattias Lantto

Miss 6: Du har ingen arbetsyta

Känns det som att du inte har någon arbetsyta i köket? Det kan ofta bero på att den befintliga ytan är belamrad med allt från vattenkokare och mixer till stora fat med kryddor, flaskor och liknande – små saker som, när de är flera, snabbt tar upp mycket värdefull yta.

Annons

Tips: Låt enbart det du använder på daglig basis stå framme på köksbänken tillsammans med några få inredningsdetaljer. Ställ in resten i skåpen och lådorna istället. Ont om förvaring? Ställ in en serveringsvagn och låt dina prylar, kryddor och flaskor stå på den istället – både snyggt och praktiskt!

Låt bara det nödvändiga och det som fixar stilen stå på köksbänken.
Låt bara det nödvändiga och det som höjer stilkänslan stå på köksbänken. Foto: Marcus Stork Inredning: Zaba Fröberg för Alexander White/mäklare: Anna Herin

Miss 7: Du inreder enligt trender i för stor skala

Trender kommer och går och är till för att inspirera, snarare än att följas slaviskt. Ifall man inreder enligt trender jämt blir det både ohållbart och rörigt i inredningen – allt kan inte passa hemma hos alla.

Exempelvis har vacker carraramarmor länge varit på modet, men det är ett material som kräver försiktighet och omvårdnad för att hålla sig fint, vilket inte gör det ultimat i köket med mycket spill och liv.

Annons

Tips: Ifall du blir förtjust i en ny kökstrend behöver du inte förändra hela köket eller byta ut kökets större delar för att få in trenden, små detaljer kan räcka för rätt känsla.

Satsa på en klassisk stil du vet att du kommer vilja ha i flera år framöver för att slippa byta ut fullt fungerande bänkskivor, stommar och luckor – oavsett om det är en marmorskiva, vita luckor eller något annat som är det klassiska alternativet för just dig.

Tidlöst vitt kök från Ikea
Satsa på ett tidlöst kök som passar för ditt hem. Foto: Ikea

Läs mer:

9 vanliga inredningsmissar – som går att fixa på nolltid

Vanligaste inredningsmissarna i sovrummet – så undviker du dem

5 missar som sänker intrycket i badrummet – så undviker du dem

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons