Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

7 gånger Mia Skäringer varit brutalt ärlig – och så älskvärd

04 okt, 2016 
AvJoel Linde
Mia Skäringer då gånger hon varit ärlig och älskvärd
Mia Skäringer är i dag en av Sveriges mest älskade skådespelare, och det är långt ifrån enbart tack vare hennes fantastiska rolltolkningar. Hon är även en stark samhällsdebattör som kämpar mot ohälsosamma ideal och kvinnoförtryck.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Många av oss känner Mia Skäringer bäst som Anna i Solsidan. Där roar hon oss med sin ärlighet och sitt sätt att se igenom det tillgjorda livet i ett av Sveriges mest extravaganta områden.

Och tittar vi längre tillbaka på Mias cv är det lätt att se att hennes roll som enkel sanningssägare och befriare från samhällets alla måsten går igen, gång efter gång.

7 bra saker Mia Skäringer sagt och gjort

1. Hon säger det många av oss känner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Det är inte alltid lätt att vara sig själv, fullt ut, när vi känner ett press utifrån att vara på ett visst sätt. Den känslan färgar i princip allt Mia Skäringer gör. Läs bara hur hon presenterar sig på sin egen hemsida:

”Egentligen heter jag Maria Skäringer. Mia var mitt smeknamn som barn. Lite mjukt och runt. Som en frukt. Könlös. Och innan jag hann återerövra mitt fullständiga namn blev jag Mia med hela Sverige. Jag tycker om att tilltalas som den Maria jag är. Fullständig i min ofullständighet. Rolig, sorglig, skör och stark. Jag tycker om att vara människa och jag tycker mer och mer om att vara mig själv.”

Annons

2. Hon påtalar det bisarra i kroppshetsen över kvinnor – för 20 år sedan…

Mia Skäringer började synas på tv i Sverige redan på 90-talet, då hon bland annat gjorde ståuppkomedi i programmet ”Släng dig i väggen”. Även då handlade hennes framträdanden ofta om att vi måste få vara oss själva.

3. … och gör ett otroligt träffande nummer av det i sin föreställning långt senare

4. Hon röt ifrån när en man var odräglig mot hennes kollega

Annons

5. När hon skrev träffsäkert om vår strävan efter att uppfattas som perfekta

6. När hon synar skitsnacket

Annons

Ju mer vi ser av Mia Skäringer desto fler likheter ser vi mellan hennes karaktär Anna Svensson i Solsidan är mycket som hon själv. Precis som Mia har Anna inga problem med att säga som det är.

7. När hon skrev känslosamt om sin utmattning

Den 1 september kom beskedet att Mia Skäringer sjukskrivit sig till följd av utmattningssyndrom. En månad senare skrev hon en stark text om känslan som fått tiotusentals reaktioner.

Mer om Mia Skäringer:

Mia Skäringer hyllas för sitt inlägg om utbrändhet – läs texten här

Mia Skäringers brutal-ärliga facebookinlägg hyllas av tusentals

Mia Skäringer skriver enormt starkt inlägg om våldtäkt och sexuella kränkningar

Bild: Mathias Otterberg/Wikipedia

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons