Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

7 fina jultrender – enligt våra danska favoriter

30 okt, 2018 
En dämpad färgpalett, en avskalad helhet och detaljer som fångar ögat. Vi hämtar gärna inredningsinspiration från vårt grannland i söder – och så även i jul. Här guidar vi dig till de danska trenderna och hur du tolkar dem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
12 TIPS: Så skapar du en mysig julstämning – klassiskt julpyntBrand logo
12 TIPS: Så skapar du en mysig julstämning – klassiskt julpynt

Dansk design är populärt långt utanför landets gränser tack vare sin karakteristiskt svala, skandinaviska stil – och vi inspireras gärna av våra grannars snygga inredningsstil oberoende av säsong.

Broste Copenhagen, Tine K Home, House Doctor och Ferm Living är danska designfavoriter hos många och så även hos oss. Därför har vi detaljstuderat deras julkollektioner för att inspireras av den vackra, danska julen. I år är den avskalad och sparsmakad – gärna med en rustik touch och alltid med väl valda detaljer.

Här är sju fina sätt att tolka den danska julens trender 2018:

Trend 1: Plocka in naturen i jul

Naturmaterial och inspiration från naturen hos Broste Copenhagen julen 2018
Foto: Broste Copenhagen

I år vill vi plocka in naturens skönhet även i hemmet. Från grönskande detaljer som granris och rumsgranar till julgranspynt, dekorationer och ljus i form av kottar, granar och skogens djur – naturen ska vara närvarande i våra hem i jul.

Annons

Ett annat sätt att tolka trenden är att satsa på fina naturmaterial som bland annat syns i julgransdekorationer i papper och detaljer i obehandlat trä.

Naturmaterial och inspiration från skogen är trendigt jul – här hos House Doctor och Broste
Foto: House Doctor, Broste Copenhagen

Trend 2: Satsa på dämpade toner

Mörka nyanser av rött hos danska Broste Copenhagen
Foto: Broste Copenhagen

Den danska julen är långt ifrån den klassiskt julröda med tillhörande tomtar. Färgpaletten är istället dämpad med dova nyanser av rött, blått och grönt som ljusas upp med små färgklickar i nyanser av isblått och sval ljusrosa.

Annons

Kulörerna kombineras med grått, vitt, brunt och mycket svärta i detaljerna, vilket bidrar till en dämpad, stämningsfull helhet i hemmet.

Dova färger dominerar hos danska märken i jul
Foto: Broste Copenhagen, Ferm Living

Trend 3: Låt dekorativa ljus fånga ögat

ljuskrona med julgransdekorationer hos House Doctor julen 2018
Foto: House Doctor

I jul låter vi gärna ljuset vara pricken över i:et när det gäller inredningen. Hos de danska designvarumärkena får julens ljus fånga ögat med hjälp av stilrena ljusstakar och lite DIY-knep.

Annons

Häng upp ljusstaken och dekorera med julgranspynt, skapa ett stilleben med dekorationer och ljushållare på soffbordet eller satsa på annorlunda stearinljus och ljusstakar som sticker ut från den övriga inredningen. Det är bara fantasin som sätter gränser – och det behöver inte vara svårt!

Ljusstakar som fångar ögat hos danska House Doctor och Ferm Living
Foto: House Doctor, Ferm Living

Trend 4: Dekorera med mässingsdetaljer i jul

Mässingsdetaljer är trendigt hos danska House Doctor i jul
Foto: House Doctor

Det finns som vanligt både mässing och silver i årets julkollektioner, men det är helt klart mässing som är den starkast lysande stjärnan i år.

Annons

Från ljusstakar och julgranspynt till dekorationer och bestick – mässingsdetaljerna sätter guldkant på helgen och bidrar till en varmare känsla i den dova, mörka inredningen.

Mässingdetaljer till julen från danska Broste och Ferm Living
Foto: Broste Copenhagen, Ferm Living

Trend 5: Prova trendigt tonat glas

Julgransdekorationer i tonat glas från Tine K Home
Foto: Tine K Home

En trend som går hand i hand med den avskalade, nordiska minimalismen är det tonade glaset. Tonat glas ger ett skirt, elegant intryck och passar på det dukade bordet, i granen och som en subtil färgklick i form av en vas.

Annons

Om du är ute efter en stilren, skandinavisk känsla i granen kan du med fördel dekorera julgranen med vackra julgranskulor i tonat glas.

Tonat glas från Tine K julen 2018
Foto: Tine K Home

Trend 6: Inred med en rumsgran

rumsgranen är trendig i jul – här hos danska Ferm Living
Foto: Ferm Living

Den lilla gröna rumsgranen är populär i år – åtminstone om vi ska tro de danska varumärkenas julinteriörer. Rumsgranen passar dessutom in oavsett hur du bor eller väljer att dekorera.

Annons

Komplettera den stora granen med en liten vän, placera flera rumsgranar i hemmets olika rum eller gläds över att du får plats med en liten gran i den lilla lägenheten. Dekorera rumsgranen helt enligt eget tycke – eller lämna den avskalad utan några dekorationer om du så vill.

små rumsgranar passar i alla hemmets rum
Foto: House Doctor, Ferm Living

Trend 7: Dekorera med stjärnor

Dekorativ stjärna från danska Tine K Home
Foto: Tine K Home

Bland figurer och former är det stjärnans år i år. Stjärnor syns därför i julinredningarna i betydligt fler former än den klassiska adventsstjärnan – i år finns stjärnorna som kransar, julgranspynt och diverse dekorationer.

Annons

Fördelen med den trendiga stjärnan är att den står sig som fin inredningsdetalj även resten av vintern när julen har städats ut ur hemmet.

stjärnor är trendigt i inredningen hos våra danska favoriter i jul
Foto: Broste Copenhagen, House Doctor

Läs också:

Här är butikskedjornas julkollektioner 2018

Inred med ljusslingor – 11 idéer och shoppingtips

Shoppingtips: 15 stora julstjärnor att hänga i fönstret

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons