6 vanliga misstag nästan alla gör när vi tvättar kläder

6 vanliga misstag nästan alla gör när vi tvättar kläder

Att tvätta i tvättmaskin kan te sig som en baggis, men MÅNGA gör de här misstagen som i värsta fall kan förstöra kläderna.
12 oktober, 2016

Vill du inte ens tänka på hur många tröjor du har krympt genom åren eller hur många tröjor som blivit noppiga helt i onödan? Kanske gör du något av de här 6 vanliga misstagen i tvättstugan. Gå igenom listan och se vilka saker du kan göra ändring på redan i dag och se fram emot snygga och fräscha kläder längre.

1. Du använder för mycket sköljmedel

Känns dina kläder lite sladdriga och som om de inte blivit helt ursköljda? Då använder du sannolikt för mycket sköljmedel. Läs noga på förpackningen hur mycket du ska använda och överdosera inte.

2. Du torktumlar ALLT

Torktumlare är fantastiska när vi vill få jobbet snabbt gjort, men inte alla plagg är lämpade att stoppa i torktumlaren utan kan krympa eller i värsta fall bli helt förstörda. Kolla noga tvättråden innan du stoppar in textilier i torktumlaren.

3. Du bryr dig inte om att handtvätta vissa plagg…

…som ylle, det materialet är i princip uteslutande menat att handtvättas. De flesta moderna tvättmaskiner har ett tvättprogram för ylle men om du vill vara helt på den säkra sidan bör du kavla upp ärmarna och rengöra på det gamla goda viset – för hand.

4. Du slarvar med färgsortering

Det kan låta som en banal sak, men många slarvar faktiskt med det som nästan är grundregeln inom tvätt – att separera kläderna efter dess färger ifrån varandra. Gör som regel att bara tvätta vitt med vitt och så vidare framöver, skillnaden i resultatet är faktiskt STOR.

5. Du skadar saker på klädstrecket

Om du låter saker torka på tvättlina är det stor risk att du skadar plaggen. Många plagg behåller passformen bättre om de får plantorka.

6. Du tvättar jeans för ofta

Jeans tillhör de klädesplagg som mår bäst av att inte tvättas alltför ofta. Om du slänger dina i maskinen varje gång du använt dem sliter du på färgen och risken är att de tänjer ut sig alltför snabbt.

LÄS OCKSÅ:

Nina Campionis favoriter för hemmet

Så tvättar du ansiktet på rätt sätt

12 vanliga tvättmissar som förstör våra kläder

Artikel av: Allers