6 saker du aldrig ska göra med dina pengar – trots att andra gör det

Här är råden för hur du bäst hanterar din ekonomi.

Drömmer du om att bli rik? Eller kanske om att åtminstone ha en bra buffert på sparkontot och kunna unna dig ibland? Då ska du undvika att göra följande sex saker med dina pengar.
04 september, 2017

Hur man bäst förvarar och ökar sina pengar råder det delade åsikter om, vilket kan göra det lätt att bara följa strömmen istället för att sätta sig in i hur man gör när man placerar och investerar klokt. Men det finns en del råd som de flesta finansiella rådgivare håller med om när det kommer till privatekonomi. Här följer sex saker du inte ska göra med dina pengar, trots att andra i din omgivning gör det.

1. Att strunta i att investera

Många kan backa från att investera eftersom de känner att de inte har tillräckligt kunskap eller medel för att göra det och är rädda för att förlora sina pengar om börsen går ner. Men om börsen går ner, så går den också upp. ”Över tid lönar det sig mer att vara på börsen än att hålla sig utanför”, säger finansiella planeraren Michael Solari till Business Insider Nordic.

2. Att spara på ett sparkonto

Istället för att investera väljer många traditionella sparkonton som ger ingen eller minimal ränta. Använd sparkontot för att ha en rejäl buffert för oförutsedda utgifter och flytta sedan resterande pengar till andra sparformer som ger en högre avkastning på sikt, menar finansiella planeraren Mary Beth Storjohann.

3. Att inte betala av studielånet

Ju längre du väntar med att betala av studielånet, desto mer ränta behöver du betala. Därför är det vettigt att börja betala av lånet i tid när ekonomin ger möjlighet för det.

4. Att köpa en bostad som en investering

På Stockholms bostadsmarknad kan det verka som om en bostad är en bra investering, men det finns ingen garanti för det i det långa loppet. ”Ett hem är ett bruksföremål, inte en investering” säger finansiella rådgivaren Eric Roberge till Business Insider Nordic. Köp en bostad för att du först och främst behöver ett hem – inte en investering.

5. Att leva över dina tillgångar och inte öka sparandet

När karriären tar fart och lönen ökar kan lockelsen att även börja spendera betydligt mer infinna sig. Se upp för att börja leva över dina tillgångar och försumma sparandet. En enkel tumregel kan vara att alltid spara en viss procentsats av lönen istället för en bestämd summa, då ökar ditt sparande naturligt när din lön ökar.

6. Att betala för finansiell rådgivning

Många som vill börja investera betalar dyrt för finansiell rådgivning istället för att själva läsa på och göra jobbet. Enligt John C. Bogle, grundare av investmentbolaget Vanguard Mutual Fund Group, behöver det inte vara komplicerat att investera. Han menar att det bästa sättet för en vanlig person att tjäna pengar på börsen är att investera i passiva indexfonder, som är relativt billiga och sprider riskerna.

Källor: Business Insider Nordic, Veckans Affärer

Läs mer:

5 saker du lägger pengar på som hindrar dig från att bli rik

7 smarta Google-knep som sparar dig tid och pengar på resan

Så mycket kostar mensen dig – och det här hade du kunnat göra istället för pengarna