Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

6 karriärråd som hjälper dig att blomstra på jobbet 2019

27 dec, 2018 
AvEmma Castman
Utvecklas på jobbet och få ditt drömjobb
Vill du ta nästa steg i karriären men är osäker på hur du ska gå tillväga? Här är sex tips på enkla handlingar som får dig att växa på jobbet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Våga vägra skvaller

Ingen vill associeras till att vara en skvallerbytta. Speciellt inte på jobbet. Ändå är det lätt hänt att vi rycks med i struntpratandet och tisslar och tasslar om människor i vår närhet. Men stopp och belägg. Vill du ta nästa steg i karriären är det inte okej att ödsla tid på att skvallra. För det första gör det dig till en mindre härlig människa – och för det andra vet du aldrig vilka personer som kommer ha inflytande på din karriär framöver.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vet de om att du brukar prata strunt vid kaffemaskinen – eller ännu värre, vet de om att du har skvallrat om dem – kan dina chanser till en eventuell befordran minska rejält.

2. Lätta på ditt hjärta

Att lätta på sitt hjärta är inte det samma som att skvallra – så länge du gör det på rätt sätt. Känner du dig orättvist behandlad eller obekväm i en situation måste du säga till. Men gör det på ett professionellt sätt och säg det till personen det berör. Hjälper inte det kan du prata med din chef eller rådfråga facket. Att föra en öppen och ärlig dialog skapar en tryggare arbetsplats – vilket gör det enklare att leverera och utvecklas.

Annons

3. Visualisera, observera och öva

Just nu kanske du känner att jobbet du drömmer om är utom räckhåll. Och visst, så kan det vara – men det är nu. Visualisera dig på ditt drömjobb och hitta någon på din arbetsplats som befinner sig där du har som mål att vara. Observera hur hen beter sig och arbetar, samtidigt som du övar på att anamma det i praktiken. Vill du på riktigt visa framfötterna kan du be om att få äta lunch med personen i fråga. Berätta om dina mål i karriären och be om tips och råd för att nå dit. Kanske kan hen bli din mentor? Mod och affärer går hand i hand.

4. Bli chef över din chef

Det är dina chefer och arbetsledares uppgift att styra dig i ditt arbete – men för att ta nästa steg i karriären måste du kunna göra detsamma mot dem. Du kan nämligen dra stor nytta av att veta hur din chef tänker affärsmässigt och strategiskt. I slutändan handlar det mesta om taktik, och då måste du försöka ligga steget före. Kan du manövrera det här, utan manipulation, har du möjligheten att gå hur långt som helst.

Annons

5. Ta vara på tiden och prioritera den rätt

För att nå framgång måste vi lära oss att prioritera vår tid. Alla har 24 timmar på sitt dygn och det går inte att bara gå efter magkänslan och göra sådant som känns kul för stunden. Ibland kommer du vakna upp trött och hängig, men det får inte stoppa dig från att gå till jobbet och leverera. Fokusera på det som verkligen är viktigt när du arbetar och se till att återhämta dig när du är ledig. Du maximerar din potential genom att känna att det du gör bär på mening. Framgång handlar om engagemang och entusiasm.

6. Utöka ditt nätverk

Många poängterar vikten av ett brett och starkt nätverk för att lyckas i karriären. Och det är inte för inte – ett brett kontaktnät kan på riktigt ta dig långt. Här handlar det om att inte bli bekväm och att aldrig sluta vara nyfiken på andra människor. Du vet aldrig vilka relationer som kommer vara av betydelse i framtiden. Så – skapa kontakter genom mingel och evenemang eller i lunchrummet på jobbet. Det här är både roligt och nyttigt.

Läs mer:

Sugen på att plugga vidare? Här finns jobben 2023

Ny rapport: Afrosvenskar får lägre lön oavsett utbildning

Forskare: Ta ut din semester – och lev längre

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons