Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

6 foto- och redigeringsappar du måste testa om du har iPhone

14 jun, 2019 
AvHanna Svärd
Bästa foto- och redigeringsapparna
Oavsett om du vill öka kvaliteten på dina Instagrambilder eller föreviga ditt bröllop med professionella videoklipp, klarar du dig oftast med endast en mobilkamera och enklare tillbehör. Vi listar de bästa och trendigaste foto-och redigeringsapparna för dig som vill fota och filma på hög nivå – utan att investera i dyr och avancerad utrustning.
Annons

Alla kan numera kalla sig fotografer, filmare och redigerare – åtminstone på nybörjarnivå. Även om en viss estetisk känsla krävs är möjligheterna att få till bra bilder och video av hög kvalitet med enklare utrustning oändliga idag.

Ett exempel är den 81-årige franske regissören Claude Lelouch som i sin nya film The Best Years of a Life valt att filma en tredjedel av scenerna med en iPhone-kamera.

– Om du frågar de som sett filmen vilka scener som var filmade med en traditionell kamera och vilka som var filmade med en iPhone, har de inget svar, säger han.

Långfilminspelning med iPhone-kamera

Claude Lelouchs nästkommande film kommer endast att filmas med just en iPhone, och han har själv sagt sig tro att regissörer om tio år helt kommer att ha gått över till att filma med iPhone. De scener som filmats med en iPhone-kamera i den senaste filmen har, förutom själva mobilkameran, krävt vissa tillbehör som stativ och objektiv. För att få ut bästa möjliga funktioner av mobilkameran har filmteamet dessutom använt sig av kamera- och filmappen FiLMiC Pro som ger fler funktioner än de som finns i själva mobilkameran.

Annons

Vem som helst kan öka kvaliteten på sina foton och filmer

Trenden kring att använda enkla kameror och appar utan att kompromissa med kvaliteten syns självklart inte bara i filmbranschen. I takt med att all teknik effektiviseras och blir enklare att förstå för alla blir det också lättare för vem som helst att öka kvaliteten på sina foton och filmer.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Vi har samlat våra favoritappar som passar alltifrån nybörjare till dig som vill arbeta på samma sätt som proffsen!

1. FiLMiC Pro

FiLMic Pro används bland annat av regissörer som filmar professionellt med iPhone.

FiLMiC Pro är namnet på appen som en rad regissörer använt för att skapa professionell film. Claude Lelouch, Sean Baker och Steven Soderbergh är bara några av de kända namn som hakat på trenden att filma med iPhone i delar av de filmer de regisserat.

Annons

I appen kan du enkelt ställa in skärpedjup, fokus, bländare, ISO och alla andra självklara funktioner som du hittar i en professionell system- eller filmkamera. Du kan också förinställa funktioner som zoom och fokus under ett visst tidspann – för att sedan få till automatisk förändring i bilden under tiden du filmar. Med hjälp av appen maximerar du alltså kamerans funktioner och får därmed tillgång till de mest avancerade kamerafunktionerna som går att använda på en iPhone, iPod eller iPad. En vanlig mobilkamera omvandlas med andra ord till en professionell kamera anpassad för att skapa filmscener.

För att få ut maximalt av funktionerna finns även objektiv, stativ och liknande tillbehör som sätts på telefonen. När du laddat ner appen har du även tillgång till speciella tutorials som förtydligar hur du kan få ut så mycket som möjligt av appen.

2. VSCO

VSCO är appen för dig som vill vara kreativ med foton på högsta nivå.

I fotoappen VSCO är möjligheterna att vara kreativ och uttrycka dig genom dina foton oändliga. Välj bland en mängd olika filter och redigeringsfunktioner och ladda sedan upp dem på din egen sida där du likt Instagram postar inlägg på din profil. Utforska innehåll från andras profiler och inspireras av användare världen över. Ladda ner de filter som är gratis eller betala för att få tillgång till fler.

3. Bazaart Photo

Bazaart Photo är appen för dig som vill öka kvalitén på dina bilder.

Den här prisade appen gör det möjligt att redigera dina bilder för resultat på hög nivå. Frilägg ansikten, lägg till text och prova olika filter i en redigeringsmiljö där du kan lägga till upp till 100 unika lager. Spara i HD-kvalitét och dela och skryt på sociala medier!

4. Unfold

Med appen Unfold kan du rama in och kombinera bilder.

Trött på trista Instagram stories? I appen Unfold finns enkla mallar där du kan lägga in både stillbilder, rörligt material och text. Skapa stilrena kollage eller placera bilder i unika ramar. Denna möjlighet sparar en hel del tid för dig som vill jobba effektivt med att kombinera olika format då du både kan lägga in rörligt videomaterial och stillbilder.

Annons

Välj mellan de enklaste mallarna som kommer med när du laddar ner appen, eller köp till dina favoriter. Du behöver inte skapa en användare för att få tillgång till Unfold-appen.

5. Hypno Cam

Hypno Cam passar för dig som vill redigera foton som proffsen.

Har du tidigare lagt timmar på avancerade redigeringsprogram för att få ut det bästa av dina videor? Sluta med det. Med appen Hypno Cam synkas dina klipp med musik, effekter och redigering som automatiskt matchas ihop. Du behöver alltså inte kalla dig nörd för att lyckas med egna musikvideor! Prova på gratis eller betala för att få tillgång till alla funktioner över tid.

6. Whitagram

Med Whitagram kan du smidigt och enkelt rama in och redigera dina bilder.

Är du också ett fan av vita ramar kring dina Instagrambilder? Då är det här den smidigaste appen för dig. Med Whitagram fixar du snabbt ditt önskade format på bilden genom att förminska, rama in eller kombinera foton med fina färgplattor. Du kan också snabbredigera dina bilder med smarta effekter samt lägga till text!

Läs mer:

Annons