Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

6 designklassiker att fynda second hand – som håller livet ut

06 jan, 2018 
Att tänka hållbart och miljömedvetet är i dag självklart och våra inredningsval är inte annorlunda. Det går att fynda mycket snygg design second hand, på auktion eller loppis – här är klassikerna du ska hålla utkik efter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det återvunna plagget blev årets julklapp 2018 med motiveringen att den speglar svenska konsumenters intresse för hållbara alternativ samt en ökande oro för klimatet.

I motiveringen stod även: ”Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion. Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång.”

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Och intresset för hållbarhet och återvinning tar inte slut vid kläder – det går även att köpa möbler och inredningsdetaljer som är återvunna.

Att handla second hand eller vintage är både hållbart och ett bra val för klimatet. Dessutom är designklassiker uppskattade klappar eftersom de står sig år efter år och om man mot förmodan skulle tröttna har de ett fortsatt högt andrahandsvärde tack vare sin design och goda kvalitet. En del av inredningsdetaljerna produceras inte längre, medan andra ger mer personlighet till inredningen jämfört med de nya varianterna tack vare att de har några år på nacken.

Annons

Men vad ska man då egentligen hålla utkik efter på auktionssajterna, på loppisar och i second hand-annonserna? Här listar vi designklassikerna som vi kommer att älska – år ut och år in – och som det är värt att hålla ögonen öppna för.

1. Danska klassiker

Dansk design är en storfavorit i såväl Norden som ute i världen och designklassiker från favoriter som Fritz Hansen är inredningsinvesteringar som står sig år efter år.

Arne Jacobsens klassiska möbler är bara några av alla danska klassiker det lönar sig att spana in på auktion innan man köper nya möbler.

Stolen Sjuan formgiven av Arne Jacobsen
Stolen Sjuan, formgiven av Arne Jacobsen. Såldes för 3400 kronor. Foto: Stockholms Auktionsverk

2. Lampor – särskilt 60- och 70-talslampor

Även lampor är något att hålla utkik efter på auktionerna och särskilt trendigt just nu är 60- och 70-talslampor. Det är dock viktigt att tänka på att vissa faktorer kan göra den begagnade lampans livslängd kortare. Om lampan är i plast kan den spricka, vilket gör att lampor i metall och andra hårda material kan vara att föredra.

Annons

En annan aspekt som påverkar second hand-lampan är att du kan behöva byta ut elen hos ett proffs, vilket resulterar i ett visst prispåslag på den äldre lampan.

Golvlampa av Hans-Agne Jakobsson från 1960/70-talet.
Golvlampa av Hans-Agne Jakobsson från 1960/70-talet. Lampans utropspris var 6000 kronor. Foto: Stockholms auktionsverk

3. Begagnat silver

Splitternya silverbestick är ofta dyra, men på auktioner kan du fynda hela uppsättningar till ett förmånligare pris. Dessutom gör eventuellt slitage besticken lite charmigare och personligare att äta och servera med.

Även andra detaljer i silver som inte längre tillverkas, av klassiska varumärken som exempelvis Georg Jensen, kan vara prisvärda att handla second hand.

Bestickuppsättning i silver från Georg Jensen.
Bestickuppsättning i silver om 170 delar från Georg Jensen. Klubbades för 45 000 kronor. Foto: Bukowskis

4. Inredningsdetaljer från Svenskt Tenn

Josef Franks älskade och närmast ikoniska design går inte ur tiden. Även om mycket fortfarande produceras finns det vackra vintageskatter att fynda på auktionerna som ger en unik prägel på inredningen, alternativt varianter med charmig patina som går att fynda till ett förmånligare pris än de nyproducerade motsvarigheterna.

Lampan 1842 av Josef Frank
Lampan 1842 av Josef Frank finns fortfarande till salu på Svenskt Tenn, men kan även fyndas second hand. Utropspriset för det här exemplaret var 4000 kronor. Foto: Stockholms auktionsverk

5. Mattor i trendig tappning

Även mattor är en inredningsdetalj som går att fynda på auktioner till betydligt förmånligare pris än nyproducerade varianter. Håll särskilt utkik efter fluffiga ryamattor och rölakanmattor, som även kan hängas som väggbonad.

Annons

Årets trend bland mattor är de iögonfallande varianterna med mycket mönster och färger, något som går att hitta bland de äldre mattorna på second hand-marknaden.

Ryamatta från Bukowskis
Ryamatta med mönster som sticker ut i hemmet. Utropspris cirka 4000 kronor. Foto: Bukowskis

6. Glas och keramik

Glas och keramik är hållbara materialval när man väljer dekorativa detaljer till sitt hem. De står sig över tid och är dessutom ofta snyggast att handla second hand för att inreda personligt och unikt i hemmet.

Det finns flera nordiska formgivare och varumärken att hålla utkik efter när man går på en second hand-shoppingtur. Från svenska Orrefors och Rörstrand till finska Iittala med Tapio Wirkkala och Timo Sarpaneva i spetsen.

Vasen Blues, formgiven av finska Timo Sarpaneva
Vasen Blues från 1986, formgiven av finska Timo Sarpaneva. Utropspris cirka 3000 kronor. Foto: Bukowskis

Läs mer:

Bukowskis lanserar shop! Nu kan du köpa designklassiker direkt – till fast pris

Här är inredningsbutiken som samlar framtida designklassiker

Foto högst upp: Svenskt Tenn & Anders Bergstedt för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

 

Annons