Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

5 tips när någon kränker ditt personliga utrymme

21 aug, 2019 
AvNina Nyström
SÅ gör du om någon kränker ditt personliga space
Hur nära är för nära? Det beror på vem det är – och vem du är. Här listar vi fem tips som får dig att känna dig mer bekväm när andra kommer lite för nära – och hur du får dem att fatta vinken.
Annons

Vårt behov av personligt utrymme är individuellt. Vissa upplever det väldigt obehagligt när någon kommer för nära, andra bryr sig inte lika mycket. Men vi har alla en inbyggd skyddsmekanism som larmar när vi börjar känna oss trängda.

Vår hjärna kalibrerar konstant avstånd så att vi ska kunna röra oss riskfritt – till saker, kroppsdelar och andra människor. Så när någon kommer för nära utan att vi bjudit in till det, kommer obehagskänslorna som ett brev på posten och vi börjar automatiskt spänna oss och leta efter flyktvägar.

Även om du fattar att killen som står liiite för nära på festen inte ska anfalla dig (som din hjärna varnar för), så känns det ändå obehagligt. Signalen blir att den här människan inte riktigt har koll på sociala koder – vad ska hända härnäst?

Olika syn på det personliga utrymmet

Hur man påverkas av intrång i det personliga utrymmet beror på personlighet, kultur och tidigare erfarenheter. Människor som är oroligt lagda eller har varit med om något traumatiskt är känsligare för kränkningar av det personliga utrymmet.

Annons

På samma sätt kan människor med hög auktoritet eller mycket gott självförtroende ibland ha mindre behov av personligt utrymme, vilket kan få dem att komma för nära utan att tänka på det.

I våra sociala koder finns det ju också en del undantag för personligt utrymme. Det som räknas som för nära i de flesta sociala sammanhang kan till exempel kännas helt ok på tunnelbanan eller i hissen.

Hur nära är för nära? Våra sociala zoner

Olika människor får komma olika nära utan att det kryper i kroppen. Forskare har utarbetat fyra olika zoner dit olika människor är välkomna.

1. Den publika zonen – över 3 meter bort

Människor utanför den här zonen påverkar inte vår känsla av personligt utrymme.

2. Den sociala zonen – cirka 1-3 meter bort

Här är främlingar och ytliga bekanta välkomna utan att vi reagerar nämnvärt – om de är där av en orsak det vill säga. Personen före i kön på mataffären, bredvid dig i baren och så vidare.

Annons

3. Den personliga zonen, 45-120 cm bort

Nästa zon känns det även ok att släppa in vänner och bekanta i.

4. Den intima zonen, närmare än 45 cm

Familj, partner och riktigt nära vänner får komma innanför den intima zonen utan att det känns konstigt. Den sträcker sig ungefär en halvmeter utanför din kropp. Närmare än så vill vi sällan ha andra människor än dem.

Vakta ditt personliga utrymme

5 tips som får dig att känna dig mer bekväm när andra kommer nära.

1. Använd kroppsspråket

Vi ryggar automatiskt tillbaka om vi känner oss trängda. Men ligger du steget före kan du undvika att det händer alls. Ser det ut som att någon ska ge en oönskad kram, sträck ut handen som hälsning istället. Har du en kollega som ofta kommer för nära, försök med strategisk placering. Ta snacket över ett bord, eller skjut stolen lite diskret framför dig som barriär.  Ofta kan vi med ett subtilt kroppsspråk lyckas signalera ”håll lite avstånd tack!”.

Annons

2. Om budskapet inte går fram, skifta fokus

Om närheten inte är generellt olämplig, utan mest obekväm för just dig, prova säg att du har bacillskräck eller skyll på att du känner av en förkylning eller något.

3. Träna på att acceptera det

Om närheten inte är illa ment, har sexuella intentioner eller känns som någon typ av maktspel, kanske du gradvis kan vänja dig vid känslan av närhet?

4. Fokusera på annat

Har du inte mycket val, som i en hiss eller på ett fullsatt tåg, föreställ dig att du är i en bubbla som ingen kan nå in i, eller låtsas att de runt omkring dig är saker istället för människor.

5. Var rak

Är du inte ok med att någon kommer för nära eller rör dig utan att fråga kan du självklart helt enkelt vara vara rak och be dem att backa lite. Låt dem veta att deras beteende gör dig obekväm, det kan gagna både dem och andra i framtiden.

Källa: Prevention Foto: Unsplash

Läs också:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons