Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

5 steg för att hitta ditt drömjobb

27 dec, 2018 
AvAnja Forsnor
Svårt att bestämma dig för vilket jobb som är ”ditt”? ELLEs Anja Forsnor guidar dig!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

När jag var 17 år började jag jobba extra i en klädbutik, mitt alldeles första jobb. Jag älskade precis allting. Tempot, kollegorna, det sociala – och kände direkt att jag hittat rätt. När jag tog studenten blev jag erbjuden tjänsten som butikschef och sen fortsatte de kommande åren i samma takt. Jag antog nya utmaningar och växte i företaget och flera år senare var jag fortfarande kvar i samma bolag. Tills jag en dag kände att jag behövde komma vidare, göra något annat och växa på eget håll. Men vad skulle jag göra?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Jag kunde ju precis allt om driften i butik, sälj, merchandise och inköp. Detta var min grej, det enda jag kunde och visste. Så när jag efter många år började söka mig om efter andra jobb och utbildningar var jag helt insnöad på just detaljhandeln, mode och kläder. Eftersom det var det enda jag gjort trodde jag att det betydde att det också var det enda jag kunde.

Annons

Fram tills jag tog tjänstledigt och testade något helt annat. Jag flyttade till Stockholm, började plugga, göra praktik och testa andra extrajobb. Helt plötsligt insåg jag att jag faktiskt var bra även på andra saker och fick ett helt nytt självförtroende att våga testa mig fram.

Det är så lätt när man är mitt uppe i något att tro att man inte kan något annat, fastän man aldrig ens testat. Istället sneglar man på andra, drömmer i det tysta men vågar kanske aldrig säga det högt eller göra något av det.

Men egentligen, vad är det värsta som kan hända? Om du är missnöjd där du är, fråga dig själv – vad skulle du göra om du inte var rädd? Jag har sammanfattat det hela i fem punkter som jag själv önskar jag hade läst där jag tvivlade som mest.

5 steg för att hitta ditt drömjobb:

1. Var vill du vara?

Varför jobbar du med det du gör? Kanske blev det bara så? Ofta kan det vara slump eller bekvämlighet som gör att vi hamnar där vi gör. Om du är missnöjd eller rastlös på ditt jobb så fråga dig själv – vad skulle du vilja jobba med om du fick önska helt fritt?

Annons

2. Vad är viktigt för dig?

Skriv ner dina värderingar och vad som är viktigt för dig. Vad brinner du för? Vad är du bra på? Ibland kan det kännas svårt att se drömjobbet framför sig, framförallt om det är långt ifrån det man sysslar med idag, men det kan kännas lättare att identifiera vad som är viktigt. Kanske är det fria arbetstider, att du får påverka dina arbetsuppgifter eller göra skillnad?

3.Vad är du bra på?

Använd dina erfarenheter. Försök hitta sätt att använda din erfarenhet och hitta dina unika styrkor. Att du jobbat i butik kanske innebär att du är social och trivs med varierade arbetsuppgifter. Försök fundera på andra jobb där du får användning av det du är bra på, ofta kan det hänga ihop med det du tycker är kul. Ta gärna hjälp av vänner och kollegor och fråga vilka egenskaper de uppskattar mest hos dig.

4. Våga försöka

Tillåt dig själv att drömma fritt och avfärda inget med att det är för svårt eller för stort. Inget kommer förstås gratis, du måste vara beredd på att kämpa för att nå dit du vill. Det kanske känns långt bort just nu men man måste våga för att vinna, det finns inga genvägar. Jämför det med en fysisk prestation. Om du aldrig tränat förut känns det som en omöjlighet att springa en mil men om du ger det tid och tränar upp dig kommer du helt plötsligt vara där, i mål, redo för nästa steg.

Annons

5. Skapa rätt miljö

Miljön och vem du har runt dig spelar otroligt stor roll. Se till att omge dig med drivna och inspirerande människor som uppmuntrar och lyfter dig istället för tvärtom. Ta kontakt med någon som inspirerar dig, bjud på en lunch i utbyte mot att få bolla lite idéer. Det behöver inte vara i samma bransch som dig men se till att det är någon som passionerad och driven för sin sak. Andra människor som inte är nöjda med sin situation riskerar bara att dra ner och bromsa dig. Skapa din egen kreativa miljö!

Läs mer:

Anjas Forsnor: ”Mina 9 bästa vegetariska matställen”

Anja Forsnor: ”Om kravlös och krävande vänskap”

Anja Forsnor: ”7 ovärderliga plagg att satsa på som gravid”

Foto Frida Möller / Studio Emma Svensson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons