5 saker du aldrig ska säga till någon som just blivit dumpad

Hjärtekrossad vän som du vill trösta? Ibland kan en kram vara bättre än förnuftiga ord. Här exempel på fem saker du bör undvika att säga till någon som just blivit dumpad.
30 augusti, 2020

Positiva hejarop och kloka visdomsord behövs och är bra, men inte i alla lägen.

Med inspiration från Elite daily listar vi fem saker du bör undvika att säga till någon som just fått sitt hjärta krossat:

”Lugn, du kommer hitta någon som är mycket bättre”

Visst, din vän kommer alldeles säkert att hitta någon mycket bättre, men mitt i ett uppbrott är det sällan fokus. Koncentrera dig i stället på att lyssna och finnas där – i nuet. Ibland är en axel att luta sig mot det finaste du kan ge.

”Njut nu av att vara singel – det är kul”

Att försöka påskynda sorgeprocessen genom att locka med singellivet är sällan rätt lösning. Ett krossat hjärta behöver läka, det går inte att komma ifrån. Så, undvik att vara för påstridig om det härliga i att leva ensam. Fokusera i stället på att balansera lyhördheten med lagom med uppmuntrande ord.

”Ska jag vara ärlig gillade jag ändå inte ditt ex”

Du kanske ser det som ett bekräftande som kommer få din vän att må bättre, men faktum är att den här typen av mening förvillar mer än den gör nytta. Vad menar du egentligen, och varför sa du inget förut? Låt din väns känslor vara i fokus och undvik att betunga hen med information som inte är nödvändig.

”Lägg det här bakom dig nu, det var bra att det hände”

I stället för att försöka linda in det negativa i något positivt gör du många gånger bäst i att stå neutral. Att komma över någon man planerat att dela sitt liv med är lättare sagt än gjort, och ett sorgearbete måste få ta tid.

”Jag visste att hen inte var rätt för dig”

Även om du misstänkte att förhållandet inte skulle vara för evig kan den här typen av kommentar låta lite väl hård. Därtill kan din vän lätt tolka det som kritik – och det är det sista en person med brustet hjärta behöver.

Foto: TT

LÄS MER:

10 tjejer: ”Det är det bästa jag gjort när jag blev dumpad”

Quiz: Har du en sund kärleksrelation?

7 enkla små saker som kan stärka er kärleksrelation